2015-07-26

Bilder och resultat från Engelbrektsturen

Där satt den!

Vet ni vad? Jag blev sjua idag. Topp 10 alltså. För första gången i år och mitt svåraste mål med säsongen är därmed uppnått. Faktum är att jag faktiskt bara var 18 sekunder från 4:e platsen, men jag är ändå nöjd. Jag följde min plan till punkt och pricka och alla mina förberedelser gav frukt.

Jag gick först in i första backen. Först tog Bleckur över och sedan gick Calle Friberg upp och höjde tempot ytterligare. Jag var med i svansen på en sjätteplats när vi svängde utför. Upp mot nästa backe och bergspriset så fick jag släppa definitivt och låg då alltså fortfarande sexa, med en liten lucka bakåt så det var inte bara jag som var trött. I täten var nu Alexander Wetterhall, Calle Friberg, Fredrik Edin, Lars Bleckur och så Martin Eriksson som tvingades ge sig vid bergspriset. Vi blev en liten grupp bakom täten med bland annat Dennis Wahlqvist som kanske hade mest pang i benen av oss i andragruppen, Martin kom vi ifatt, Johan Landström, Magnus Andersson och Johan Norén var också med. Tyvärr punkterade både Dennis och Martin tidigt och därmed försvann två starka killar från gruppen. Istället kom Christofer Stevenson ifatt oss, sjukt stark kille det med.

Eftersom jag hade koll på vilka skogspartier som var värda att ha koll på så lyckades jag gå med ganska så bra och jag kände mig stark genom hela loppet. Vår andragrupp blev de tre Motala-åkarna Stevenson, Landström och Andersson tillsammans med Norén och så jag. Stevenson tappade oss i något skogsparti knappt halvvägs in i loppet men efter typ två mils jakt så kom han ifatt. Sjukt imponerande!
Vi var länge 30-35 sekunder efter täten, men när vi kom till "varvning" vid Klackberg efter typ 35 km så fick vi höra att vi var 2½ minut efter och då gick luften ur vår jakt. Vi gick runt men det var inte med samma intensitet. Jag var lite orolig att en tredjegrupp skulle komma ifatt oss, men det var bara Stevenson som anslöt igen innan vi gick in på sista 15 kilometerna och intensiteten skruvades upp igen.

Någonstans längs vägen så åkte vi förbi Fredrik Edin som hade punkterat och då körde vi om en fjärdeplats. Fredrik körde sedan riktigt starkt och kom ifatt oss. Ut på banvallen så hade han några sekunders lucka, Norén och jag försökte köra ifatt med Landström på hjul. När jag inte hade mer att ge så satte jag mig också på hjul. Landström attackerade med 2 km kvar till mål och sedan så låg vi där en och en på banvallen med 5-10 sekunders lucka till varandra. Bakom mig jagade Stevenson/Andersson. Edin hade en växel mer i benen än oss övriga, Landström höll sin femteplats, Norén sin sjätte och jag min sjunde.

Faktum är att jag från typ 40 km hade krampkänning i låren varje gång jag ställde mig upp. Så jag avslutade loppet sittandes, för det gick hela tiden bra. Det mesta gick ju bra idag och därför blev också resultatet så bra. Jättenöjd givetvis och det här var mitt tredje bästa resultat någonsin i Långloppscupen, efter dom två femteplatserna under 2008 års cup. Det var ju inte igår...

I täten så gick Wetterhall ifrån och körde solo sista 15 kilometerna eller så. Bakom sladdade Calle Friberg in på andraplatsen. Lars Bleckur fullbordade ett punkterings-hattrick för Cykloteket och blev trea.

Här hittar ni resultat från Engelbrektsturen 2015.
Nummerlappsutdelningen.

Langningsmöte hos Cykloteket Racing Team innan start.

Foto: Kjell Friberg. Jag sa ju att det skulle bli skitigt idag...

Foto: Kjell Friberg. Pristagarna i herrar elit, jag var 9 sekunder försenad...

Skövdes Sebastian Olsson var sjuk och stod bredvid idag, tog en del bilder och denna film på mig som anför fältet i Klackberg efter 5 kilometer.
Ett filmklipp publicerat av Sebastian olsson (@crybike)

Dalademokraten har skrivit lite om loppet här: http://www.dalademokraten.se/sport/cykel/stenerhag-snabbast-i-engelbrektsturen'
Fagersta-posten har ett litet "Bildextra" här: http://fagersta-posten.se/sport/1.3083163-bildextra-engelbrektsturen-2015

Garmin-data från loppet:

1 kommentar:

  1. Snyggt kört. Jag ser att det är viktigt att ha med sig en uppsättning rena tävlingskläder om man aspirerar på att stå på pallen (o vara fin).

    SvaraRadera