Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-11-29

98 dagar kvar - teknik?

Eftersom det fortfarande är barmark och jag inte har möjligheten att öva på egen hand, så har jag idag läst på och tittat på det här med teknik. Det går att bli bättre i en idrott utan att själv utöva den. Man kan nämlingen alltid lära sig något om den specifika idrotten.
Det finns fyra växlar inom klassisk skidåkning, men om man vill kan man räkna med inbromsning och fartposition utför och då få sex växlar. Andra säger att det bara finns tre egentliga växlar; diagonal, stakning med frånskjut och stakning.
Efter en hel del sökande och överkursande hittade jag en text med en enkel beskrivning av de olika växlarna. Texten är från häftet Stjärna på skidor som vänder sig till barn mellan 9-12 år som vill lära sig mer om skidåkning. Perfekt för en nybörjare som mig med andra ord.

"Växel 4 Stakning - för att skapa fart i stakning används både muskelkraft och kroppstyngden. Det är därför viktigt att fälla överkroppen för att få ett bra tryck över stavarna. Tekniken utvecklas hela tiden och idag stakar vi med kortare fällning och bakdrag av armen än tidigare. Resning av överkropp och armpendel sker samtidigt. Blicken ska vara riktad framåt och stavisättningen sker allt från tåspetsen till några dm framför tårna. Ju starkare man är och ju lättare terrängen är desto längre fram ska stavarna. Målet är att i lätt terräng sätta ner stavarna lodrätt mot underlaget. Armdraget avslutas med ett tryck från handleden. Jobba aktivt även med benen."

"Växel 3 Stakning med frånskjut - Överkroppsarbetet är detsamma som för stakning. För att få fäste mot snön och för att kunna skapa fart är det viktigt att ha en bra tyngdöverföring. Frånskjutet ska ske då armarna passerar kroppen på väg fram till utgångspositionen. Åk med en aktiv och stor armpendel, men anpassa armpendelns längd efter lutning och före. Stakning med frånskjut utan stavar är en bra övning för att träna in timingen i frånskjut och tyngdöverföring. Träna detta i ett lätt åkt parti gärna lätt utför."

"Växel 2 Diagonalåkning - Anpassa steglängden efter terrängens lutning, sträva efter att åka stort i slakmotor och korta sedan ner steglängden i brantare partier. Arbeta aktivt med benpendlingen genom att få fram höften, benet och foten. Även överkroppen ska jobba aktivt med stor pendel. Tyngdöverföringen är viktig för att skapa fäste mot snön."

"Växel 1 Saxning - Sträva efter att öppna upp V:et så lite som möjligt. Men justera efter backens lutning, ju brantare backe desto större V. Sträva även efter att komma långt fram på varje kliv. Armarbetet är aktivt och slutar vid höften. Tyngdöverföring är viktigt och övningen ”slå en bredsida” är tänkt att träna tyngdöverföring dvs. att flytta kroppstyngden till stödjebenet medan man kickar fram det bakre benet. Upp med blicken, det gör det lättare att få upp överkropp för att skapa ett bra tryck på skidan."

Men man blir ju inte bra för att man har läst hur man skall göra. Övning ger färdighet och kan man öva med någon duktig skidåkare så kommer man få många bra tips. Bara att titta på elitåkare är bra för att förstå hur teknikerna bör genomföras. Återigen har jag, i brist på snö, vänt mig till internet. Och TV-sändningarna givetvis. Här är några klipp som jag fann. Jag tittar på hur de gör och kommer försöka härma dem så gott som möjligt i vinter.


Vasaloppet 2009 del 1


Vasaloppet 2009 del 2


Oskar Svärd är en jävel på att åka Vasalopp, i detta klipp stakar han i en ThoraxTrainer stakmaskin.


Min vän Adam Steen siktar högt och har filmats under en träning. I videon visar han några olika tekniker.


Avslutningsvis lägger jag in en film som visar att Vasaloppet inte är någon lek.

4 kommentarer:

  1. Tack för reklamen. Hoppas att jag kan lära någon något :)

    SvaraRadera
  2. Du har inte tänkt köra lite rullskidor? Själv körde jag som skåning Vasaloppet på 5.08 på i princip endast rullskidträning. Ska du bygga upp överkroppen är rullskidor bäst.

    Uffe

    SvaraRadera
  3. Jo, tanken har slagit mig. Ska ta tag i utrustningsbiten, just nu har jag ingen skidutrustning alls. Känns som en rätt viktig punkt inför Vasaloppet.

    SvaraRadera
  4. Äsch det är väl bara att tälja lite på en planka och valla med ljusvax, satan vilket glid. Som stav funkar nog vilken vintervägmarkeringspinne som helst.

    SvaraRadera