2013-01-11

Så här klär jag mig för vintercykling

Har fått ett par frågor kring hur jag klär mig för vintercykling. Så här kommer min standardvinterklädsel, från topp till tå:
Vintercykelmössa från Kalas med ett material som hanterar vind på ett bra sätt i pannan där det gärna kan bli kallt annars. Vid -8 eller kallare så kompletterar jag gärna med en buff från axlarna som jag också drar upp över kinderna och bakhuvudet. Självklart har jag hjälm när jag cyklar också, min vinterhjälm har jag klistrat remsor med röd reflextejp på baksidan för att synas lite extra.

Ett varmt och mysigt underställ, detta från Craft har blivit en ny favorit

En kortärmad cykeltröja

En långärmad thermo-tröja, är det -8 eller kallare så kompletterar jag gärna med en vindväst

Trefingrade cykelhandskar, dessa från Hestra har gått några vintrar nu. Generöst med snortorkningsyta är viktigt! Är det kring nollan eller varmare så brukar jag köra ett par femfingerhandskar från Bianchi.

Flossade vintertights, dessa från Bianchi är varma. Vid -8 eller kallare så har jag en uppsättning monstervarma tights från Kalas som skyddar bra från både vind och kyla.

Ulliga och varma strumpor

MTB-skor, dessa är från Nalini. Se till att spänna åt dom så löst som möjligt för att få plats med tjockare strumpor och kunna vicka på tårna. Luften värmer, så håll det rymligt för foten.

Kör nästan alltid med dubbla skoöverdrag, mest på grund av inget av mina par håller måttet för en riktig svensk vinter. Är det kring nollan eller varmare så räcker det med ett par.

Så här brukar jag alltså klä mig när jag ska cykla på vintern. Nu är inte jag någon som är speciellt frusen av mig, så jag brukar inte behöva överklä mig för att hålla värmen. Om ni fryser lite i början av rundan så är ni rätt klädda. Att åka runt och bli genomsvettig på grund av för varm klädsel blir bara jobbigt, håll det enkelt.
Typiskt bra plagg att stoppa i fickorna är: vindväst, tunna hanskar och en buff. Med dessa kan ni reglera värmen ganska bra utan att behöva släpa med er hela garderoben.

5 kommentarer:

 1. Mycket bra! Trodde du skulle ha mer klädsel på överkroppen/armarna. Bra inlägg!

  SvaraRadera
 2. Jens Westergren11 januari 2013 18:30

  Glöm inte din berömda glipa mellan tights och skoöverdrag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ju hundra år sedan, nu är det ju bara du som kör glipa.

   Radera
 3. Meh.. stenhårt. Kör du verkligen bara med vanliga cykelbrallor oavsett temp? Jag tycker det blir svinkallt, kör oftast själv med flossade knickers kalla årstiden, ibland med gundekallingar under, paketet blir ju som en banana split annars.

  //Bruce

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det, som imorgon, kallare än -8 så brukar jag ha två lager på benen. Annars brukar jag köra flossade kortbrallor och vanliga benvärmare ganska ofta också. Men har inga flossade kortbrallor från Bianchi och jag sportar ju gärna deras fräscha kit.

   Radera