Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-08-08

Tillåtet att använda bockstyre på MTB-tävlingar!(?)

Förra året så kom SCF med lite nya regler, bland annat denna:
"4.1.039
På MTB-tävlingar är cykel med bockstyre ej tillåten.
Cyklisten skall bära handskar."
Jag tycker ju att regler är bra för att dom skapar någon form av ordning. Vem som helst får inte göra vad som helst, och det kan ju vara ganska så smidigt många gånger...
Men jag gillar ju ibland att åka cykelcross, har också gjort det på både långlopp och XC-lopp förr i tiden, när det var tillåtet. För att inte bryta mot regler så har cyklister varit finurliga och satt rakt styre på sina cykelcross-cyklar för att kunna köra cykelcross på exempelvis Cykelvasan, som ju är en tämligen lättåkt tävling. Detta innebär ju en del skruvande och mekande, men är fullt möjligt. En fundering jag haft på att komma runt denna regel mot bockstyren är att man helt enkelt sågar av styret i bocken, någonstans strax under reglagen. Så här:
Alla ser ju att detta är en dåligt redigerad bild föreställandes en cykel utan bockstyre. Det liknar mer ett MTB-styre med nedåtböjda barends med landsvägsreglage på, eller? Sjukt smidig lösning tyckte jag!

Men jag ville ha lite mer kött på benen så jag läste runt i SCF:s regler; vad är ett bockstyre, vad är inte ett bockstyre och så vidare. Då såg jag att Svenska Cykelförbundet nog gjort en tabbe och missat att ta med regeln mot bockstyre i sitt nya regelverk. Hittar ingenting som reglerar hur ett styre på en MTB-cykel skall se ut. Så antingen så är det nu okej att åka med bockstyre på MTB-tävlingar igen, eller så har någon glömt att skriva in regeln i regelverket... Och eftersom vi följer regelverket så är det alltså okej med bockstyre på MTB.
Kolla gärna själva i regelverket för MTB som ni hittar här.  Regeln 4.1.039 som jag hänvisade till i inledningen av detta blogginlägg ser ut så här i senaste upplagan av regelverket:
"4.1.039
Alla däck av typ ”dubbdäck” är förbjudna."


Uppdatering och klargörande angående Cykelvasan. Just den tävlingen har följande information på sin hemsida:
"OBS: I tävlingsklassen får man inte använda cyklar med bockstyre."
Eftersom tävlingar får ha egna regler ( så länge dom godkänts av SCF ) så är det alltså fortfarande förbjudet med bockstyre i just Cykelvasan.

3 kommentarer:

  1. OHOH!!! Tabbe!
    Nu jävlar ska det crossas MTB =D
    (Synd bara att jag har semester nu under Vasan...)

    SvaraRadera
  2. Det där har du klurat ut bra Öijer, undrar vad motdraget blir från SCF?

    Ser ju nästan ut som en hipsterhoj från Sthlm med bullhornstyre, cx med avsågat styre, nästa storsäljare på södermalm.

    //Bruce

    SvaraRadera
  3. Borde det inte vara så att man får använda vilken cykel man vill på en tävling?? Varför ska SCF lägga sig detta. Gillar man inte att folk cyklar med cykelcross så får man väl se till att lägga "riktiga'' MTB banor så att man inte ens tänker tanken på cykelcross.
    MTB är gudomligt på stökig och bökig teknisk stig.
    Cykelcross är guds skänk från ovan på allt annat som inte innefattar 100% asfalt.

    ...mer cykelcross åt folket!

    SvaraRadera