2010-08-14

Cykelvasan 2010

Först vill jag passa på att önska alla som hinner läsa detta innan start; ett stort lycka till. Och till er som läser detta efter avklarat lopp så hoppas jag att det gick bra, och snabbt. Delge gärna era tankar om loppet här via en kommentar. Alltid lika intressant att läsa vad ni som läser här tycker och tänker. Om någon har lite bilder eller annat att dela med sig av så kan ni mejla dom till mig så kan jag lägga upp dom i bloggen.
Bilden är från Cykelvasan 2009 och jag har precis fått en flaska i Evertsberg. Tror jag blev 26:a till slut efter en hel del strul med böjt växelöra och en kedja som fastnat bakom kassetten dryga milen in i loppet. Stod stilla i runt sex minuter där och jagade sedan resten av loppet.

Tyvärr så kommer jag inte till start i år. Det hade varit ruskigt kul att få vara med, och den senaste veckan har jag varit så sugen på denna tävling. Men jag får väl göra en storsatsning på 2011 istället, då med 10.000 anmälda cyklister? Kanonkul verkligen med det stora intresse som loppet fått redan under det andra året. Har hört om det på radion varenda dag och ett stort antal vilsna själar hamnar på min blogg när de söker på olika Cykelvasa-fraser. Populärast (förutom själva "Cykelvasan" då) är det med sökningar som innehåller puls, tempo, däck och cykelfrågor. Men nu sitter jag istället här ensam med tre sovande barn, en helslut rygg, trött både fysiskt och mentalt och en fru som jobbar dygn. Jag kommer dock att följa loppet via resultatrapporterna som finns på Cykelvasans Resultatsida. Förra året avgjordes det hela i en spurtduell mellan Matthias Wengelin och Magnus Darvell, i år tror jag fler kommer spurta om det. Hoppas lite på klubbkamraten Jens Westergren, som kommer åka på en cross med rakt styre och dubbel uppsättning barends på styret. Den här regeln mot bockstyre, i tävlingsklass på MTB-tävlingar, är så onödig och tramsig så det finns inte. Men det är ett annat blogginlägg det.
Hela grejen med Cykelvasan är fantastiskt bra för cykel och MTB-sporten i Sverige tror jag. TV-sändning redan nästa år? Cykelvasan kan vara början på ett nytt uppsving, vilket faktiskt behövs på många tävlingar. Får man bara några av dessa som åker cykelvasan att prova på lite mer MTB-cykling och några andra tävlingar så finns chansen att folk förstår att löpning är ett helvete och att cykling är livet. Nu svävar jag iväg igen, men jag kan verkligen inte förstå att så många otränade människor är ute och joggar. När det finns cyklar. Man färdas snabbare/kommer längre med en cykel, det gör inte lika ont att cykla som att springa, skaderisken är mindre, man är snyggare på en cykel, man kan faktiskt vila utför och ändå vara i rörelse (på väg hemåt) på en cykel och man kan lättare träna med andra som har en annan kapacitet, än en själv, när man cyklar.
Kanske kan Cykelvasan få svenska motionärer att förstå detta. Cykel borde vara att föredra framför löpning. Nu kan jag dock vara lite partisk i frågan, men det enda som är bra med löpning är att det är skönt att få ont och bli riktigt toksliten ibland. Inget som livsnjutande motionärer ska behöva bry sig i med andra ord.
Skönt att få skriva av sig lite. Klockan är mycket, jag hade gärna varit på plats och deltagit istället.
Nästa år, då...

7 kommentarer:

 1. Tummen upp på det här inlägget!
  Ja nästa år, då får det nog bli vasan både vinter/sommar!

  SvaraRadera
 2. Jäkligt bra sammanfattat om löpning vs cykel. Jag är ständigt förbuffad över den stora förkärleken för löpning.

  /HP

  SvaraRadera
 3. Löpning, här får du nummerlappen och där är starten. Cykling, du får inte ha svarta/vita/gröna/blå/gula strumpor, du måste ha handskar, du får inte ha såna handskar, du får inte ha sånt styre, du får inte ha knävärmare, ...

  /Jonas

  SvaraRadera
 4. Cykelvasan är kanon tycker jag, att den inte är teknisk är helrätt tycker jag, det lockar fler människor, att kunna cykla hela streckan utan att behöva kliva av cykeln och släpa den är fan ett krav om jag ska cykla mtblopp iaf. Som en mix av Mtb och landsvägslopp tycker jag, lite paris roubaix känsla med några stökpartier och lite asfalt emellan. Löpning har ju sin charm just för att man kan få så j-la ont i bena av det.. :-), och det är enkelt och det behövs inte prylar för 80papp för att konkurrera med dom bästa på samma villkor.
  Cyklar mest men springer oxå.

  SvaraRadera
 5. just det, min första tanke när jag läste som också spelar viss roll; löpning är (nästan) gratis och cykling är en riktig prylsport... :P

  SvaraRadera
 6. hmmm...det ser så lätt ut när andra swichar förbi med all världens fart..men nästa gång kanske...om det blir nån säger jag idag dagen efter mitt första o kanske enda) mtb lopp.Fast igår lät det mer som ALDRIG MER efter målgång så vem vet kanske kanske nästa år igen=)För kul var det iaf.Synd att du inte kunde vara med men det går fler tåg.Krya på dig!

  SvaraRadera
 7. Gick in i väggen med 3 mil kvar. Ont i kroppen, och satt och svor resten av vägen och undrade varför jag höll på med det. På kvällen efter en öl så pratade vi redan om nästa år. Och dagen efter funderar jag på om jag ska straffa kroppen för det dåliga resultatet genom att vara med i birken om två veckor.

  SvaraRadera