Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-01-03

Ny svensk cykelmässa

Björn Sidenhjärta (före detta Stenberg) startade Svenska Cykeldagarna, tror det var 2005 faktiskt (samma år som jag vann CX-tävlingen i samband med mässan!). Då var det inom Falu CK's verksamhet. Efter ett par år i Falun så flyttade mässan till Jönköping och Falu CK var fortfarande med på ett hörn, även om det mest var genom Björn själv. Björn teamade ihop med Fredrik Jansson som startat Cykelklubben.se och tillsammans hade dom Cykelklubben.se, Svenska Cykeldagarna, något motionslopp och företaget bakom Velodromen.
I fjol gick de skilda vägar, Svenska Cykeldagarna blev Svenska Sportmässan i samarbete med En Svensk Klassiker och mässan inriktade sig nu på alla grenar inom den svenska klassikern (längdskidåkning, simning, cykling och löpning). Cykelgalan försvann och Svenska Cykelförbundet var inte längre närvarande.
I början av december kunde man läsa i SCF's styrelseprotokoll att de skulle söka efter lämplig arrangör av en cykelmässa och cykelgala. Nu är det klart att det blir en ny renodlad cykelmässa och gala och den skall heta: Sweden Bike Expo och skall hållas i Stockholm den 17:e och 18:e november 2012. Arrangör är Fredrik Janssons företag Trip on Sport AB som nu förutom mässan också har Cykelklubben.se och därigenom också arrangerar cykelresor till Mallorca och Gran Canaria.
Björn Sidenhjärtas företag Veloride Event AB, som han har med sin (väldigt nyblivna, grattis där!) fru, arrangerar Svenska Sportmässan 26:e till 28:e oktober och förutom mässan så arrangerar dem ett motionslopp i Västerås och ett i Falun tillsammans.

Det är alltså upplagt för #Mässclash! Sverige är nog inte riktigt stort nog för två stora cykelmässor och jag är tveksam till om så många cykelföretag har lust att lägga pengar på två mässor heller inom loppet av tre veckor. Å ena sidan står en renodlad cykelmässa och i andra ringhörnan står en etablerad mässa som nog dessutom redan har sålt ett antal montrar. De som tjänar på detta är väl besökarna av mässorna kan jag tänka mig då bägge givetvis kommer gör allt för att arrangera den bästa mässan till det bästa priset. En mer nischad cykelmässa och en bredare sportmässa alltså.

Så här ser pressreleasen ut från Sweden Bike Expo:

"NU BLIR DET CYKELMÄSSA & CYKELGALA!

Som du kanske känner till jobbar Trip on Sport AB med att försöka bredda cykelintresset och göra sporten mera tillgänglig för alla. En jätteviktig del i detta arbete är naturligtvis Cykelklubben.se som samlingsplats för framför allt cykelmotionärer.

Vad känns väl då naturligare än att också se till att cykelsverige får en stor mötesplats också i verkligheten? En cykelhelg i huvudstaden med fullmatat program dit alla ska känna sig välkomna, oavsett om man är tävlande elitcyklist, renodlad A-till-B-cyklist eller någonting däremellan.

Den 17-18 november slår vi upp portarna för Sweden Bike Expo på Kistamässan i Stockholm.

Under Sweden Bike Expo bjuds det bl.a. på följande:

• Stor utställning med de ledande cykeltillverkarna
• Du träffar representanter för motionslopp och cykelklubbar
• Föreläsningar om träning och hälsa
• Högaktuella debatter om cykling, miljö och infrastruktur
• Cykelcafé med Sveriges mest lästa cykelbloggare
• Galakväll på lördagen med mingel, underhållning och prisutdelning.

Bara i Stockholm cyklar idag 80% fler jämfört med för 10 år sedan! Allt fler upptäcker fördelarna med att cykelpendla till jobb och skola. Att cykelpendla är smart både för miljön, plånboken och hälsan. Men hur arbetar Sveriges kommuner och politiker för att främja cykling ur folkhälso- och infrastrukturperspektiv? Hur ser handlingsplaner och strategier ut? Vi kommer att bjuda in till spännande möten och debatt mellan cykelaktivister, bloggare och politiker.

Skriv in den 17-18 november i din cykelkalender! För då återinför vi traditionen med att bjuda in till vår stora åriliga Cykelklubben.se-cykelfika och träff i höstmörkret!

Vi har gjord det förut, och nu gör vi det igen!

- Detta blir helt enkelt årets stora cykelhelg!

Bästa hälsningar
Fredrik Jansson"

4 kommentarer:

  1. Det kommer även starta en cykel/triathlonmässa i Helsingborg eller Malmö under 2012. Uppgjort för ett slag som ingen kommer gå segrande ur...?

    SvaraRadera
  2. Kan inte vänta på att få se bilder från cykelgalakvällen - för alla deltagare måste väl ha sin cykelstass på va (annars är det ju som vilken galasom helst)? Tänk att få halka runt på klossarna med ett glas skumpa i ena handen ;-)

    SvaraRadera
  3. Garry Jones (Ordf Dalarnas CF).4 januari 2012 kl. 10:47

    Det bler 4 mässor på hösten eftersom det blir också en "klassikermässa" enligt http://klassikermassan.com/

    SvaraRadera
  4. Kan inte de två mässor som Anonym och Garry presenterar kanske vara en och samma mässa? Klassikermässan arrangeras av ett företag från Malmö.

    SvaraRadera