2010-05-06

Lite kort om några regler inom cykel

Det är upp till varje cyklist att själv känna till alla regler. Att inte veta om en regel är alltså ingen ursäkt om du råkar bryta mot en. Därför kan det ibland vara klokt att uppdatera sig på regelverket. För att göra det hela lite lättare för oss med hyfsad koll så har man här en Sammanfattning av förändringar i de svenska tävlingsreglerna säsongen 2010. Troligtvis gäller också dessa regeländringar även efter säsongen 2010...

Jag tänker inte ta upp alla regeländringar eller regler. Men tar några nya och några gällande klädsel/nummerlappar som kan vara lite extra aktuella just för dig eller mig.

- "Nytt för i år är att den som tävlar med engångslicens måste vara medlem i
förening ansluten till Svenska Cykelförbundet."

Detta kan göra att cykelföreningarna får ett ökat antal medlemmar då det längre alltså inte går att åka i någon tävlingsklass utan klubbtillhörighet. Å andra sidan kanske några som inte är med i en förening och vill prova på en tävling kanske ångrar sig när denne får reda på att det förutom anmälningsavgift och engångslicens också krävs ett klubbmedlemskap.

- "Cyklister med veteranlicens har numera möjlighet att delta i seniorklassen även om
veteranklasser arrangeras på samma tävling."

Detta känns för mig som en nödlösning i väntan på A- och B-klass. Eller liknande system. Cyklister bör givetvis tävla mot jämnbördiga och inte jämnåriga. Är man 43 år och vinner det mesta ska man givetvis hålla till i elit. Hänger man inte med i elittävlingar så finns seniorklass. Det är ganska enkelt egentligen. Dags att införa poängsystem igen, nu finns underlaget tack vare några år med ökat antal landsvägscyklister.

- "Klubbtävling kräver ej längre sanktion av DCF. Dock skall även fortsättningsvis nödvändiga
tillstånd sökas."

Äntligen får man träningstävla utan att begå regelbrott alltså.

- "Cyklister som tidigare erövrat svensk mästartitel och därmed innehaft mästartröja får i
fortsättningen ha de blågula färgerna på krage och ärmslut om de fortfarande tävlar i den klass
och disciplin som titeln erhölls."

Varför inte krage och ärmslut på kläderna oavsett klass och disciplin? Är de blågula färgerna något som inte bör visas upp? Jag tycker det är lite kul med världsmästarränderna som man kan bära på ärmar och krage även om man tävlar i en annan disciplin. Vi bör vara stolt över våra svenska mästare och låta dem visa upp sina ränder.

- "Användande av radiokommunikation eller annat slag av fjärrkommunikation mellan lagledare
och cyklister är ej tillåtet på det nationella kravet."

Eftersom jag är så gammalmodig så gillar jag denna. Bort med skiten bara. Är det förresten någon som vill köpa Falu CKs radioutrustning? Bra pris vid snabb affär.

- "På MTB-tävlingar är cykel med bockstyre ej tillåten.
Cyklisten skall bära handskar."

I några år nu har man velat stoppa CX-cyklar från MTB-tävlingar. Av någon anledning som ingen egentligen vet. Det bara är så. Vad jag har hört så är det för att cyklarna ibland kan ge en fördel på mer lättåkta tävlingar. Och att det blir för dyrt för cyklisterna som tvingas köpa både MTB och cross för att hävda sig i alla tävlingar. Nu förbjuder man styret. Att köra cross med rakt styre är alltså fullt tillåtet. Och vad är ett bockstyre? Kan man såga av ett böjt styre under växelreglagen på sin cross och då tillåtas att tävla? Det blir ju då bara som ett smalt styre med barends. Eller varför inte ett äkta tempostyre? Kung på långloppen. Man håller händerna vid bromshandtagen i skogen och kryper ihop i tempoställning på de snabba partierna. Tack för regeländringen! Nu väntar jag bara på att man förbjuder heldämpat, som bevisligen är till stor fördel på många stökiga tävlingsbanor och dessutom kostar ju de cyklarna många tusenlappar mer än motsvarande hardtail.

- "Arrangör är ej skyldig att gratis tillhandahålla säkerhetsnålar och
buntband."

Inga riktiga cyklister åker till en tävling utan nålar och buntband, men det kan vara värt att tänka på detta.

- "Alla tävlande skall bära tävlingströja med ärmar och tävlingsbyxor. S.k.
tempodräkt är tillåten i samtliga tävlingar. Med tävlingsbyxor avses byxor
som slutar ovanför knäet."

Inga knickers eller långa tights på tävlingar alltså.

- "Endast genomskinliga regnkläder eller regnkläder i samma utförande
som tävlingströja får bäras."

