Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-01-28

Sprattelvatten, CXVM & Vinterdistans

Oscar fyllde år i måndags och firade det igår med lite mat och annat. Jag hade lovat att komma och bjuda på sprattelvatten om jag vann Rapha-tävlingen. Hade därför inte räknat med någon utgång alls men när jag vann så var det väl lika bra att åka ner på byn och göra Oscar och Johan sällskap. Träffade på min förre innebandytränare Bernt och supertalangen Jone också så det blev ju heltrevligt det där. 

Häller upp lite bubbelvatten, foto: Oscar
Jag var bara nere på byn i ett par timmar men det var himla trevligt ändå. Lär göras om!

Idag då. CXVMFTW! Alltså cykelcross-VM for the win. Kollade först juniorernas lopp där Belgien dominerade i antal (fyra cyklister topp sex) men lyckades "bara" få en silverpeng med sig därifrån. Emil Linde blev 29:a vilket jag tycker är bra och Dennis Wahlqvist var dryga minuten efter Emil på en 37:e plats.
I U23 loppet hade jag Lars van der Haar som storfavorit och redan under inledningen av första varvet så körde han till sig en lucka. Lite senare så anslöt störste hotet om segern, Wietse Bosmans och efter att de halvkört en stund så kom också Lars landsman Michiel Van der Heijden ikapp och det blev en tättrio som bjöd på en riktig CX-show. Det var två i bredd, det var tre i bredd, full attack och cyklisterna behärskade olika delar av banan olika bra vilket gjorde att det ibland blev små luckor som skulle täppas till.
Bakom dessa var det först en lite större grupp men Arnaud Jouffroy förstod att det skulle bli svårt att få den att samarbeta och attackerade därför. Ute på sista varvet kom han nästan ikapp tättrion vars attackcykling inte direkt främjade bra varvtider. In i sista svåra sandpassagen så sprang Michiel och Wietse sida vid sida och Wietse tog ett kliv åt höger för att springa i spåret och klämde därmed in Michiel mot nätstaketet varpå holländarens reglage fastnade och han tappade några meter. Klart då att det skulle stå mellan Wietse och Lars. Wietse tog initiativet men Lars gav allt på sista gräspartiet, kom ut på upploppet i tätposition och vann spurten. Holland-Belgien-Holland på pallen i U23-loppet alltså. Franske Jouffroy kom i mål som fyra, endast fem sekunder från VM-guldet.
Detta var en av de absolut bästa CX-tävlingar jag sett, grabbarna bjöd verkligen upp till spännade racing. Svenske Ludwig blev varvad ganska tidigt i loppet och hade kanske hoppats på bättre resultat.
Det var kul att följa andra, helt lyriska, CX-människor på Twitter samtidigt och Amerikanske Cannondalecyklisten Tim Johnson sammanfattade loppet på följande vis: "What a race...top-3 of all time.". Och jag är beredd att hålla med. Helt klart en av de bästa CX-tävlingar jag sett.

Imorgon tänkte jag prova på att hänga med på distanspasset. 09:00 från Gamla Postenparkeringen och jag räknar med att sitta på rulle hela tiden. Åtta vilodagar har nog inte gjort underverk med min fysik direkt så det kan nog bli tufft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar