Okej, vissa kanske tycker att det heter hyperlänk. Men jag tycker det låter lite larvigt, så jag säger bara länk. När man skriver en blogg och hänvisar till något som kanske inte alla läsare känner till. Så kan man underlätta för läsaren med en länk till det man skriver om. Man kan länka till en sida, en bild eller någon annan fil som ligger på nätet och skräpar. Detta gör också texten intressant och man rankas bättre i Googles stora sökmotormaskineri. Vissa tar dock det hela med länkande några steg för långt, och att läsa en text där vart fjärde ord är länkat blir bara jobbigt.
Men. Ni vill ju kunna länka till det ni skriver om, så nedan har jag två exempel på såkallade hyperlänkar. Eller ja, länkar. För enkelhetens skull har jag valt ut de två största sidorna på internet, de länkar ni behöver oftast med andra ord.
Klicka på bilden för att se en större variant.
Man börjar kodsnutten med < och slutar med >. Sen skriver man lite strunt (a href..) som anger vilken sida man vill hänvisa till, följt av just sida du vill lura din besökare till. Target-delen i koden gör att sidan öppnas i ett nytt fönster. Och det vill man. Dels hatar ju din läsare när din blogg plötsligt inte finns kvar bland flikarna längre för att en ny sida har öppnats i det befintliga fönstret. Och dels är du ju ruskigt sugen på bra trafik på bloggen. Så se till att ta med target-snutten i dina länkar.
Sedan skriver man in det man vill länka till. Man behöver inte ha en "titel" på länken utan man kan länka till det här inlägget. Genom att skriva "det här inlägget" mellan > och <, istället för "Henrik Öijers blogg". Koden i slutet som innehåller /a säger bara att länkningskoden slutar.
Så, frågor på det?
Dåså, ut och länka med er!
Oj, lär du dig sånt basic på din utbildning. Det kan du väl redan? =D
SvaraRaderaJa, men jag har sett att många andra INTE kan. :)
SvaraRadera