Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-11-23

Avslutar mitt CX-landslagsältande

Landslaget till helgens CX-världscup ser ut så här:
Magnus Darvell Kalas CK (elit)
Åsa Erlandsson Varbergs MTB (dam)
Kajsa Snihs IK Jarl (dam)
Dennis Wahlqvist Alingsås Sportsclub (junior)

I stort sett samma trupp som jag tänkt mig, med enda skillnaden att Kajsa åker och Ludwig inte gör det. Så det var väl ganska bra tippat av mig? Tycker det är trist då Ludwig kör sitt första år av fyra i U23-klassen och bara var 1.10 efter årets suverän, Magnus Darvell, på SM och 1.06 efter samme Darvell på senaste cuptävlingen. Ludwig är redan snabb och har ändå många år kvar att utvecklas. Jag tycker att han borde ha fått en landslagsplats redan nu och har fått medhåll från fler insatta. Ludwig skrev idag ett inlägg i sin blogg om Landslag. TIO minuter senare är nästa inlägg publicerat och då har han pratat med förbundskapten Mattias Karlsson.
Jag citerar Ludwigs senaste inlägg:
"När förra inlägget skrevs hade jag inte talat med förbundskaptenen i cyklocross, Mattias Karlsson. Nu har jag i alla fall gjort det och han förklarade bland annat varför ingen U23a var uttagen till landslaget under helgens WC-tävlingar i Belgien. Han nämde att konkurrensen är extremt tuff i Belgien, alla på startlinjen är i princip proffs och tempot är näst intill på värdselitnivå. Att dessutom få starta sist då man inte är seedad gör naturligtvis inte saken mycket bätte. Detta gör alltså tävlingen som ganska olämplig som första internationell CX-tävling och är därför ingen U23a åker ner. På VM kommer man däremot ha chans till bättre startposition och dessutom får länder som Belgien ställa upp med ett begränsat antal åkare vilket gör det hela till en mer "utspridd" tävling, även om det naturligvis kommer vara stenhårt."
Visst är tempot hos de främsta i U23-klassen på absolut bästa nivå. Tanken med att skicka ett landslag till en värlscup i VM-förberedelse är väl just för att få uppleva denna nivå? Att Ludwig inte är seedad hör ju inte till saken då inte ens Darvell kan få räkna med att speciellt många led från sista. Svenskarna får helt enkelt räkna med att stå sist. Oavsett klass. Damerna kommer få det tufft, Darvell kommer få det tufft och Dennis kommer få det tufft. Startpositionen kommer inte vara märkbart bättre på VM då man ju faktiskt använder sig av samma seedningssystem där. Möjligtvis att han slipper någon enstaka holländare och någon udda belgare, men allt annat än att stå bak i kön bland världens bästa är otänkbart. Det är egentligen främst Dennis och Ludwig som behöver den här världscupen inför VM, de är ju "nybörjare" i det här sammanhanget. Övriga har varit med förr och vet vad som väntar.
I poängjägarsyfte tjänar man dock mer på en damcyklist än en U23:a då alla fullföljande damer får minst 5 UCI-poäng medans man måste vara topp 15 i U23-klassen för att få någon poäng med sig. Å andra sidan tjänar nationen bara fler platser på att vara topp 5 i nationsrankingen, och då får man ställa upp med 6 cyklister i stället för 5 i elitklassen... På VM och världscuper står först de 16 främsta i världscupen, därefter gäller individuell ranking och därefter cyklister utan individuella poäng i den ordning som nationen ligger i nationsrankingen.
Ja, nä. Mattias Karlsson gör ett fint jobb för cykelcrossen i Sverige, men jag hade tagit med Ludwig till Koksijde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar