Med Cykelvasan i antågande så ställde jag ut en hoj idag för första gången sedan i torsdags
Det blev 29:ern och jag körde lite specialträning inför just nämnda tävling, nämligen mestadels grusväg men med några inslag av asfalt också. Det regnade ganska så mycket på förmiddagen men lagom till att jag skulle ut så började solen att skina. Det blev en ganska svettig tur där jag försökte ligga på lite mest hela tiden. Snittpulsen landade på 82% av max under de knappa två timmarna som jag var ute och det var väl ungefär precis vad jag var ute efter.
Efter 1:40 så var det inte mycket kräm kvar i buggarna men då var hemmet nära och bara backen på Fruns väg kvar att besegra så det gick att vrida ur lite mer krafter ur kroppen. Kom hem helt slut och skitnöjd. Ett bra pass!
Här har ni en fin runda om ni vill åka mestadels grusväg och med inslag av asfalt i Falun
2012-07-31
Kolmården, Liseberg OCH Universeum
Hej vänner!
Under tre ganska så intensiva dagar så har vi gjort Kolmården, Liseberg och Universeum. Pangpangsemester, helt enkelt. Det har ju blivit lite av en semester för er bloggläsare också då jag inte varit så aktiv här direkt. Nu är vi hemma, det åskar, ösregnar och det är dags att återuppta cyklandet som legat på hold sedan i torsdags.
Kolmården var för övrigt jättebra. Liseberg har ju potential, men att stå och köa i 45 minuter för ett åk känns ju inte speciellt kul. Det blir mycket köa och lite åka av. Universeum kan man spendera någon timme på men det är inget ställe man spenderar en heldag på. Så känner jag. Med detta sagt så har vi ändå haft tre väldigt roliga dagar och jag gör gärna om det.
Nu ska jag äta en lätt frukost och försöka veva igång dagen.
Under tre ganska så intensiva dagar så har vi gjort Kolmården, Liseberg och Universeum. Pangpangsemester, helt enkelt. Det har ju blivit lite av en semester för er bloggläsare också då jag inte varit så aktiv här direkt. Nu är vi hemma, det åskar, ösregnar och det är dags att återuppta cyklandet som legat på hold sedan i torsdags.
Kolmården var för övrigt jättebra. Liseberg har ju potential, men att stå och köa i 45 minuter för ett åk känns ju inte speciellt kul. Det blir mycket köa och lite åka av. Universeum kan man spendera någon timme på men det är inget ställe man spenderar en heldag på. Så känner jag. Med detta sagt så har vi ändå haft tre väldigt roliga dagar och jag gör gärna om det.
Nu ska jag äta en lätt frukost och försöka veva igång dagen.
Etiketter:
Ebbah,
Emily,
Familjen,
Filip,
Kolmården,
Liseberg,
Ronya,
Semester,
Sommaren 2012,
Universeum
2012-07-29
2012-07-28
2012-07-27
Seedning Cykelvasan
Här om dagen (igår?) så startade en storm i ett sociala medier-glas. Det gällde Cykelvasan och några tjejer anser att de blir missgynnade i seedningen för att de råkar vara tjejer. Innan vi går vidare kan ni läsa följande seedningsregler för Cykelvasan. Det är inte direkt någon hemlighet vilka regler som gällt för att få vara en del av Cykelvasans tävlingsklass (startnummer 1-999), det gäller att hålla sig inom vinnartiden +30% på de seedningsgrundande loppen. Men nu två och en halv vecka innan så är det några som inte kvalat in och tycker det är orättvist.
Jag håller med om att Cykelvasans startprocedur med tillhörande seedning inte är speciellt jättebra och det är ingen hemlighet att jag tycker att man borde öka antalet deltagare i deras alldeles för begränsade tävlingsklass. Som det är nu är det bara 622 av 9000 deltagare som får kalla sig tävlingscyklister, Vasaloppets organisation kallar nämligen övriga 8378 cyklister för motionärer. Och jag skulle väl tro att ca: 3000 i själva verket skulle vilja kalla sig tävlingscyklister om de fick välja själva.
