2012-10-22

Sex kilo ryggsäck

Arkivbild

Denna morgon vägde jag min ryggsäck innan jag stack till jobbet, bara för att se hur mycket det är jag egentligen släpar på. Den brukar nämligen kännas JÄTTETUNG. Vågen visade på 6.06 kilogram. Inte så jättemycket direkt, men det känns som en enorm börda i uppförsbackarna. Det går sakta och jag får växla ner mer än jag är van vid. Inget man vill släpa på i onödan direkt. Kanske bra ändå när man tränar, att släpa på mer massa än vid tävlingar för att göra kroppen superstark. Så att träna med ryggsäck är nog inte helt dumt ändå. Men att tävla med ryggsäck?

Sedan jag la av med elitsatsandet 2009 har jag gått upp tre fyra kilo. Vi kan väl nästan säga fyra... Det är alltså två tredjedelar av den där tunga ryggsäcken som jag släpade på till jobbet i morse. Så skönt det skulle vara att cykla utan den där ryggsäcken. Att få slippa min egna "ryggsäck", även om den mest sitter på magen. Fyra kilo lättare skulle ju göra att jag flyger upp i backarna. Precis som när jag cyklar utan ryggsäcken till, eller från, jobbet. Utan ryggsäck går det lätt och det är skönt att cykla. Som elitsatsande märkte jag stor skillnad om jag var ett eller ett par kilo tyngre.

Ett av mina mål till nästa säsong är att bli av med tre kilo av min egna ryggsäck. Det i kombination med bibehållen, eller allra helst ökad, styrka kommer göra att det känns som att flyga fram i backarna igen. Vad väger din ryggsäck?

21 kommentarer:

 1. Kör med en liknande tyngd på min ryggsäck när jag tränar + ca:15 kg i naturlig ryggsäck sen jag höll igång på 80-början på 90 talet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad vältränad du måste bli då. :)

   Radera
  2. Fast gå ner till vikten jag vägde vid 20. 68-72. Det skulle nog inte funka idag. Kroppen blir lite annorlunda när man blir äldre. Idag håller jag nog en idealvikt på 80-85. Just nu ligger jag nog på 85-87. I mars så låg min vikt på ca: 97 kilo så lite har man kämpat ner sig!:)

   Radera
 2. 6 kilo är ju nästan en hel cykel jue! ;) Men så länge det är en ryggsäck som man kan ta av när man ska tävla får man väl se det som extra träning! Du ska inte skaffa en sådan där fin väska som man knäpper fast bakom sadelstolpen då? Investerade själv i en sådan för pendlingen och bortsett från att man blir mobbad av cykelkompisarna så tycker jag att den är mycket bra :)

  Vad gäller naturlig ryggsäck så skulle jag säkert också kunna bli av med 3-4 kg - särskilt om man tittade på de grymma tjejerna i triathlon-vm i lördags natt (där det ju specificeras vad var och en väger och hur långa de är) ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nästan så. Jag tycker ryggsäcken är ganska smidig ändå för just jobbpendling.

   Man ska nog vara ganska nogrann med vilka man väljer att jämföra sig med.. :)

   Radera
 3. 15 kg, men tror vi är nere i 14 nu.... Förhoppningsvis nere på noll till våren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har lite att göra. Men kan man gå upp så borde man väl kunna gå ner?

   Radera
 4. Själv har jag kommit fram till att om min ryggsäck får väga ett par-tre kilo mer än jag själv trivs med blir jag mindre ofta förkyld. Lätt värt! Kör man inte Birken med ryggsäck btw? Du kanske smygtränar för norskt långlopp? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birken körs med ryggsäck, inget jag provat på men jag borde kanske. :)
   Jag håller mig undan förkylningar om jag kan balansera energiintag, sömn och träningsmängd.

   Radera
 5. Pendlarryggan väger ca 5-6kg. Lagom för att precis rymma matlåda och ombyte. Kroppssäcken skulle jag vilja säga ligger på noll (0) kg då jag deffat ner mig 6kg från semestern till Lidingöloppet. Dock tycker tjejen att överkroppen borde vara 5 kg tyngre med muskler. Cykel/konditionskropp eller få sambon "nöjd"? :) 192/75 är väl lagom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är inte att vara tung, utan att vara stark. Det kan du hälsa din tjej. :)

   Radera
  2. bra svar! :)

   Radera
 6. Jag väger alldeles lagom med c:a 77kg på 181,5cm 46-årig gubbe. En bra minskning från de 90 jag tangerade i december 2010. Som spenslig 35-åring låg jag på 72kg, dit räknar jag inte med att nå igen. Är nöjd där jag är men jobbar på en omfördelning av kanske 3kg som gärna får förflytas från midjan upp mot bröst, sidor och armar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, att gå ner 13 kilo är bra grejer det. Måste kännas så mycket lättare att cykla nu?

   Radera
  2. Det går bättre i motluten nu. Men det är nog inte bara tack vara viktinskningen, utan har nog en del att göra med ökad styrka och bättre teknik. Men det skadar ju inte med lägre vikt :)

   Radera
  3. Dom flesta backarna i Sverige tar man ju mestadels på benstyrkan då dom inte är långa nog. Så steg 1 är nog att bli stark och steg 2 att gå ner i vikt.

   Radera
 7. 4 kg är ca 30 s på Skuggarvstempot. Kämpa Henrik!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får nog dra bort ytterligare en minut bara i bättre självförtroende också. 30s är faktiskt jättemycket ändå, jag ska kämpa!

   Radera
 8. Hur ska du nå ditt mål? Du tränar ju en hel del och jag antar att du redan nu har en bra kost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag överdriver gärna mitt energiintag. Skulle nog kunna vinna matätningstävlingar och godisätningstävlingar. Tänkte försöka undvika frossandet bara.

   Radera