2012-07-11

Dags för första bergsetappen - intervju med Fredrik Kessiakoff!

Om ni har tyckt att det varit berg tidigare i denna upplaga av Le Tour de France så har ni fel. På sin höjd har tidigare etapper kallats kuperade, idag kommer första bergsetappen. Enligt tourguiden så är denna etapp faktiskt en av tre riktigt tuffa etapper. Detta trots att det stora berget, Col du Grand Colombier, är ganska långt ifrån målet. Etappens profil ser ut så här:
Tävlingsledare Jean-François Pescheux kallar faktiskt Col du Grand Colombier för frankrikes tuffaste backe, men det får vi kanske ta med en nypa salt. Något som gör denna backe lite komplicerad är att variationen i lutning är ganska stor och den innehåller ett par platta partier och några riktigt branta:


Ingen dålig kulle det där!
Troligt scenario är att vi får se tidiga attacker från cyklister som hoppas på sin dag, de som tävlar om bergatröjan och hjälpryttare till alla favoriter utom Wiggins. Hjälpryttarna hoppas vara före täten in i backen för att kunna assistera när kaptenerna sätter fart för att bli av med Wiggins. Även om backen är ganska långt från målet så är det en kuperad resa hela vägen till målet så att köra in förlorad tid kan bli svårt. En utbrytning kan mycket väl hålla ända till målet just tack vare att backen är långt borta. Något man kanske missar när man kikar på banprofilen är att sista kilometern lutar uppför med 5.5%, där kan man faktiskt också vinna eller förlora några sekunder.
Sändningen börjar 14:00 på Eurosport
Etappen startar 12:25 och ni kan följa vad som händer live här: http://www.letour.fr/le-tour/2012/us/live/aso/
Livestream hittar ni, som alltid, här: http://sports-livez.com/
Så här ser du tävlingen i mobilen: http://oijer.blogspot.se/2012/07/se-le-tour-de-france-live-i-mobilen.html

Eftersom vi i Sverige är otroligt glada och förväntansfulla över att få se Fredrik Kessiakoff i den rödprickiga bergatröjan så passade jag på att ställa några frågor till honom igår under vilodagen. Det handlar dels om när han i söndags gjorde sin heroiska etapp där han blev passerad av Pinot i sista stigningen men tog över ledningen i bergspristävlingen, det handlar också om dagens etapp och vad som komma skall. Hoppas ni gillar't!

När fick du veta att den unge fransmannen Thibaut Pinot hade satt fart bakom dig och hur gick dina tankar i det skedet?
- Jag fick egentligen ingen information via radion, men förstod från motorcyklisten att tiden minskade bakåt samt att servicebilarna kom om mig. Jag tänkte egentligen bara att jag skulle köra så länge jag kunde, de instruktioner jag hade fått vara att fortsätta köra för bergsprispoäng.

Pinot passerade dig med 500 meter kvar till sista bergspriset den dagen och i utförskörningen som följde var det väldigt nära att du kraschade, du var till och med ute i gräset och cyklade, tror du att du hade kommit ikapp Pinot om du tagit den kurvan på ett bättre sätt?
- Kanske, men jag vill inte spekulera i ”om bara”. Jag gjorde mitt bästa men han kom ikapp och körde ifrån mig.

Inför SM i år så vann du tempoetappen på Schweiz runt före självaste Fabian Cancellara, förra året vann du en etapp och totalt i Österrike runt och du har tidigare vunnit en världscup i MTB (två om vi räknar deltävlingen i långloppsvärldscupen i Falun) och du har också en bronspeng från VM i MTB, hur högt rankar du denna tröja mot dina tidigare meriter och vilken merit anser du vara din bästa?
- Hmmm, det är så svårt att sätta dom mot varandra, men mina segrar går nog före denna tröja. Jag har ju inte så många segrar så dom är alla speciella för mig.

Har det blivit ett större intresse kring dig nu sedan du tog över bergatröjan och hur märker du av det?
- Ja, det blir ju alltid en mer intensiv uppmärksamhet kring resultat. Dansk TV har följt mig under vilodagen och jag har försökt att hinna med några intervjuer via telefon. Men jag försöker också att koppla bort allt runt omkring och fokusera på min uppgift.

