2010-05-13

Dags att testa något nytt

Många med mig har ju provat att åka racerskor på MTB-tävlingar. Vikten är främsta orsaken till detta då MTB-skor är väldigt tunga. Vissa har också åkt landsvägspedaler vilket kanske fungerar bra på till exempel Mörksuggejakten om den är torr, men inte på tävlingar där man kanske måste sätta ner foten någon gång. I ett par äldre racerskor har jag tagit bort sulan ur skon och borrat hål för MTB-kloss. Fungerade faktiskt riktigt bra. Men kolfiberdelen under klossen slets ganska snabbt av pedalen. Alla gillar kanske inte att borra i sina racerskor, och i mina nyaste racerskor var det inte ens en möjlighet. 
Så jag bad Mattias Hellöre på Experimental Prototype att ta fram ett par adaptrar åt mig. På bilden ovan ser ni resultatet. Inga konstigheter egentligen. Ett par titanplattor med en massa hål i, varav hålen för MTB-kloss är gängade.
Jag fick dom sent förra hösten och hade egentligen tänkt testa dom i vintras, men råkade inte cykla speciellt mycket då. Nu har jag dock äntligen tagit tag i detta och kommer testa dom på nästa MTB-pass.

6 kommentarer:

 1. hur tjock är plattan? den är inte så pass tunn att det finns någon risk att "slita loss" gängorna va?

  SvaraRadera
 2. Den är ganska tunn, tunnare än jag trodde den skulle vara. Jag ska testa att slita loss gängorna så får vi se om det går. Min tanke från början var att ha en tjockare platta utan gängade hål. Men istället ha fräst ur ett utrymme för en mutter. Men detta gick enklast och snabbast. Så jag testar.

  SvaraRadera
 3. Den plattan är av gr5 titan, man har sönder skruven innan man sliter loss gängan misstänker jag.

  SvaraRadera
 4. Jag tror David Marklund blev 7:a på Långa Lugnet för några år sedan med racerskor och Campagnolopedaler... :-) T

  SvaraRadera
 5. Jag vet att det här inte är ett klassiskt "Öijer-gör-ett-inlägg-där-läsare-får-ställa-frågor"-inlägg, men ändå.

  Jag undrar lite över Cykelvasan.
  Får man inte köra med cross? (Har man fått det förut?)
  Är det för tekniskt svårt för en elitcyklist som håller sig till vita strumpor och asfalt om dagarna?
  Skulle man kunna köra på en cross eller är det bara mtb som gäller?
  Kommer du att ställa upp i motionsklassen i sommar?

  Tack på förhand!

  /Erik

  SvaraRadera
 6. Så fräckt att ställa frågor utan att jag bett om det.. Man får från och med i år inte ha cyklar med bockstyre på MTB-tävlingar. Ska du åka något MTB-lopp som landsvägsballerina så är Cykelvasan loppet för dig. En "cross" med rakt styre blev tvåa i fjol på Cykelvasan.
  Jag ställer nog upp, men kanske i elitklassen.

  SvaraRadera