Istället för att höja avgifter för cyklister och föreningar kan förbundet slå mynt på detta. Åk till regniga tävlingar (gärna långlopp MTB) och bötfäll alla som inte har genomskinliga regnjackor eller klubbfärgade. Det skulle gå åt några bothäften då.

- "Tävlande skall tillse att nummerlapp är synlig och läsbar vid alla tillfällen.
Nummerlapp skall vara väl fastsatt och får ej vikas eller förändras på
annat sätt."

Detta är en regel som många cyklister gärna bryter mot. Vikande av nummerlappar sker hos väldigt många tävlingscyklister. Ofta är nummerlapparna för stora för att få plats på fickorna på bra sätt och om man viker in hörnen på en ryggnummerlapp så riskerar den inte att lossna lika lätt.

- I regelverket finns en tabell över hur stora nummerlapparna faktiskt ska vara. Det finns inga angivelser som säger "mellan si och så stora", det finns regler för EXAKT hur stora nummerlapparna ska vara. Exempel: Ryggnummerlappar SKA vara 18 cm höga och 16 cm breda (15 cm är också okej) och cykelskyltar på MTB SKA vara 18*18 cm.
Dessa regler tycks väldigt många arrangörer helt strunta i. Många gånger är nummerlapparna allt för stora och det är också en orsak som gör att cyklisterna därför viker sina nummerlappar. Intressant blir det oom en cyklist viker sin för stora nummerlapp till den storlek som regelverket anger för nummerlappar. Det blir ganska svårt för en arrangör eller kommissarie att klaga på att cyklisten vikt sin nummerlapp då!

33 kommentarer:

 1. bra inlägg! regeln om kortbyxor är lite konstig men nu är det iallafall förbjudet att köra i långa ben och korta ärmar. om den nu förbjuder knävärmare och lösben dvs?

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg, skumma regler. Regler ska vara till för att förbättra, inte försvåra. CX på mtbtävlingar har väl varit förbjudet innan med? Daniel Rosdahl körde väl någon tävling där han skulle vunnit om han inte just kört cx.

  Snarkus: Får man köra med underställströja under borde man få köra med lösa arm, ben och knävärmare som man vill, sjukt annars ju.

  SvaraRadera
 3. CX har, i Sverige iaf, inte varit förbjudet. Och fortsättningsvis är det bara bockstyret som är förbjudet. Jag har åkt så väl XC-lopp som långlopp på cross. Dock så kan någon tävling tillåtas ha vissa egna regler, som att förbjuda CX. Då skall detta stå i PM.

  SvaraRadera
 4. de har seriös förbjudit knickers, jävla tomtar!

  Dessutom draget att man inte får starta på engångslicens i sportklassen om man inte är medlem i en klubb, DEN KLASSEN är ju till för dessa individer, för att prova på!!! Då kan dom ju lika gärna lägga ner den klassen helt, hur kommer detta fungera på långlopp?

  SCF kan seriöst gå och skita ner sig, istället för att göra sporten tillgänglig så gör man tvärtom.

  SvaraRadera
 5. Tack Henrik!
  Du har just gjort dagens/årts inlägg...
  Skicka gärna vidare till SCF.

  Jag körde min första prolog -95 och hade då en tempodräkt för triathlon, det var ju inte så bra enligt kommisarien. Två min innan start så säger han till mig att det är mot reglerna. Snabbt som ögat trampar jag till bilen som då är låst eftersom alla värmer inför prologen, så snabbt tillbaka till starten, 50sek kvar till min start med andan i halsen förklarar jag läget och att jag inte kunde sätta på mig en kortärmad klubbtröja. När jag väl står på startpodiet och klockan piper ner från tio sek viskar han i mitt öra" Nu får du en varning"

  Vilken jävla nolla, arg som fan sprängde jag mig halvvägs in i prologen mitt i sjulsarvsbacken!!
  ACE

  SvaraRadera
 6. De som inte tillhör någon förening får åka motionsklass.
  Kommissarier på tävling är lite som domare i fotboll. Ingen större idé att diskutera regelverket med dem, de ska bara se till att det efterföljs. Minns att Åsa Erlandsson ville åka/åkte i triathlontempodräkt på MTB-SM i Härnösand. Peo Lindén råkade åka väst på ett SM någon varm sommar också.

  SvaraRadera
 7. Mens ska det då finnas en motionsklass på varje mtb-tävling också??

