2015-07-08

När man är så här ->||<- nära att ge upp

På dagens pass stannade jag och satte mig på cykeln. Det var inte för att jag var trött eller sliten utan det var för att jag var less. Hade jag trampat några meter till så hade jag kastat cykeln i skogen i ren frustration. Huvudet vill liksom bara inte. Dagens pass blev 40 minuter frustration med 113 i snittpuls.

Självförtroendet är lågt och motivationen blir ju därför också drabbad.

Formen är det ju bevisligen inte något fel på, men en del stolpe ut i inledningen av säsongen har ju varit drygt och så förkylningen inför Vättern drog ju ner mig rejält både fysiskt och psykiskt. Nu är benen tillbaka, så nu saknas ju bara att jag återställer resten också.

Ska jag lyckas få några hyfsade resultat så måste ju också huvudet vara med. Det är så mycket som hänger på skallen och hur man tänker för att det ska gå bra i så här tuffa sporter som cykel.

Utöver att jag har tappat skallen så har jag också tappat formen på så vis att jag blivit tyngre. Nu väger jag ungefär lika mycket som jag gjorde i december och början av januari, allt annat än optimalt. Hade jag kunnat hålla vikten som jag hade i våras så hade jag varit ungefär fyra kilo lättare nu och då hade den där startbacken på Mörksuggejakten kanske gått lite lättare och då kanske jag hade kunnat gå med täten direkt osv.

Så för att vara en tjock cyklist utan självförtroende så är väl en 16:e plats okej. Men det här gör mig ju bara extra less. Att jag liksom inte ger mig själv dom förutsättningarna som jag önskar när jag ska tävla. Så jävla meningslöst att lägga ner flera hundra timmar träning för att prestera och sedan åka runt på tävlingar och tänka negativt.

Dom senaste dagarna har jag vacklat mellan att lägga av nu på en gång med tävlingsambitioner till att "nästa år, då jävlar". Men, det är ju här och nu jag behöver vända det här. Nästa säsong får jag fundera på efter denna säsong och att lägga av blir ju svårt för någon som jag även om det varit en lång och tung period nu. Halva säsongen återstår och en mängd stora tävlingar finns framför mig där jag kan ha stolpe in och göra något bra.

Så, jag bestämde mig. Det är okej att ha en svacka efter sjukdom och formtapp. Det är också okej att grubbla en stund efter en tävling som inte går som man vill. Men någonstans måste man stanna upp och lyfta blicken igen. Så jag ska nu dra ett streck och sedan vända på det här.
_____________________________________________________________________________________

Så. Där var strecket. Nu ska jag bygga upp självförtroendet igen, ta fram några motiverande målsättningar att nå både på kort och lite längre sikt (denna säsong) och så ska jag se till att ge mig bättre förutsättningar för att prestera på dom tävlingarna jag ställer upp i.

Ett av säsongens mål var ju att etablera mig topp-20 på deltävlingarna i Långloppscupen och det har jag lyckats med. Saknar en äkta topp-10 på någon deltävling och även att hamna topp 10 totalt. Just nu ligger jag 12:a i cupen. Det där är ändå inte långt borta, så med lite skjuts i benen så går det vägen.

11 kommentarer:

 1. Mathias Storås8 juli 2015 19:26

  Kämpa! Du är inte ensam om att tycka precis så som du skriver.. Går själv runt med någon sorts prestationsångest, fast jag inte har ett skit att hämta när det vankas tävling. Hade mål att köra Suggan under 3 timmar, men rullade in på 3.00.47 efter världens kramphugg i baksidan av låret med ca 15km kvar :/... Det var förresten jag som morsade på dig innan starten i söndags när du stod och pratade med någon mellan klubbhuset och målgången. Har gått och småsurat i ett par dagar nu, men idag känns det rätt bra igen. Benen är fräscha och jag har precis kommit över en startplats till cykelvasan... Nä fan, kriga på! Förresten, har någon klarat din omöjliga backe? Om inte, ut och slakta den, så kommer självförtroendet peaka :) Ha det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har klarat backen och så länge det är så här blött så kommer ingen att klara den heller. :)

   Radera
 2. Helt rätt . Lägga ner så mycket tid på träningen och sedan gå och tänka negativt. Är självklart inget man gör medvetet, men kanske påverka sådant som träning, vila och utrustning medans man kan påverka det och när det är tävlingsdags lägga dom tankarna på hyllan när man åker hemifrån . Något som ofta glöms bort är den mentala träningen, mycket sker i huvudet när det är tävlingsdags !. Jag förstår vad du menar och 16 plats är otroligt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skallen är ju typ 90% av en bra prestation. Eller 60 i alla fall...

   Radera
 3. Det är när det är tufft som de tuffa reser sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. When the going gets tough, the tough gets going...

   Radera
 4. Kör en vecka eller två utan så mycket struktur i träningen, försök hitta allt det du egentligen gillar med cyklingen oavsett var prestationen hamnar.
  Det är nog många cyklande föräldrar här ute som imponeras över din kapacitet med flera barn (är det 3 eller 4) varav en liten. De flesta av oss orkar inte få ihop halva din träningsmängd utan små barn. Hur många flerbarnspappor har du före dig i resultatlistorna?
  Så softa lite med prestationsfokuset en stund och sen fortsätter du att göra oss (flerbarnsföräldrar) stolta.

  Palle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett problem som jag upplever att jag haft är att jag just saknat struktur i träningen. Men jag är ändå lite inne på det du skriver om när det gäller det jag gillar med cyklingen. Glädjepass kombinerat med det jag behöver.. :)

   Radera
 5. För oss som har mer än bara cyklingen att ta hand om är det lätt att börja ifrågasätta sig själv, man vill ju räcka till överallt. Själv har jag dragit ner på tävlandet, då mina resor ifjol tog all energi och glädjen försvann. Då blev också resultaten sämre och sämre, nu kör jag mindre men behåller då motivationen. Är helt övertygad om att du fixar topp 10 under andra halvan av säsongen, så tänk positivt så släpper det snart:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar ju att tävla, så det brukar inte vara problemet. Du är verkligen en inspiratör när det kommer till motivation!

   Radera
  2. Tror du är helt rätt ute när det gäller att lägga in kvalitetspass på monarken, tänker själv så också. Ibland får nytta gå före nöje..
   Skoj om jag kan motivera nån:-)

   Radera