Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-06-11

Skolavslutning, i kyrkan eller ej?


Ett par kommuner i Sverige har beslutat att man inte ska ha skolavslutningen i kyrkan. Detta för att avslutningen ska vara religionsfri. Bilden visar Söderbaumska skolan här i Falun som verkar vara inne på samma linje och har avslutningen på skolgården. Själv sitter jag i kyrkan och väntar på att Emilys skolavslutning ska börja. Vad tycker ni om skolavslutningens framtid, tradition eller fri från religion?

18 kommentarer:

  1. finns ingen anledning whatsoever att ha skolavslutningen i kyrkan.

    SvaraRadera
  2. eftersom det finns en skollag som säger att undervisningen inte ska innehålla religiös påverkan (vilket man väl i och för sig kan diskutera om det nog inte gör utöver skolavslutningssammanhang ändå, men det är ju en annan fråga...) så känns det ju inte som att den hör hemma i kyrkan.
    sedan att det verkar vara en så känslig punkt för så många ("men gud, den har ju alltid varit i kyrkan", "det är ju bara stämningsfullt/högtidligt/festligt/whatever, det finns ingen religiös innebörd", "det är ju TRADITION!", "blablabla") handlar väl mest om den i alla frågor klassiska oviljan till förändring i kombination med en överdos av nostalgins skimmer från de egna kyrkliga avslutningarna med psalmsång och äppelbo gånglåt.
    efter typ två år utan kristna förtecken kommer man nog snarare inse och tycka att det är rätt märkligt att den ens var i kyrkan en gång i tiden.

    SvaraRadera
  3. anonym: Tradition, Sverige är ett så kallat kristet land är väl anledningarna.

    Även om jag är kristen, tycker det är bra med kyrkan, vill att fler ska gå dit så håller jag med. För till kyrkan går man bäst om man vill träffa andra kristna och komma närmare Gud frivilligt. Man ska inte gå till kyrkan för att en lärare eller rektor tvingar en. Kan likaväl ha skolavslutningen i en aula eller ute om det är sol och det finns resurser för bra ljud

    SvaraRadera
  4. Det är lika mycket tradition som när folk döper sina barn idag. De flesta gör ju det bara för att "man ska" och absolut inte för att de är troende kristna. Hyckleri tycker jag men det visste ju du redan. :) Jag tycker åxå det är mysigt och högtidligt i kyrkan på avslutningen trots att jag är religionlös, precis som du. Jag tycker nog att avslutningen kan vara vart som helst egentligen. Finns ingen speciell mening med att ha den i en kyrka.

    SvaraRadera
  5. Med risk för att upprepa vad någon skrev innan mig...

    Jag känner inget problem med att att ha avslutningen i kyrkan. Men jag känner nog så för att jag är en icke praktiserande kristen (eller ateist uppvuxen i ett kristet land). En kristen (=protestantisk) kyrka är väldigt neutraliserat för mig. Däremot kanske någon av en annan tro tycker att en kristen kyrka känns påtvingad. Har även vänner med socialistisk "tro", som tycker att kyrkan är ondskan personifierad. De vill inte bli påtvingad kristen tro (vilket kyrkan och korset är symboler för).

    Men om man ska teoretisera det hela så är Sverige ett land med religionsfrihet (och även politisk "tro"), där skola, medier etc inte ska kunna påverka folket vad de ska tro på. Därför är det i princip lika fel att ha en avslutning i en kyrka som att man har den i en moské eller synagoga.

    Slutsats: Inga skolavslutningar i kyrkan. Det finns inget kristet med att sluta skolan.

    / Mats

    SvaraRadera
  6. Frun: Amen för det med dop ;) Därför de flesta frikyrkokristna i detta land praktiserar vuxendop istället där man får välja själv när och om man vill döpa sig. Precis som Jesus döptes, för inte döptes han som liten

    SvaraRadera
  7. Vad är religionsfrihet? Frihet att tro och tycka vad man vill eller att aldrig bli "utsatt" för någon form av religiösa impulser överhuvudtaget? Frihet för religion eller frihet från religion?

    Jag minns skolavslutningarna i kyrkan med nostalgi (80-talist).
    "efter typ två år utan kristna förtecken kommer man nog snarare inse och tycka att det är rätt märkligt att den ens var i kyrkan en gång i tiden. "

    Så, bara därför det är ett "annorlunda normalt" betyder det att det är bättre?

    När min far gick i skolan var det riktig kristendomsundervisning och psalmsång på morgonen, tror ni han och hans kamrater blev mer kristna för det? De som ville blev naturligtvis det, de andra blev vaccinerade.

    Det är farao mig mer flum och slasktro nu.
    Skolan är usel på alla sätt och vis tack vare klåfingriga politiker vars alla utspel och omorganisationer BARA HAR TJÄNAT MOT SIN HÄNSIKT.

    SvaraRadera
  8. anonym: eh. nej, annorlunda är inte undantagslöst samma sak som bättre, men om det finns en skollag så bör man ju rimligtvis följa den - det är trots allt lite poängen med dess själva existens.

    vad omorganisationerna, politikerna och den sk "flumskolan" har med folks eventuella (icke-)tro att göra känns ju dock en aning luddigt.

    SvaraRadera
  9. Till Anonym

    Du kan väl inte påstå att man inte utsätts för informationen om religion, politik etc i tex skola och medier. Friheten är att välja det man ska tro på själv.

