2013-03-19

Linjelopp herrar elit landsväg 2013

Jag tänkte spana in underlaget för att göra en svensk landsvägscup, för att få en bild om vad som kan åstadkommas. Tyvärr måste jag säga att jag blev negativt överraskas när jag fann hur få linjelopp vi har i Sverige för herreliten. Av följande lopp så är dessutom ett av loppen SM. Vi har alltså 13 så kallade linjelopp i Sverige 2013. Utöver dom som finns som etapper i etapplopp. Jag kan ha missat något och då får ni gärna rätta mig så ska jag lägga till det loppet. För mig är linjeloppen lite själva grundidén med landsvägstävlingar och att vi då bara kan erbjuda 13 starter på en hel säsong... Något måste verkligen göras.

Spontana förslag:
- Alla cykelklubbar måste arrangera minst en tävling per säsong (MTB, LVG, BMX, Bana eller Cross)
- Höj föreningsavgiften rejält för dom klubbar som inte arrangerar cykeltävlingar
- Ta bort föreningsavgiften för dom klubbar som faktiskt arrangerar cykeltävlingar
- Alla "lagsatsningar" eller "team" i junior och elitklasserna måste också arrangera en tävling i den gren dom gör sin satsning.
- Det måste bli både enklare och billigare att arrangera en enkel nationell tävling
Fyll gärna på med egna förslag och tankar kring hur vi kan få fler att arrangera tävlingar, för fortsätter vi på det här sättet så dör sporten!

Med detta sagt vill jag passa på att tacka dom som faktiskt arrangerar tävlingar, och just i detta fallet vill jag rikta ett extra tack till er som arrangerar linjelopp. Fundera lite snabbt på om inte er tävling skulle kunna bli en SWE-cup-deltävling. Och ni klubbar som inte arrangerar något, vad skulle ni kunna få till för cykeltävling hos er?

Följande linjelopp har man som herrelitcyklist att se fram emot 2013:
2013-04-13 Jönköpings varvlopp Tävlingar Jönköpings CK
2013-04-14 Östgötaloppet Tävlingar CK Hymer
2013-04-28 Örestadsloppet Tävlingar Örestadscyklisterna IF
2013-05-11 105th Scandinavian Race in Uppsala 1909-2013 Tävlingar Upsala CK
2013-05-26 Kinnekulleloppet Tävlingar CK U6
2013-06-09 Falkenloppet Tävlingar CK Falken
2013-06-16 Staffanstorp CK Linje Tävlingar Staffanstorp CK
2013-06-21 Solleröloppet Tävlingar Sollerö IF
2013-06-23 Svenska Mästerskap Tävlingar Åstorps CK
2013-06-30 Västboloppet Tävlingar Burseryds IF
2013-07-20 Ringenloppet till minne av Frans Desaix Tävlingar CK Ringen
2013-08-17 Velofondo Vårgårda Tävlingar Vårgårda CK
2013-09-08 Anundsloppet Tävlingar Västerås CK

15 kommentarer:

 1. Mikael Nystrand19 mars 2013 12:40

  Tack för att du smutsar ner oss andra som inte har förutsättningar att arrangera ett linjelopp, då våra tävlingar tydligen inte är vädra något men som ändå försöker. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag nog uttryckt mig klantigt, eller så har du missuppfattat något. Jag smutsar väl inte ner någon här? Jag tycker att vi har för få linjelopp och vill se fler cykeltävlingar överlag.
   Vad saknar ni för förutsättningar för att arrangera linjelopp?

   Radera
 2. Tvinga klubbar att arrangera tävlingar? Jag hoppas innerligt att Du skämtar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör så i andra länder med fantastisk cykelkultur, så varför inte? Något måste ju göras, förhoppningsvis med morot.

   Radera
  2. Jag tror inte på idéen med att tvinga. Det skulle ta död på många klubbar där medlemsantalet är lågt och möjlihet/kompetens inte finns för att arrangera tävlingar.

   Radera
  3. Möjlighet finns hos alla, kompetens kan man skaffa sig.

   Radera
  4. Fel ordval då. Om man blir tvungen att göra något som man inte vill på frivillig basis så kommer det inte att hända.

   Radera
  5. Och om man blir tvingad att gå kostsamma och tidskrävande utbildningar i SCF:s regi (ingen övrig reflektion än att det just är SCF som håller i dessa utbildningar) som egentligen inte gagnar klubbens verksamhet så kommer man att dra öronen åt sig. Ta min klubb, Arvika IS, som har några få cyklister med tävlingslicens och resten är fetton som mig och andra motionärer som kör Vättern runt och Cykelvasan eller bara cyklar för att det är kul. Där kommer Du i dagsläget inte att hitta mer än 2-3 personer som skulle kunna tänka sig att utbilda sig för att arrangera en cykeltävling. Att sedan få ihop nödvändiga resurser för en elittävling är inte genomförbart.

   Radera
 3. Den där M. Nystrand var en känslig själ.
  //Claes

  SvaraRadera
 4. 13 tävlingar på 6 månader är väl inte så dåligt, det blir ju minst 2 tävlingar per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte så dåligt, men långt ifrån bra.

   Radera
 5. Inga problem med att det är för få linjelopp för damer?
  SWE-cup är lika viktigt för damer som för herrar.

  Sen är Skånes 2-dagars inget rent etapplopp. Troligen kommer det finnas en extra morot för att köra båda tävlingarna men inget krav på att göra det för att få köra en av tävlingarna.

  Det där med att tvinga föreningar att arrangera tävlingar har ju både för och nackdelar. Det finns rätt gott om tävlingar i Sverige. Problemet är att det i princip bara finns en tävling i hela Sverige samtidigt. Ev är inte underlaget större för fler tävlingar men å andra sidan kommer underlaget inte att bli större heller om man måste åka 30 mil för att få köra en tävling.
  Jag tror att om alla klubbar arrangerar en tävling om året med fokus på att locka cyklister i närområdet så lär man sej att arrangera, underlaget växer och därmed hela sporten.
  Som förening ska man också då ha helt klart för sej att ett sånt arrangemang är inte för att tjäna pengar till klubben utan för att de som vill ska ha möjlighet att få öva på att tävla.
  Min uppfattning är att alldeles för många klubbar låter bli att arrangera tävlingar för att de inte drar in en massa pengar på det.
  Sen är det svårt att få ihop folk som kan ställa upp som funktionärer men om man sänker kraven på hur jäkla perfekt tävlingen måste vara med värsta bansträckningen, publikvänligt osv och kör på ett industriområde eller dylikt så blir det tävling utan att det kostar massa folk. SM och cuper är en sak. De SKA vara spektakulära och publikvänliga men alla andra tävlingar måste inte vara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Damerna har givetvis samma problematik som herrarna. Nu valde jag att för min egen skull kolla på tävlingar som var aktuella för mig. Velofondo har ingen damelitklass, men i Vårgårda går istället Världscupen så det går minst sagt jämnt ut.

   När jag tänker SWE-Cup så tänker jag i första hand på juniorer och elit. Är inte helt övertygad om att ungdomar ska ha cup och veteranerna har redan sin.

   Cyklister tycker att det är kul att tävla, oavsett om banan är tråkig, kuperad, platt eller omväxlande. Jag tycker inte heller att kraven ska vara för stora för enkla nationella tävlingar. Att arrangera tävling ska inte ses bara som en möjlighet att utöka klubbkassan, utan det blir också en möjlighet att synliggöra föreningen och ge cyklister i närområdet en möjlighet att utöva sin sport. Se det som en investering.

   Radera
 6. Dessa feminister...
  Skriv ett eget inlägg på din blogg Catarina om Swe cup damer!

  SvaraRadera