Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2014-03-15

Lite ny hårdvara; MTB-skor och MTB-pedaler

Vintercykeln har fått ett par nya Shimano M520-pedaler. Jag köpte dom för drygt 330:- och dom finns att köpa i det här landet för någonstans mellan 199:- och 399:- beroende på hur bra du letar.

Enkla pedaler men så ska dom sitta på vintercykeln bara. Kanske skulle jag lagt någon hundring till och köpt XT? Shimano tycker jag alltid har gjort pålitliga och bra pedaler. Inget som sticker ut eller är skryter med superlåg vikt, men man vet att dom alltid fungerar bra.
Hade dock ett svart Shimano-år förra året. Jag ville ha pedaler till testcykeln så jag köpte ett par enkla och billiga PD-R540. Eftersom mina tänkta pedaler inte kom till tävlingspremiären så tog jag dessa till racercykeln. Hade tränat med dom en gång innan också men så sprack pedalen när jag skulle klicka i och värma upp. Tack och lov så hade en lagkamrat med sig en extra cykel som jag kunde låna pedalerna ifrån. Struntade i att reklamera då det ändå var billiga grejer. I höstas så ramlade mina årsgamla XTR-pedaler sönder så jag plötsligt hade pedalkroppen under skon och pedalaxeln satt ensam fast i vevarmen. Det kändes lite surt.
Nu gör jag ett nytt Shimano-försök och dessutom med billiga grejer igen. Hoppas att dessa håller ihop några vintrar.

Om pedalerna var av enklare sort så är mina nya MTB-skor allt annat än enkla. Detta är ett par Northwave Extreme Tech MTB Plus. Bara namnet alltså... Rekommenderat butikspris på dessa skönheter är: 3299:-.
Jag har haft många par cykelskor i mina år, faktiskt några par Northwave också, men det var längesedan nu. Då satt dom riktigt skönt på foten men vägde istället ganska så mycket jämfört med konkurrenterna. Dessa gröna pjucks sitter precis som föregångarna riktigt skönt på foten och dessutom är dom sviiiinlätta. 280 gram ska dom väga enligt Northwave och det är ju allt annat än illa för ett par MTB-skor. Fick faktiskt lov att väga mina 42:or och dom landade på 283 g/sko! Att dom både sitter bra och är extremt lätta känns nästan lite för bra för att vara sant. För att få grepp om vikten så ska Specialized väga 310, Shimano 313, SIDI 308 och Bont 340 gram.

Skorna har boaspännen med vajer som dras åt. Har haft ett par racerskor, av annat märke, som spändes åt med boa. Den konstruktionen gick sönder efter ett par månader, fick nya skor som också dom blev defekta efter någon månad. Så jag är väl inte helt såld på det där med boa. Ska bli extra intressant att se om det håller på MTB där man ändå springer lite ibland och leran ligger tät över skorna.

1 kommentar:

  1. Har skorna funkat bra?
    Är på jakt efter nya lätta mtbskor så tacksam för tips ;)

    SvaraRadera