Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-06-24

Cyklister = miljöbovar?

Under Cykelcity gran fondo så fick jag frågan från en av de medtävlande om jag förstod varför vuxna män plötsligt får för sig att det är okej att skräpa ner i naturen. Troligtvis är de flesta av deltagarna ganska ordentliga av sig vid sidan av tävlingsbanan. Men när nummerlappen åker på, så verkar det vara helt okej att kasta skräp i naturen i form av gel/bars-förpackningar och till och med cykelflaskor.
Jag kan villigt erkänna att jag bara någon kilometer innan hade släppt en tom gelförpackning mitt på vägen. Men jag håller ändå med. Det är så onödigt.
För hur jobbigt är det egentligen att släpa på ett par extra gram i ryggfickan?
Visst, det kanske kan läcka väldigt lite gel i tröjan, men ni ska väl ändå tvätta kläderna efter loppet?
För egen del motiverar jag kastandet med att det ändå plockas upp. Gäller då MTB-tävlingar, där tävlingsbanorna städas på skräp och banmarkeringar efter avslutad tävling. På MTB-tävlingar är det oftast väldigt intensivt och jag har inte tid att försöka sortera bland tomma och fulla gelförpackningar när jag har tillfälle att fylla på med mer energi, utan det gäller att rätt sak finns på rätt plats och att det går fort. Det gäller dock att man släpper skräpet rakt ner när man är klar med det, och inte kastar in det 10 meter i skogen. För där går ingen och städar.
På längre landsvägstävlingar förekommer nog ingen städning av tävlingsbanan. Men visst, här i Sverige städas varje år vägrenen från skräp också.
Men det gäller fortfarande att skräpet bör ligga precis bredvid vägen för att det eventuellt någon gång skall bli städat. Tio till tjugo meter in i skogen går ingen och städar. Där hamnar tyvärr ofta flaskor från landsvägstävlingar. Förutom att de därmed är en större miljöbov än gel/bars-förpackningar, så är det rent idiotiskt att kasta tomma flaskor. Då en cykel faktiskt är mer aerodynamisk med en flaska i flaskstället än med ett tomt flaskställ. Så kastar du din flaska i skogen så förlorar inte bara naturen och kommande generationer på det. Din cykel blir långsammare också.

Ur miljöbalken:
"Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till."
"Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

Och jag tänker inte ens gå in på hur miljön påverkas av sättet vi tar oss till tävlingar på. Eller den stora karavan med fordon som sakta åker efter cyklisterna på tävlingar, eller den langningspersonal som åker kors och tvärs i skogarna för att kasta flaskor till oss cyklister.

Hur gör du när du cyklar? Tar du med allt eller kastar du vissa saker i naturen? Anser du att cyklister är miljöbovar?

12 kommentarer:

  1. På MTB-tävlingar brukar jag slänga skräp vid depåerna för där vet jag att de städar. Ut längs med resten av banan är jag inte så säker på att det sker städning så där brukar jag stoppa ner använda gelförpacknignar igen, och ev åker de ut i nästa depå.

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg, jag ogillar det där med att skräpa ner.
    Jag lägger tomma geler i mittenfickan medan fulla ligger i högerfickan.
    Händer väl nån gång att jag "tappar" skräp om det uppstår en stressig situation, men det är väldigt sällan.

    SvaraRadera
  3. Minns du Öijer när du i vintras i bergsgården fick en bar av mig och sen slängde papperet på marken?

    SvaraRadera
  4. Jag tar alltid med mig mitt skräp. Om jag inte hinner stoppa tillbaka det i fickan så trycker jag in det under tröjan.

    Tycker det ser risigt ut när folk slänger skräp omkring sig.
    /J

    SvaraRadera
  5. På vissa tävlingar är det regelbrott att slänga skräp efter sig och kan medföra diskkvalifikation.
    PM Kolmårdsbiken
    Nedskräpning:
    All form av nedskräpning är absolut förbjuden, avsiktlig nedskräpning medför diskkvalifikation!
    Allt som bärs ut ska med in!
    http://www.kolmardsbiken.se/index.php?page=23

    - hur svårt kan det vara. har man ett par gelförpackningar med sig och kör med dem i ett par mil så kan man väll köra med dem tomma resten av tävlingen. Läs tävlingarnas egna regler i PM:et

    SvaraRadera
  6. Ursäkta stavningen!

    SvaraRadera
  7. Ska jag vara ärlig så tar jag med mig skräp på träning men kastar på tävling. Men har funderat ett par gånger på att det är rätt dumt att slänga det i naturen men aldrig gjort något åt de. Men då jag gillar miljön så ska jag inte slänga något skräp på Ränneslättsturen, förutom i papperskorgar och så då. :)

    Det med lvgtävlingar är lite roligt med alla bilar efteråt, snacka om miljöförstöring.

    SvaraRadera
  8. Som människa tycker jag att det är hemskt med alla nedskräpning orsakad av cyklister. Varför inte kasta det när ni ändå slänger era flaskor i depå eller vid sådana som mig - langare? Jag tar inte emot allas skräp, men väl från den som jag langar till. Jag ska ändå plocka upp flaskor så lite papper och gelförpackningar kan jag nog också få med mig. Tänk på miljön och efterkommande generation.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att det är för risigt när folk kastar saker under tävlingar. Jag vet inte riktigt hur det är i skogen bland rötter och stenar, men jag kan förstå att det ibland blir lite stressigt. På landsväg däremot har man gott om tid att äta och därmed också gott om tid att lägga tillbaka papper eller förpackningar i fickorna igen. Jag brukar, vid stressiga situationer, köra in bar-papper under byxan ibland en halv bar om jag inte hunnit käka upp den. Det ligger fint kvar vid låret under hela loppet. Flaskor kan man "byta ut" vid langningen. Kasta flaskan mot din langningspersonal och ta en ny. Langaren samlar ihop flaskorna så att man kan återanvända dem.
    /Fredrik

    SvaraRadera
  10. Försöker undvika att kasta skräpet. Oftast åker det in under tröjan eller temporärt under byxan. Men visst, ibland droppar man det utan att tänka sig för.

    SvaraRadera