Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-08-18

Rent hypotetiskt alltså..

Om en kompis till mig skulle arrangera en cykeltävling nästa år och den tävlingen skulle passera en riksväg... Då är det brukligt med flaggvakter och lite trafikstörningar. Men min kompis skulle vilja undvika störningar, både för cyklister och bilister, så han funderar på annan lösning. Det finns tyvärr ingen tunnel, trumma eller bro i närheten av vägpassagen dock. Att gräva en egen tunnel känns lite overkill, och vägverket skulle nog ha sina invändningar. Tror min kompis.
Min kompis funderar istället på en nybyggd bro för cyklisterna. Lite portabel, så man kan flytta den efter avslutad tävling. Är det någon som sett något liknande eller vet vilka som skulle kunna bygga en tillfällig bro?
Den ska ju vara hög nog för att långtradare skall kunna passera fritt under den och den bör inte ramla av vinddraget. Ni fattar. Helst skall man alltså kunna flytta bron och använda den igen året efter. Kanske plocka ner den i några delar och förvara den över vintern för att bygga ihop den igen året efter.
Känner ni till om något liknande finns? Min kompis undrar så.

8 kommentarer:

  1. Hälsa din kompis att det funkar utmärkt med tillfälliga broar av byggställningar, sk haki-ställning. Har sprungit diverse orienteringstävlingar där man velat undvika plankorsningar och helt sonika byggt en bro över vägen.
    Minns även (om du var med då) den gamla goda tiden då Trosa Vagnhärad CK arrangerade Hedeby Maxpuls. Under iaf 5 upplagor byggde vi en viadukt av ovan nämnda ställningsmodell. Kan kolla och ev skicka bild på bygget om du vill.
    /Joachim

    SvaraRadera
  2. Ingenjörstrupperna inom försvaret (om det finns något kvar att tala om) är väl experter på att bygga! Som min namne med konstig stavning så har jag varit på massor av orienteringstävlingar och sett deras byggnadsverk.

    De måste säkert provbygga ibland och skulle säkert bli glada över att få ett övningsobjekt.

    SvaraRadera
  3. Du behöver dock rätt grymma tillstånd för något sådant på allmän väg om allmän trafik skall passera under.
    Riksväg och haki-bro...låter tufft.

    SvaraRadera
  4. Tillstånd förstår jag givetvis att jag måste ha. Det måste jag ju ha även om man skall ha en cykeltävling som korsar en riksväg. Eh.. Min kompis förstår det alltså.
    Eftersom det är en ganska trafikerad väg, så vore det bra om man i princip kunde bygga två halvor på varsin sida av vägen och sedan snabbt skjuta ihop dom. För att inte blockera vägen mer än nödvändigt vid bygget. Byggnadsställningsbro låter ju väldigt bra. Om man kan få den stabil nog.

    SvaraRadera
  5. Om du har kört "vanliga" Billingeracet någon gång har du säkert passerat över vägen upp till Billingehus (precis där nuvarande bana svänger in i skogen efter starten) på en drygt fem meter hög bro. Vi byggde den varje år av just byggnadsställningar och med hjälp av två femton meter långa limträbalkar. Mkt jobb men bra blev det. Kräver nog att du får spons på att låna ställning. Svindyrt att hyra. Inte heller balkarna är gratis.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker SCF kan bygga en sådan som man låna ut till föreningar. Det kan byggas ev med Idrottslyftsbidrag. Jag kan ta upp detta vid Dalarnas CF nästa vecka då vi har styrelsemöte. Vi kan ta upp från med SCF. Finns det behov av en sådan med flera tävlingar? Cykelvasan kanske?

    Garry Jones
    Ordförande
    Dalarnas CF

    SvaraRadera
  7. Dag: Billingeracet (korta+långa) är nog den tävling jag cyklat flest gånger. Så visst har jag passerat den bron många gånger. Minns när Stefan Carlsson vurpade på bron och fastnade med fingret som bröts. Eftersom ingen annan hade körkort körde han bilen hem till Falun med brutet finger för att vi andra skulle slippa vänta på akuten i Skövde. Hur som helst, jag har sett på nätet att sådana ställningar kostar bra med slant. Tar det lång tid att bygga?

    Garry: Jag tror det är väldigt svårt att få SCF att investera i broar som skall lånas ut. Men det är en fin tanke. Cykelvasan hade många riksvägsövergångar. Men oftast var det att man kom från en skogsväg och skulle göra vänstersväng ut på riksvägen. Inte så många passager där man skulle rakt över vägen, om ens någon.

    SvaraRadera
  8. Vi byggde bron på två kvällar. 10-15 personer som hjälper till och bär ställning och någon som kan konstruktionen (så att det inte rasar - vår "mästare" i det var "Gubben" - väl känd som tränare Janne R av många cykelgymnasieelever i Skara) och någon som vågar klättra ut på balkarna och lossa lyftbanden (Gubben vågade!). Det krävs alltså en rejäl lyftkran för att lyfta dem på plats. Jag tror inte på SCF-köp. Transportkostnaden skulle bli övermäktig. Flörta med ett lokalt byggföretag. Det gjorde vi.

    SvaraRadera