Dom fyra första leden är för tävlingsklassen, sen börjar orättvisan enligt mig. Efterföljande startgrupper baseras sedan inte på ren kapacitet, utan först hamnar de som åkt Cykelvasan 2010 eller 2011 efter deras resultat och därefter kommer de som anmält sig i den ordning man anmält sig. Så om man har kört ett seedningslopp och hamnat på vinnartid +31% och inte kört Cykelvasan tidigare så kan man hamna i sista startgrupp. Även om man har elitlicens, veteranlicens eller övrig tävlingslicens för cykel. Det spelar liksom ingen roll för Cykelvasan som bara gjort en bra seedning för första startgruppen innehållandes dom fyra första leden.
Det som upprört dessa tjejer (för det är tjejer som klagar över att orättvisan i att inte få starta med sveriges snabbaste cyklister) är att Cykelvasans seedning inte tar hänsyn till kön när man bestämmer vilka som ska få stå först. Cykelvasan råkar nämligen ha något så unikt som en jämlik syn på idrottare när det kommer till att seeda sig till deras tävlingar. När Vasaloppsorganisationen seedar så gör man det efter kapacitet och inget annat. Det har fungerat i Vasaloppet väldigt länge och nu försöker man göra på ett liknande vis i Cykelvasan. Tjejerna tycker istället att tjejer skall seedas mot snabbaste tjej och inte som nu då det nog i alla seedningslopp varit en herrelitcyklist som varit snabbast. Problemet som uppstår om man skulle låta alla få seeda sig mot sina klassvinnare är att det skulle bli väldigt många cyklister av varierad kapacitet i första startgruppen.
Att man har valt att ha seedning enbart på kapacitet och inte kön/ålder/vikt/sexuell läggning/etnicitet är för att det är säkrast att starta deltagare som är ungefär lika snabba tillsammans. Fungerar på samma sätt i Vasaloppet där man får stå i det startled som jämnsnabba skidåkare står.
Jag tycker att Cykelvasan skall fortsätta seeda med vinnartid plus olika procentsatser till de olika fållorna. Det är jättebra. Men, fler måste få starta samtidigt och tävlingscyklister ska inte behöva kallas motionscyklister. I Vasaloppet finns en herr- och en damklass, mycket enkelt och lätt att förstå. Tyvärr gör Svenska Cykelförbundets regler det krångligt för Cykelvasan att göra en sådan fördelning och man tvingas döpa om tävlingscyklister till motionscyklister. För annars så måste alla som tävlar i samma klass starta samtidigt och Cykelvasan vill inte släppa iväg så många tusen cyklister samtidigt.
Nu skulle det dock inte göra någonting om man släpper in fler damtävlingscyklister detta år, om man ordnar fler seedade fållor till nästa år. Tjejerna är nämligen inte så många tyvärr. Just nu är det 23 tjejer som kvalat in till tävlingsklassen, att jämföra med 599 killar. Jag har räknat lite eftersom jag gillar siffror och detta "problem" handlar just om siffror. I tävlingsklasser körde förra året totalt 71 tjejer i Långloppscupen. Om vi tittar på Cykelvasan 2011 och alla seedningslopp i både Sverige och Norge är det 80 cyklister som i teorin har kvalat in till Cykelvasans tävlingsklass. Om de nu har anmält sig har jag inte kollat...
Så, om alla damer skulle få seeda sig till tävlingsklass via damsegertider +30% så skulle det som mest bli 80 deltagare. Inget startkaos att vänta ens om man ändrade seedningsreglerna alltså. Nu tycker dock jag att man ska försöka utveckla sin kapacitetsrankade seedning istället och inte ge tjejer fördelar i seedningen bara för att de är just tjejer.