  SvaraRadera
 8. Mycket bra inlägg och välskriven. De flesta av dessa "regler" verkar komma från racersidan. Antar att de önskar göra sporten mer lik racer men mtb är mtb och inte alls som racer. Jag kör med knickers för att mina knän skall få den behövliga värmen och inte strula och jag kommer fortsätta köra knickers men nu från motionsklass för i år tjurade jag till när de höjde licensavgiften ytterligare...inte för att jag inte kan betala utan för att de snart får ge sig! Har haft denna licens i över 13år. Det är klubbarna som borde få pengarna istället för det är de som gör tävlingarna och som kämpar med barn och ungdom.
  CE

  SvaraRadera
 9. Meh...kortbyxor? Gäller det på långlopp också? Jag vill ha knickers! Det var det dummaste jag hört på länge. Fine att man ska ha handskar och hjälm och tröja med ärm, men längden på byxorna? Oj, vad irriterad jag blev nu...

  SvaraRadera
 10. Kortbyxor gäller alla tävlingsklasser i alla cykelgrenar. Jag tror dock inte att det finns någon regel mot knävärmare/benvärmare.

  SvaraRadera
 11. LEMOND sa
  Det går ju alltid att vika upp knickers före start så är det problemet löst.

  SvaraRadera
 12. OK
  Licensavgiften är hög mot vad vi får ut av den, men licens i Belgien går på 1500 har jag hört.
  Nåja de regeländringar som tas upp här är regler som cyklister och kommissarier tänjer på ute på tävling för att det skall fungera.
  Felet är väl reglerna i sig inte är rätt skrivna. SCF igen! suck

  SvaraRadera
 13. "Nu väntar jag bara på att man förbjuder heldämpat, som bevisligen är till stor fördel på många stökiga tävlingsbanor och dessutom kostar ju de cyklarna många tusenlappar mer än motsvarande hardtail"
  Hoppas att det äe bara dina egna tankar.
  Annar kan vi förbjuda dämpade framgafflar som kostar mellan 5-9 tkr.
  Sedan kan vi förbjuda kolfiber, fler än 12 växlar
  vikbara däck, sportdryck, cliplesspedaler osv.osv.

  SvaraRadera
 14. Knickersförbud helt absurt"¤# Trodde det var ett aprilskämt....

  SvaraRadera
 15. Anonym: Det var givetvis mina egna tankar. Jag skulle inte ha något emot att man hade ett regelverk som styrde hur en MTB ser ut. I dagsläget finns bara att hjulen ska vara från 26" till 29" och att du inte får ha bockstyre och vassa utstickande föremål på den.
  Kan man förbjuda bockstyre, för att det ger en fördel, så borde man ju lika gärna förbjuda allt annat som ger en fördel. Tycker bara regeln är så otroligt larvig.

  SvaraRadera
 16. Det är alltså fritt fram att köra en tempocykel på en MTB-tävling, om man nu skulle vilja det. MTB-sporten är tyvärr väldigt åsidosatt när det gäller regelverket. Både hos svenska och internationella förbundet.

  SvaraRadera
 17. "Endast genomskinliga regnkläder eller regnkläder i samma utförande
  som tävlingströja får bäras."
  Denna regel hade man ju önskat att den tillämpades på proffslagen. Då hade vi kanske sluppit se de fula (och för stora) svarta regnjackorna som de flesta lag tycks gilla. Men här hemma ska det vara stil minsann. Kanske att man ska bli försäljare av genomskinliga regnjackor och åka runt på långloppen och kränga jackor, det lär ju vara en och annan som saknar rätt klädsel ;-)

  Vilket massa strunt våra licenspengar går till...

  SvaraRadera
 18. Utan att ha lusläst det internationella regelverket så skulle jag inte bli förvånad om det stod något liknande där. Dessutom får man inte övertäcka nummerlapparna med några klädesplagg, utan de skall alltid vara väl synliga.
  Tur att kommissarierna ändå är relativt flexibla när det kommer till sådana regler.

  SvaraRadera
 19. Hej Henrik, mycket bra inlägg. En ny regel är även att alla kommissarierapporter är hemliga fr.o.m. den här säsongen. Det gör att om man inte är tävlingsledare eller aktuell kommissarie så har man inte rätt att se på vilka grunder beslut fattas eller om det funnits påpekande från kommissarien om t.ex. säkerheten runt banan.

  SvaraRadera
 20. Angående typ av cykel på mountainbiketävlingar...
  Jag har länge hävdat att det borde vara självreglerande. Vill arrangör/förbund/kommissarier att det ska användas MTB-cyklar - tja men så gör då MTB-banor!
  Att inte få välja optimal cykel/utrustning till respektive bana/förhållanden blir bara löjligt. Och från en fd kommissaries synpunkt, helt vanvettigt att försöka hålla koll på (såvida vi inte inför de gamla hederliga cykelkontrollerna/-märkningen!).

