Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-06-27

Dokument inifrån: Musette

Ni som läser här vill ju ofta ha reda på lite saker inifrån den ytterst hemliga elitvärlden. Vilka prylar man använder när, varför man gör si, varför man gör så, när man ska träna, vad man ska träna och varför man ens behöver träna osv. Idag ska jag ger er en unik inblick i elitcyklisternas kostvanor under tävling. 
Jag törs säga att alla dricker sportdryck, och gör någon inte det så borde den göra det. Vissa tar kanske någon flaska vatten någon gång. Kan vara om magen krånglar, skölja ner något sliskigt med eller bara för att hälla vattnet över sig för att svalka sig. Gel fungerar för så väl mountainbike, cyclocross och landsväg. Bars är vanligare på landsvägstävlingar då man i större utsträckning har tid att sitta och faktiskt tugga på något. Klassisk landsvägsföda är korvbröd med något sött inuti ( marmelad/sylt/nutella etc. ). Bananer, gifflar och mazariner är något som går hem hos många också. 
I fredags när jag slutat anstränga mig, hoppat i benvärmarna, den långärmade tröjan och hade börjat rulla mot Gesunda för att se täten passera där för sista gången så såg jag en tygpåse ligga kastad bredvid vägen. Förstod direkt att det var en slunga ( eller musette som det heter på franska/internationellt cykelspråk ). Slungor använder lagen vid landsvägstävlingar och är väldigt praktiska. Dels har langaren något att bära allt som skall langas i, dels är det lättare för en cyklist att få tag i en slunga än det är att greppa en flaska i 40 km/h och man får plats med mer än bara en flaska i en slunga. Hoppades direkt ( av någon konstig anledning som jag själv inte riktigt förstår ) att det var en slunga från proffslaget Omega Pharma-Lotto. Sedan tänkte jag att en Saxo Bank eller Garmin Transitions-slunga inte skulle vara helt dumt att ha heller. Kom fram, plockade upp den och såg att det stod Team Cykelcity.se på den. Nåja, det var ju i alla fall en slunga...
Nu har ju cyklisten i fråga redan plundrat denna. Men det här var alltså innehållet då jag hittade den. En väldigt mjuk och knölig energibar, en energigel, en giffel och två folieinbakade mazarinhalvor (inte Viktoria och Daniels bröllopsutgåva!!!). Jag gissar att det legat en eller två flaskor i den och kanske någon mer gel? Eftersom slungan låg ungefär två kilometer från langningssträckan gissar jag att det gått ganska fort i klungan när denna slunga fångades av någon cyklist. Annars hade nog cyklisten kunnat länsa den bättre och dessutom kasta den tidigare. Nu roffade kanske cyklisten åt sig en eller ett par flaskor i stressen och dumpade sedan slungan för att koncentrera sig på att cykla så där skitsnabbt som bara duktiga elitcyklister kan göra. Någon av alla Cykelcityåkare/ledare/langare som läser här på bloggen kan kanske berätta mer om vad som ligger i en vanlig CC-slunga. 
Hade det inte varit för att jag är ordförande i Falu CK så hade jag kanske kunnat ha denna trendiga tygpåse när jag är ute och ränner på olika spännande aktiviteter. 
Vill ni köpa er en egen slunga kan ni kika här eller här.

Uppdaterat 100628 18:50: Jag fick SMS från Fredrik Ericsson angående slungan. Det var nämligen hans slunga som jag hittat, och så här skrev han i sitt SMS till mig:
"Din analys var klockren... Stor-Steve hade precis attackerat så jag hann bara slita åt mig en flaska, en coca cola, en gel och en kanelgiffel ;-)" 

4 kommentarer:

  1. http://www.rapha.cc/bonk-bag-1/ lite finare, lite mer slutsåld

    SvaraRadera
  2. I CC´s slunga fanns förutom det du redan har räknat upp : en liten burk coca-cola och en flaska sportdryck.

    SvaraRadera
  3. Ibland kan det även förekomma en 440gr glasburk nutella i slungan om man har tur att ha Ida som langare.//Robban Ö.

    SvaraRadera
  4. Klart bästa reportaget från SM i år! Grävande, relevant och informativt. Klockrent!

    SvaraRadera