Det finns en liten risk med att tillåta dessa 80 kvalificerade tjejer i första startgruppen, och det är att andra herrar som är jämnsnabba också kommer kräva tillträde till första startgrupp, då blir det väldigt trångt där.
Det finns de som faktiskt tycker att vi ska dela upp damer och herrar och köra separat istället. Då skulle det bli tjejvasan och killvasan, inte så kul om ni frågar mig. I fjol tävlade jag länge i samma grupp som damsegrarinnan Pia Sundstedt, en riktigt imponerande tjej med bra tryck på pedalerna. Om jag minns rätt så var vi kring 30-35 av alla. När jag ställer upp i en tävling så tävlar jag mot alla på startlinjen, oavsett om det är tjejer, gubbar eller juniorer. Förstår att andra kanske inte vill tävla mot alla, men det gillar jag.
"Problemet" är alltså att man ställer folk med likvärdig kapacitet i samma startfålla och sedan får resultatlista efter vilket kön man har. Inga problem om ni frågar mig, men jag är ju kille...
De som klagar tycks tro att tjejerna kvalar in till herrtävlingen och att det skulle vara orättvist för de tävlar mot andra tjejer och inte killar. Man kvalar inte till herrtävlingen, utan man kvalar till Cykelvasans tävlingsklass. Det är inte 23 tjejer (och 599 killar) som får köra Cykelvasans tävlingsklass och resten stängs utanför, alla övriga har helt enkelt missat kvaltiden. Tittar man på en normal långloppstävling så är det ca: 10% som är tjejer, alltså skulle det vara ca: 60 damer i Cykelvasan om vi går på den siffran.
Eftersom jag tycker det är trist när folk känner sig missgynnade och hellre försöka göra något åt saken än bara gnäller på internet så ringde jag upp Cykelvasans tävlingsledare igår för att prata siffror, tjejer och cykeltävlingar. Det råkar vara samme man som i många år samordnat Långloppscupen så han har både erfarenhet och kunskap.
Han höll med om att det var väldigt få tjejer i tävlingsklassen och vi båda tyckte nog att man gott kunde släppa in efter damsegrartid +30% för att få klassen större, det handlar ändå om så få cyklister. Han skulle bolla detta med övriga Cykelvasaorganisationen och nästa vecka kommer nog ett beslut i frågan.
Sammanfattar detta med min önskelista:
- Jag vill ha seedning efter kapacitet och inte kön/klass, att starta med cyklister som är ungefär lika snabba är säkrast och mest rättvist
- Jag vill ha större tävlingsklass, tror att 3000 skulle vara ett lämpligt tak till att börja med
- Jag vill ha seedning i alla startfållor, likt Vasaloppet
- Egentligen vill jag ha masstart och tycker dessa startgrupper är väldigt tråkigt. Å andra sidan behöver jag inte stå och köa vid banans smala partier heller...
- Jag vill att fler tjejer cyklar och har kul på våra tävlingar, att så få kvalar in till tävlingsklass är inte bra
Förlåt för ordbajseriet så här på kvällskvisten, men jag behövde skriva några rader om detta kände jag. Och ska man vara krass så har alla vetat om reglerna och gillar man dom inte så behöver man inte ställa upp.
Det är frivilligt att anmäla sig till Cykelvasan!
Jag håller med om att Cykelvasans startprocedur med tillhörande seedning inte är speciellt jättebra och det är ingen hemlighet att jag tycker att man borde öka antalet deltagare i deras alldeles för begränsade tävlingsklass. Som det är nu är det bara 622 av 9000 deltagare som får kalla sig tävlingscyklister, Vasaloppets organisation kallar nämligen övriga 8378 cyklister för motionärer. Och jag skulle väl tro att ca: 3000 i själva verket skulle vilja kalla sig tävlingscyklister om de fick välja själva.