  Visst, arrangerar man lopp som det där cykelloppet längs Vasaloppsspåret, Mörksuggan eller för den delen Finnmarken av senare upplaga, ja då kanske en cross är snabbast. Att reglera bort den snabbaste cykeln blir lite som Gång (sporten) - ta dig fram så fort som möjligt, MEN... Eller att försöka viska högst. :-)
  Slutsats: 1. Reglera inte
  2. Släpp ut oss på riktiga MTB-stigar på tävlingarna igen! Där en cross inte funkar.

  (Ni som gör det kloka valet att köra Lida Loop sö 13 maj får iaf lite mera sån stig än 2009 iaf Courtesy of undertecknad!)

  Mvh
  Joachim

  SvaraRadera
 21. Liverapport från skandis på www.kadens.se är det ok enligt reglerna. får man vara uppkopplad i klungan?

  SvaraRadera
 22. Håller helt med Joachim.

  Gör riktiga mtb banor istället så blir det inga som använder crosscyklar.
  Mtb har alltid varit att utveckla materialet och
  prova nya saker på cyklarna.
  Fy om man blir tvungen att plocka fram Cannondalen från -91, ofjädrad med U-broms under kedjestaget som en bra dag kunde stoppa cykeln från 10km/h.
  Hjul som krävde konstant ekerjustering, det enda som jag saknar lite är tumväxlarna.

  SvaraRadera
 23. Jag är också inne på Joachims linje. Istället för att förbjuda bockstyre på MTB-tävlingar borde man kanske kunna reglera XC-banorna, så att det verkligen blir XC man tävlar i.

  Kalle: Följande går att läsa om kommunikation:
  "Användande av radiokommunikation eller annat slag av fjärrkommunikation mellan lagledare
  och cyklister är ej tillåtet på det nationella kravet." Men man får kanske ringa till mamma hemma i stugan, om man har med sig telefonen?

  SvaraRadera
 24. Så jag som vill köra tävlingsklass på Lida och tänkte lösa en engångslicens måste nu gå med i en registrerad klubb (vi är ett kompisgäng som kör ihop)och köpa nya tävlingsgodkända kläder. Har jag förstått det rätt? I så fall är det ju helt rätt väg att få folk att börja cykla...

  SvaraRadera
 25. I MTB får man använda vilken cykeltröja man vill (det behöver inte vara en klubbtröja), men kortbyxor verkar vara att föredra. Inte för att jag tror att någon kommissarie på plats stoppar någon med knickers eller långbrallor. Men dumt att chansa. Tänker därför inte uttala mig i frågan om ni verkligen måste gå med i en klubb. Det kan nog tävlingsledningen i Lida Loop svara på.

  SvaraRadera
 26. Jmfr reglerna med löpartävlingar eller skidtävlingar... Licens? Kläder?

  SvaraRadera
 27. Man får straf om man:

  "2) delta eller försök att delta i cykeltävling utan att medföra licens
  – ej starttillstånd eller uteslutning
  och
  – böter 50 till 100 CHF"

  Samtidigt skriver scf at man ikke behøver ha' sin licens med til nationelle tävlinger.

  SvaraRadera
 28. "Licensinnehavare får inte i ord, gester,
  handlingar, skriftligt eller på annat sätt skada eller ifrågasätta hedern hos
  andra licensinnehavare, funktionärer, sponsorer, SCF, UCI eller
  cykelsporten i allmänhet."

  SvaraRadera
 29. "Licensinnehavare får inte i ord, gester,
  handlingar, skriftligt eller på annat sätt skada eller ifrågasätta hedern hos
  andra licensinnehavare, funktionärer, sponsorer, SCF, UCI eller
  cykelsporten i allmänhet."

  då är jag på förhand diskad...

  Henrik- jag tolkade din text som att allt tävlande med engångslicens var inställt om man inte var med i en klubb? på en vanlig xc tävling är det ju endast sport klassen som man kan lösa en engångslicens på?

  SvaraRadera
 30. Är det korrekt att SCF förutom att införa än mer restriktiva klädkoder också infört en munkavle?!

  Någon skämta aprilo?

  SvaraRadera
 31. Den 8e Kaptenen:
  I långloppscupen kan man nu lösa engångslicens i alla klasser då de bytt namn till S elit, S H40, S H30 osv.

  SvaraRadera
 32. "Licensinnehavare får inte i ord, gester,
  handlingar, skriftligt eller på annat sätt skada eller ifrågasätta hedern hos
  andra licensinnehavare, funktionärer, sponsorer, SCF, UCI eller
  cykelsporten i allmänhet."

  Är det tillåtet att ifrågasätta intelligens eller motivationer?

  SvaraRadera
 33. jag tankte mer på vanliga xc tävlingar, gamla sport klassen

  SvaraRadera