Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-08-15

Kul tävling


Bild på min skugga från en MTB-träning denna vecka.

Jag är laddad till tusen nu inför Cykelvasan. Har haft förhör med de som åkt banan, granskat banprofilen och kartan. Funderar på hur loppet kommer utvecklas och om vi får se några monstercyklar. Det står ju i PM att cyclocross-cyklar är förbjudna. Men vad är då en cyclocross i en MTB-tävling för något?
Kör man en cyclocrosstävling är det lätt att peka ut. Man får inte ha däck bredare än 35 mm, man måste ha bockstyre, cykeln får max vara 50 cm bred och den får inte ha skivbromsar. O.s.v.
Men vad är en cyclocross på en MTB-tävling? Och vad är det man vill förbjuda? Vad är så dåligt med en cyclocross att vissa vill få bort dom från MTB-tävlingar?

Det här är ingen cyclocross, det är en heldämpad MTB med bockstyre. Den ska Travis Brown använda på Leadville 100, samma MTB-tävling som Lance ska köra. En annan variant är ju ett rakt styre på en cyclocrosshoj, eller bara en 29" MTB med smala däck. För då är det ju verkligen ingen cyclocross. Om man jättegärna vill åka Cykelvasan med cyclocross, trots förbud mot just cyclocross. Om man får på ett par grova däck på sin landsvägscykel så åker man ju faktiskt inte cyclocross, utan landsvägscykel med grova däck. Ni förstår? Det är lite svårt att förbjuda något inom MTB eftersom inte tillräckligt tydliga regler för vad som är en MTB finns.

En annan grej med Cykelvasan är ju det här med skrällchanserna. De är ju mycket större än under tex vanliga MTB-tävlingar eller riktiga Vasaloppet. Som jag skrev igår så har alla med en bra spurt chans på ett toppresultat. Att ha en klubb med flera elitåkare kan bli avgörande för utgången av loppet. Kommer några loss gäller det att man antingen själv är med eller att man har en klubbkamrat med. Det har ju gått så långt att Emil Lindgren och Magnus Palmberg, som båda inte har starka klubbar, gått ihop och bildat ett team inför helgen.
Vi i Falu CK kan dock andas lugnt. Inte nog med att vi är tre duktiga elitcyklister. Vi är alla enormt duktiga spurtare också. Ni kan jämföra oss lite med det röda Saecotåget, eller nutidens Columbia-HTC. Vi kommer komma in på upploppet och förnedra alla andra i spurten. Om vi inte har avgjort tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar