2013-08-23

3.8° C

Låg och drog mig länge och väl i morse. Helt tvärt emot vad jag igår tänkte göra idag. Då skulle jag minsann studsa upp ur sängen, hoppa i kläderna och trampa iväg mot arbetet med en väldig iver. Verkligheten var lite annorlunda. Fjärde dagen i följd som jag cyklar idag och nog känns det i både ben och kropp att det börjar bli lite slitet. När jag ändå samlat mod och kraft för att bege mig ut så tänkte jag kolla temperaturen för säkerhets skull, igår var det ju 12.5 grader ute och jag hoppade på något liknande idag. 3.8 fick mig dock att ta av allt igen och klä om mig med varmare utstyrsel. Kom därför iväg något senare än jag planerat. Hellre sen än sönderfrusen, som jag brukar säga.

Tog vägen runt Runn idag, bor ju i helt andra änden av stan nu och från Hosjöstrand är det nog ungefär lika långt oavsett vilken sida av Runn som jag cyklar. Det blev 34 kilometer, min MTB-pendling igår var 33 kilometer.Skulle givetvis ha haft någonting varmare än en keps på huvudet idag, men det är lätt att vara efterklok när man fryser om öronen.

Tar gamla Leksandsvägen (293:an) hem idag för att se hur den distansen blir nu med nytt boende. Det här med jobbpendling är väl så spännande!? Kul i alla fall att det går att variera sig så mycket, det tråkiga i det hela är väl att anledningen till variationsmöjligheterna blir så tydliga är för att kommuner och Trafikverket inte kunnat göra en riktigt bra (och kort) cykelväg mellan Falun och Borlänge. Man kunde ju tro att ett miljövänligt alternativ som främjar folkhälsan skulle uppmuntras och att man gjorde allt för att öka antalet cykelpendlare. Men nej. Det är ju bara bilar, bussar och lastbilar som ska köras kortaste vägen i deras tänk. Dessutom är det bara för bilister som man skyltar ordentligt. Skulle jag ta bilen så har jag 27 km till jobbet. Jag måste alltså åka 6-7 kilometer längre väg, enkel resa, om jag tar ett bättre transportmedel till jobbet.

3 kommentarer:

  1. Härligt att läsa att det går framåt för dig!! HEJA!!

    SvaraRadera
  2. Ja, prioriteringarna hos kommunerna Falun/Borlänge är under kritik (inte unikt för just dessa kommuner, men ändå). Minskat användandet av fossil energi och ökad fysiska aktivitet bör lämpligen kombineras med åtgärder som främjar detta, kan man tycka. Tack för tips om pendlingsvägar i det andra inlägget, han inte hunnit kolla närmare på det ännu men jag ska! /Maja

    SvaraRadera
  3. Det smärtar i mitt förvaltarskapshjärta. Naturligtvis skall vi uppmuntra dem som vill sköta sin kropp och handla ekonomiskt riktigt. På nästa fullmäktige skall jag fråga ansvarig sosse vad Borlänge kommer att göra för att förbättra möjligheterna till cykelpendling mellan våra städer. Det är ett löfte, frågan kommer upp på bloggen på fredag.

    SvaraRadera