Dom fyra första leden är för tävlingsklassen, sen börjar orättvisan enligt mig. Efterföljande startgrupper baseras sedan inte på ren kapacitet, utan först hamnar de som åkt Cykelvasan 2010 eller 2011 efter deras resultat och därefter kommer de som anmält sig i den ordning man anmält sig. Så om man har kört ett seedningslopp och hamnat på vinnartid +31% och inte kört Cykelvasan tidigare så kan man hamna i sista startgrupp. Även om man har elitlicens, veteranlicens eller övrig tävlingslicens för cykel. Det spelar liksom ingen roll för Cykelvasan som bara gjort en bra seedning för första startgruppen innehållandes dom fyra första leden.
Det som upprört dessa tjejer (för det är tjejer som klagar över att orättvisan i att inte få starta med sveriges snabbaste cyklister) är att Cykelvasans seedning inte tar hänsyn till kön när man bestämmer vilka som ska få stå först. Cykelvasan råkar nämligen ha något så unikt som en jämlik syn på idrottare när det kommer till att seeda sig till deras tävlingar. När Vasaloppsorganisationen seedar så gör man det efter kapacitet och inget annat. Det har fungerat i Vasaloppet väldigt länge och nu försöker man göra på ett liknande vis i Cykelvasan. Tjejerna tycker istället att tjejer skall seedas mot snabbaste tjej och inte som nu då det nog i alla seedningslopp varit en herrelitcyklist som varit snabbast. Problemet som uppstår om man skulle låta alla få seeda sig mot sina klassvinnare är att det skulle bli väldigt många cyklister av varierad kapacitet i första startgruppen.
Att man har valt att ha seedning enbart på kapacitet och inte kön/ålder/vikt/sexuell läggning/etnicitet är för att det är säkrast att starta deltagare som är ungefär lika snabba tillsammans. Fungerar på samma sätt i Vasaloppet där man får stå i det startled som jämnsnabba skidåkare står.
Jag tycker att Cykelvasan skall fortsätta seeda med vinnartid plus olika procentsatser till de olika fållorna. Det är jättebra. Men, fler måste få starta samtidigt och tävlingscyklister ska inte behöva kallas motionscyklister. I Vasaloppet finns en herr- och en damklass, mycket enkelt och lätt att förstå. Tyvärr gör Svenska Cykelförbundets regler det krångligt för Cykelvasan att göra en sådan fördelning och man tvingas döpa om tävlingscyklister till motionscyklister. För annars så måste alla som tävlar i samma klass starta samtidigt och Cykelvasan vill inte släppa iväg så många tusen cyklister samtidigt.
Nu skulle det dock inte göra någonting om man släpper in fler damtävlingscyklister detta år, om man ordnar fler seedade fållor till nästa år. Tjejerna är nämligen inte så många tyvärr. Just nu är det 23 tjejer som kvalat in till tävlingsklassen, att jämföra med 599 killar. Jag har räknat lite eftersom jag gillar siffror och detta "problem" handlar just om siffror. I tävlingsklasser körde förra året totalt 71 tjejer i Långloppscupen. Om vi tittar på Cykelvasan 2011 och alla seedningslopp i både Sverige och Norge är det 80 cyklister som i teorin har kvalat in till Cykelvasans tävlingsklass. Om de nu har anmält sig har jag inte kollat...
Så, om alla damer skulle få seeda sig till tävlingsklass via damsegertider +30% så skulle det som mest bli 80 deltagare. Inget startkaos att vänta ens om man ändrade seedningsreglerna alltså. Nu tycker dock jag att man ska försöka utveckla sin kapacitetsrankade seedning istället och inte ge tjejer fördelar i seedningen bara för att de är just tjejer.
Det finns en liten risk med att tillåta dessa 80 kvalificerade tjejer i första startgruppen, och det är att andra herrar som är jämnsnabba också kommer kräva tillträde till första startgrupp, då blir det väldigt trångt där.
