Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-07-04

Strava

Jag registrerade mig egentligen på STRAVA i februari, men har inte varit aktiv där innan idag. Istället kollade jag runt lite och funderade på för/nackdelar mot Garmin Connect som jag annars använder för att lagra mina träningsdata. Fördelen med STRAVA, eller svenska ordet STRÄVA som sidan är döpt efter (läs mer om bakgrunden till STRAVA/STRÄVA här) är att sidan är mer social. Mer communitykänsla. Garmin Connect är jättebra för att lagra träningsdata och du kan dela med dig av den med andra. På STRAVA så lagrar du data, jämför dig direkt med andra på olika topplistor (eller segment som det heter på STRAVA) och kan dela med dig av dina data med andra.
Just dessa segment är framgången för STRAVA då många gillar att jaga tider och varandra. Jag såg till exempel att Skuggarvstempot redan finns inlagt, kika här. Allt som krävs är att du har en GPS eller deras app i mobilen när du registrerar din träning. När du sedan laddar upp din träning på hemsidan så registreras dina tider automatiskt i de olika segmenten. Du kan göra egna segment eller nöja dig med att köra andras. Jag tog mig frihet att skapa Baggbo eftersom segmentet Baggbobacken inte var samma sträcka som jag/vi brukar mäta tider på.

Du behöver alltså inte hålla koll på startplatser, vart de olika segmenten ligger eller vart du ska stoppa klockan. Det räcker med att du skall passera startpunkten, åka sträckan och passera målet så har din tid på segmentet registrerats. När du kommer hem från en träning kan du alltså upptäcka andras utmaningar och tider som du passerat under rundan.

Är man snabbast på ett segment så belönas man med ett KOM, så det blir en prisjakt och jag tror att hög intensitet ger bra träning så det skadar inte att hetsa folk lite. Så länge som de som jagar STRAVA-tider gör det klokt och inte tar onödiga risker. Mina tider på till exempel Skuggarvstempot och Baggbo har jag tagit med stillastående start. Ska man bli STRAVA-PRO så lär man nog åka i grupp och attackera segmenten i full fart. Men sådant där sysslar väl vi inte med?

Nackdelen med STRAVA när jag kikade in i februari var att det inte var speciellt mycket folk i trakten som använde det. Hela poängen med det sociala nätverket försvinner lite om man är ensam. Nu har det dock börjat röra på sig och det lär nog öka ganska snabbt. Vill ni hitta mig så finns jag nu här på STRAVA.

4 kommentarer:

 1. Skuggarvdtempot på strava får jag ta på mig. Har också testkört strava och la in banan efter att jag testat banan // Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju kalaskul att se. Verkar stämma bra överens med hur jag brukar starta och stoppa klockan också.

   Radera
 2. Henrik Sandén5 juli 2012 11:56

  Härligt grabbar, har man något att se fram emot när man tar sig hemåt Dalarna igen.
  Även om jag kanske inte rår på gamla elitcyklisters tider så kan KOM-jakten ta en till nya höjder.

  SvaraRadera
 3. Tjofräs och där blev man av med KOM på "Stenestad Climb"... Ändå roligt att se att man nästan inte är så långt ifrån eliten ;-)

  SvaraRadera