Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-08-18

Uppdaterat: Alltså, det här med långlopps-SM...

Cykelsverige står återigen utan arrangör för Långlopps-SM (LLSM) (om inte Finnmarksturen fått det...). Jag har egentligen inte engagerat mig så mycket i frågan då jag inte är tävlingscyklist i år och tänkt att jag släpper sådant där . Det är ju inte direkt första gången som det krisar kring Långlopps-SM, för något år sedan gick ju Bockstensturen in i sista stund och räddade oss cyklister som ville ha ett SM. För några dagar sedan började jag få mejl från cyklister som gärna ville ha SM och var på förbundet i den frågan. Jag nämnde i något blogginlägg i vintras/våras att vi (cykelsverige) stod utan Långlopps-SM i år och jag har väl Twittrat något om det också. Det är alltså ingen nyhet nu i augusti att vi står utan arrangör för LLSM.
Jag vet att Bockstensturen nu fått frågan om att vara värd för SM men tackat nej. Rykten på Facbook säger att Finnmarksturen kanske tar det. Det är 1½ vecka kvar till Finnmarksturen.
Från förbundshåll tycks man tro att det här med ett långlopps-SM är väl som att ordna vilken tävling som helst. Men jag är rätt säker på att just långlopp är något av det mer tidskrävande och omfattande cykelarrangemang som en förening kan ta på sig. En veckas SM-tävlingar i landsväg eller MTB är nog enklare att arrangera än att starta upp ett nytt långlopp. Förbundet vill ha LLSM i september och tror/hoppas/räknar med att någon förening gärna gör det varje år. Innan vi når 5-600 LLSM-cyklister så tror jag inte det kommer att ske. I Falun (Bjursås) arrangerades Långlopps-SM för något år sedan, men det är också enda gången som LLSM legat på en helt ny tävling, annars har det varit redan befintliga tävlingar som tagit på sig SM-statusen. Jag har föreslagit för SCF att köra LLSM samtidigt som vanliga MTB-SM. På så vis får man allt samlat under samma vecka och man får "alltid" någon som tar på sig att arrangera tävlingarna. Men eftersom risken då är stor att vi istället inte får något MTB-SM alls så förstår jag varför man inte gör så.
Lägg SM på en av de redan existerande långloppen då, tycker väl säkert många. Visst, det skulle ju vara smidigt. Största anledningen till att det inte sker är väl att Långloppscupen och SCF inte direkt är bästa polare (+ att SCF vill ha tävlingen i september och endast i undantagsfall kan tänka sig en kompromiss). Deltävlingar i Långloppscupen har haft SM-status några gånger, men det stör den vanliga ordningen på ett långlopp då man måste ta hänsyn till speciella SM-regler gällande bland annat seedning samtidigt som arrangören bara får några enstaka extra tävlande. En annan nackdel med att ha det rullandes på Långloppscupen är att datumet inte blir vid samma tid på året. En cyklist som vunnit LLSM i september ser ju ogärna att nästa års LLSM arrangeras i maj, för då hinner den inte ens använda sin nya mästardräkt.
Så, tror ni det blir något LLSM i år?
Hur tycker ni detta skall lösas för att vi ska slippa detta problem i framtiden?
Vem bär ansvaret för att det blir ett LLSM, är det förbundet (SCF), cyklisterna eller föreningarna?
Inför nästa år, vem tar arrangemanget?
Kan Du tänka dig att arrangera ett LLSM eller finns det folk i din förening som kan tänkas göra det?
Om ni undrar vilka som arrangerar vilka SM-tävlingar i cykel de kommande åren och vilka arrangemang som är lediga så kan ni kika här: http://iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/Tavling/Masterskapskalender1/

Uppdaterat: Det är nu klart att Finnmarksturen blir SM-arrangör 2011!

Problemet kvarstår dock, det är svårt att arrangera långlopp och cupens deltävlingar brukar inte gärna vilja ta det. Så hur löser vi det i framtiden för att slippa paniklösningar 1½ vecka innan SM avgörs? En himla bra lösning för att dels få ett mästerskap i några år OCH ge förbund/cyklister/föreningar tid att fundera ut något riktigt bra är ju att ge Finnmarksturen SM-status i säg tre eller fem år. Uppenbarligen var nu Finnmarksturen intresserade av ett SM, låt dom ha det då i något år.
Det är ju rätt sjukt att SM hänger på att en enskild cyklist ringer till tävlingsarrangörer och frågar om dom vill ta SM. Den uppgiften borde väl någon på förbundet ha?

4 kommentarer:

  1. Efter att ha läst ditt inlägg så undrar man ju om det över huvud taget finns "plats" och intresse för LLSM...?
    Långloppen är ju en härlig mix av bredd-och spetsarrangemang. Ett SM är bara spets. Den stora massan lär aldrig vilja köra ett lopp bara för att det är SM, det måste vara nåt annat som lockar. Då känns det ju närmast till hands att samköra det med ett befintligt lopp, och för att slippa strul med Cupen, så kanske man ska välja nåt av de mindre loppen som ligger utanför?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är fruktansvärt pinsamt att inte de går att få till ett LLSM! Ska vi stå där på startlinjen på nästa år Cykelvasa utan tröja! Hur ser det ut egentligen? PINSAMT! Jag har varit med i denna mail lista och tycker allt bara är så fruktansvärt pinsamt.

    Det finns ett enkelt sätt att göra det på som du nämner här! Flytta in det i Långloppskupen och Börja med Billingen 2012 och sedan Lida Loop 2013 och så flyttar man runt det bara! Då kommer alla åka i tröjan ett år.

    De viktiga är inte alla sermonier runt omkring, de viktiga är att få åka i den fina tröjan!

    Jag tycker detta är sjukt! Hur kan man inte styra upp detta med tanken på att LLCUPEN är största cupen vi har i Svensk MTB cykling.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Pontus. Det är säkert bra med alla regler för att ordna SM, men när det gör så klubbar inte vill ordna SM borde man börja fundera. Att ha mästartröja är bra PR för den som har tröjan och det ser inte så bra ut utifrån att Sverge inte har någon mästare mästarinna i långlopp. Det ordnas trots allt marathon EM och VM varje år.

    SvaraRadera
  4. SM:et kommer att arrangeras tillsammans med Finnmarksturen 27/8

    SvaraRadera