Du kommer förstås göra ditt bästa för att försvara den rödprickiga bergatröjan så länge som möjligt, vilka ser du som dina största konkurrenter i bergspristävlingen?
- Många nämner ju Chris Anker Sörensen, men det finns ju också många fler som är sugna och ibland kan det ju vara tillfälligheter och cyklister i en lång utbrytning kan ta många poäng.

Etapp 10 bjuder på tre bergspris, först en andrakategoristigning, följt av årets första HC-berg (tuffaste typen av backar) och ni hinner också med en tredjekategoriare innan ni ska ner till målet i Bellegarde-Sur-Valserine. Det kommer bli en svettig etapp och bara i HC-klättringen upp till Col du Grand Colombier (17.4 km 7.1%) står fler poäng (25) på spel än du hittills samlat ihop (21). Detta betyder att du måste ta poäng i bergspristävlingen också denna etapp för att få en dag till i rödprickiga tröjan. Kommer du försöka gå i utbrytning tidigt, ska du bevaka dina konkurrenter i bergspristävlingen, ska du försöka gå med favoriterna över bergen eller siktar du på att återta tröjan senare under touren, hur ser taktiken ut?
- Plan A måste ju vara att försöka gå med i en utbrytning , plan B att plocka poäng från klungan. Men det kommer bero mycket på mina ben. Vi har ett väldigt bra lag och jag kommer att få hjälp. Men mest handlar det om mig själv och många kommer jaga mig.

Med Janez Brajkovic på 14:e plats och Andrey Kashechkin på 38:e plats så har det inledningsvis inte gått sådär jättebra i sammandraget för er i Astana, innebär detta att ni kommer få friare roller framöver med sikte på etappsegrar, eller kommer laget fokusera på att försöka få in Brajkovic på topp-10 innan ni når Paris?
- Lagets mål har hela tiden varit att ta etapp segrar. Jani kan nog komma upp i sammandraget till topp 10 de närmaste dagarna. Annars får även han backa ner och sikta på enskilda etapper.

Det är första gången i touren för dig, hur tycker du det är hittills jämfört med andra stora etapplopp?
- Snarlikt men, lite mer media och lite mer publik.

Du är 32 år nu och det känns som om det finns mer att hämta för dig i dom stora cykeltävlingarna, har du några långsiktiga mål eller är det en säsong i taget som gäller nu?
- Jag tar en säsong i taget och strävar hela tiden efter att vara 100% frisk och ha harmoni. Då vet jag att jag kan cykla fort.

Kommer vi få se dig också i Spanien runt i höst och vad tror du i sådana fall om din roll där?
- Just nu är det min och lagets plan att jag kör vueltan, min roll kommer att bestämmas utifrån formen och resultaten fram till dess. Jag siktar dock och hoppas åtminstone få en fri roll.

Jag önskar givetvis Fredrik (och också Gustav Larsson givetvis) lycka till och hoppas att det blir en fantastisk etapp!

8 kommentarer:

 1. Kul med en intervju.

  SvaraRadera
 2. Fint journalistiskt initiativ, Henrik!

  SvaraRadera
 3. Dags att sadla om Henrik. Du kan skriva för dagspressen så blir det lite roligare att läsa!

  SvaraRadera
 4. Härligt initiativ! Kul med en intervju som fokuserar på Fredrik och hans cykling istället för vurpor och doping!
  Fixar du en intervju med Gustav när han tagit OS-medalj också? :)

  SvaraRadera
 5. Du får ju Aftonbladets "journalister" att framstå som rena nybörjarna, bra och initierade frågor!!
  Mer sånt oftare!!
  /Jonas G

  SvaraRadera
 6. kul att höra vad han planerar inför etappen, tack

  SvaraRadera
 7. Dags att sälja in dina tjänster till någon av kvällstidningarna? Kul med initierade frågor!

  /Mattias, Jönköping

  SvaraRadera
 8. Tack! Bra intervju!

  SvaraRadera