Det finns de som faktiskt tycker att vi ska dela upp damer och herrar och köra separat istället. Då skulle det bli tjejvasan och killvasan, inte så kul om ni frågar mig. I fjol tävlade jag länge i samma grupp som damsegrarinnan Pia Sundstedt, en riktigt imponerande tjej med bra tryck på pedalerna. Om jag minns rätt så var vi kring 30-35 av alla. När jag ställer upp i en tävling så tävlar jag mot alla på startlinjen, oavsett om det är tjejer, gubbar eller juniorer. Förstår att andra kanske inte vill tävla mot alla, men det gillar jag.
"Problemet" är alltså att man ställer folk med likvärdig kapacitet i samma startfålla och sedan får resultatlista efter vilket kön man har. Inga problem om ni frågar mig, men jag är ju kille...
De som klagar tycks tro att tjejerna kvalar in till herrtävlingen och att det skulle vara orättvist för de tävlar mot andra tjejer och inte killar. Man kvalar inte till herrtävlingen, utan man kvalar till Cykelvasans tävlingsklass. Det är inte 23 tjejer (och 599 killar) som får köra Cykelvasans tävlingsklass och resten stängs utanför, alla övriga har helt enkelt missat kvaltiden. Tittar man på en normal långloppstävling så är det ca: 10% som är tjejer, alltså skulle det vara ca: 60 damer i Cykelvasan om vi går på den siffran.
Eftersom jag tycker det är trist när folk känner sig missgynnade och hellre försöka göra något åt saken än bara gnäller på internet så ringde jag upp Cykelvasans tävlingsledare igår för att prata siffror, tjejer och cykeltävlingar. Det råkar vara samme man som i många år samordnat Långloppscupen så han har både erfarenhet och kunskap.
Han höll med om att det var väldigt få tjejer i tävlingsklassen och vi båda tyckte nog att man gott kunde släppa in efter damsegrartid +30% för att få klassen större, det handlar ändå om så få cyklister. Han skulle bolla detta med övriga Cykelvasaorganisationen och nästa vecka kommer nog ett beslut i frågan.
Sammanfattar detta med min önskelista:
- Jag vill ha seedning efter kapacitet och inte kön/klass, att starta med cyklister som är ungefär lika snabba är säkrast och mest rättvist
- Jag vill ha större tävlingsklass, tror att 3000 skulle vara ett lämpligt tak till att börja med
- Jag vill ha seedning i alla startfållor, likt Vasaloppet
- Egentligen vill jag ha masstart och tycker dessa startgrupper är väldigt tråkigt. Å andra sidan behöver jag inte stå och köa vid banans smala partier heller...
- Jag vill att fler tjejer cyklar och har kul på våra tävlingar, att så få kvalar in till tävlingsklass är inte bra
Förlåt för ordbajseriet så här på kvällskvisten, men jag behövde skriva några rader om detta kände jag. Och ska man vara krass så har alla vetat om reglerna och gillar man dom inte så behöver man inte ställa upp.
Det är frivilligt att anmäla sig till Cykelvasan!
Etiketter:
Cykelvasan,
Cykling,
Damcykling
Kämpar å står i
Bild från igår, foto: Adam Steen
Idag cyklar jag inte till jobbet, känner mig sliten och behöver vila idag. Problemet för min fantastiska form är att det kan innebära fem vilodagar i följd. I eftermiddag åker vi nämligen till Stockholm, sen ska vi skarva vidare till Kolmården och Göteborg för att göra Liseberg och Universeum. Mycket kul på kort tid, men jag tror inte cykel får så mycket tid. Ser väl ut att missa OS-loppen också, men vad gör det om hundra år?
Jag skulle förvisso kunna springa någon av dagarna, det är ju ändå snart CX-cup och det är väl aldrig fel att vänja dom musklerna också. Men jag är väl så dålig på att springa. Ont gör det också. Ni som kan Göteborg, vart vill man bo om man ska göra Liseberg, Universeum och kaos med frukostbuffén?
Idag cyklar jag inte till jobbet, känner mig sliten och behöver vila idag. Problemet för min fantastiska form är att det kan innebära fem vilodagar i följd. I eftermiddag åker vi nämligen till Stockholm, sen ska vi skarva vidare till Kolmården och Göteborg för att göra Liseberg och Universeum. Mycket kul på kort tid, men jag tror inte cykel får så mycket tid. Ser väl ut att missa OS-loppen också, men vad gör det om hundra år?
Jag skulle förvisso kunna springa någon av dagarna, det är ju ändå snart CX-cup och det är väl aldrig fel att vänja dom musklerna också. Men jag är väl så dålig på att springa. Ont gör det också. Ni som kan Göteborg, vart vill man bo om man ska göra Liseberg, Universeum och kaos med frukostbuffén?
Etiketter:
Cykling,
Göteborg,
Ingarvet GP
Kämpar å står i
Bild från igår, foto: Adam Steen
Idag cyklar jag inte till jobbet, känner mig sliten och behöver vila idag. Problemet för min fantastiska form är att det kan innebära fem vilodagar i följd. I eftermiddag åker vi nämligen till Stockholm, sen ska vi skarva vidare till Kolmården och Göteborg för att göra Liseberg och Universeum. Mycket kul på kort tid, men jag tror inte cykel får så mycket tid. Ser väl ut att missa OS-loppen också, men vad gör det om hundra år?
Jag skulle förvisso kunna springa någon av dagarna, det är ju ändå snart CX-cup. Men jag är väl så dålig på att springa. Ont gör det också.
Ni som kan Göteborg, vart vill man bo om man ska göra Liseberg, Universeum och kaos med frukostbuffén?
2012-07-26
Ingarvet Grand Prix
Kändes inget vidare när jag cyklade upp till Ingarvet idag. Ont i magen, slitna ben och trött skalle. När vi hade spurtat ett par gånger så funderade jag faktiskt på att kliva av, men så jobbar väl inte vi!? Så jag körde vidare och mot slutet försvann i alla fall magproblemet även om benen fortfarande saknade kick. Jag segelbåtade liksom runt det där industriområdet. Försökte ju ändå ta poäng där det gick och jag fick faktiskt med mig fem andraplatser. I sista spurten hämtade Johan Landström in en attack och fullföljde med ett spurtuppdrag åt sig själv där jag satt som klistrad på rulle och lyckades slita mig förbi.
Han är snäll, den där Johan. För visst hade han kunnat smiska upp mig om han varit på det humöret. I minst tre av dom fem andraplatserna jag tog så var jag tvåa bakom en överlägsen Johan Landström.
Dagens poängställning:
Johan Landström 29
Henrik Öijer 25
Pontus Kastemyr 17
Peter Vingstedt 16
Adam Steen / Robert Reyier Österling 10
Rikard Tynell 7
Lars Myrberg 5
Viktor Knutsson / Erik Birgersson 1
Foton som Ronya tagit:
Etiketter:
Cykling,
Ingarvet GP
Bilder från herrelitens tävling i Elisedals GP 2012
Peter Vingstedt tvingades fota också herrloppet med min kamera, här kommer resultatet:
Lite skitsnack innan start med Linus DahlbergFull attack från start
Emil Gabrils och jag representerade Falu CK
Full fart i den färgglada klungan
Efter ett par avvaktande inledningsvarv så har jag här börjat avancera lite i fältet
Mer attackerande
Boom, där satt den!
Spurtkungen Frykberg tror väl knappt att det är sant när han ser att jag kom iväg i utbrytningen
Landström tar en förning i motvinden
Fler som ville vara med och leka
- Nu gasar vi grabbar!
Linus kollar åt fel håll
Petter Persson får lite vind i ansiktet
Henrik Åbom håller fart i fältet
Samma visa i varv efter varv...
Peloton
Vi blev inhämtade av en grupp cyklister och nya utbrytningsförsök gjordes
Då gick Cykelcity upp i spets på klungan för att hålla ihop fältet åt deras avslutare
Christian Bertilsson!
Etiketter:
Cykling,
Elisedals GP,
Tävlingsbilder 2012
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)