    När jag gick i skolan för ca 15 år sedan så hade vi alla fall religion och samhällskunskap (etc) som tex tog upp alla religioner och politiska partier. Vi gjorde även besök i olika typer av kyrkor, och fick besök av olika partier i skolan. Sedan är det bara för den som är intresserade att söka upp mer information om de så önskar. Ungefär som idrott där man får prova på en mängd idrotter och sedan kanske man hittar en idrott som passar för en själv.

    Ett samhälle måste kunna utvecklas och gå vidare. Det största uppgift vi har som människor är att ifrågasätta om det vi gör i dagsläget är det rätta. Vi måste lära oss att tänka utanför ramarna, och inte bara "köra" på som vanligt bara för att vi alltid har gjort på ett visst sätt. Och i min värld är detta inte flum utan ett tecken på att vi har blivit sundare rent intellektuellt.

    / Mats

    SvaraRadera
  10. Härligt med mothugg, sa fiskaren.

    Lisa: är skolavslutning i kyrkan religiös påverkan? Vadi består den religiösa påverkan? Budskapet, förmedlaren eller platsen? Den Blomstertid nu kommer är en psalm, den ska naturligtvis inte sjungas?

    Det intressanta är inte vad skollagen säger, utan HUR DU tolkar den och OM DU öht sympatiserar med den. Den säger i princip inte vad du tycker.

    De andra grejerna är symptom på samma sak - motsatt verkan.

    Ingen nationalsång och svenska flaggor har inte gjort att det finns färre rasister, tvärtom.

    Ingen skolavslutning i kyrkan och ge alla religioner samma utrymmme i undervisningen har inte gett färre evangelister, bättre integrerade religiösa minoriteter eller bättre religionskunskap hos eleverna direkt.

    Mats:
    1. Nej, det påstår jag uppenbarligen inte.
    2. Det hade jag med, och håller med dig till viss del. Jag hade även skolavslutning i kyrkan.
    3. Finns gott om flum som går bortom dina argument. Se bara i vilken röra matematikundervisningen befinner sig i. Jag är för både vetenskap och religion (åtminstonde rätten till) väl åtskilda med filosofi däremellan.


    Poängen är att kyrkan är mer kulturbärare än sakralt rum i skolavslutningssammanhang. Om de kunde ha skolavslutningen vid en runsten eller något annat kulturminne skulle jag välkomna det.
    Att vara på en trist skolgård är ingen högtidsstund värd att minnas. Och mänskligt liv behöver riter, symboler och passager.

    Allt jag säger är inget har blivit bättre av att inte hålla skolavslutningar i kyrkan. Snarare tvärtom

    SvaraRadera
  11. Anonym:
    Jag är som jag skrev tidigare inte mot en kyrkoavslutning i praktiken. För mig personligen är det inte speciellt laddat. Men om man funderar ett varv till, och hur kyrkan som symbol kan uppfattas av andra som tex inte har den i sin kultur, så är jag emot avslutningar i kyrkan. Det finns väldigt många som tex har flytt till Sverige för att de ska kunna utföra den religion de kanske inte har kunnat utföra där de kommer ifrån. För somliga kan kristendomen vara ett hot, ungefär på samma sätt som islam är ett hot för många svenskar (eller katoliker och protestanter / shia och sunni / ortodox och icke-ortodoxa etc).

    Nu kan i och för sig det ha hänt väldigt mycket under de senaste 15 åren i skolan. Det var garanterat många vuxna som tyckte att min (och din?) skolundervisning var helt förkastlig (personligen tyckte jag att den undervisning jag fick var helt ok). Det är som sagt, väldigt lätt att ha åsikter om nutiden när man bara har historien som personlig referens. Och jag påstår inte att dagens skola är perfekt. Men förhoppningsvis förändras den för att passa ungdomarna i dag, och inte deras föräldrar (dvs oss som gick i skolan för kanske 20 år sedan).

    Hur som helst så var det inte dagens skola vi skulle ha åsikter om, utan vad vi tyckte om att skolavslutningen hölls i kyrkorna.

    Jag tycker så här:
    I praktiken: nja/kanske
    I terorin: nej

    / Mats

    SvaraRadera
  12. En påverkan består väl av alla de tre delarna - budskap, förmedlare och plats - och inte en enskild? att ha en aktivitet i religiöst knutna lokaler, utöva religiösa riter med ett religiöst budskap i icke valfria sammanhang (typ sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen), och särskilt när det handlar om barn, kan omöjligen tolkas som något annat än religiös påverkan. jag har svårt att förstå på vilket sätt du tycker det verkar oklart?
    och nej, jag ser heller ingen anledning till att sjunga psalmer under avslutningarna, även om jag inte heller ser någon anledning att bedriva hetsjakt på just Den blomstertid som, om jag minns rätt, är ganska harmlös.

    att skollagen skulle stå för vad jag (eller du, eller majoriteten, eller fan eller hans moster) tycker har jag heller aldrig påstått. det jag hävdade var att om skollagen nu finns så bör den följas, även när det gäller skolavslutningar. och i just den här frågan är den ju inte sådär jätteöppen för helcrazy tolkningar.

    på vilket sätt menar du att skolavslutningar i andra lokaler än de kyrkliga gett fler evangelister och försämrad integration? har du jämförande exempel? eller kan det möjligen vara så att du höftar loss lite hej vilt här för att det ska passa din argumentation?

    SvaraRadera
  13. Lisa: Den Blomstertid är ganska harmlös i de första verserna som är de man brukar sjunga, de sista är mer "kristna" men de sjunger man inte på skolavslutningen.

    Är också nyfiken hur det blivit fler evangelister genom att ha skolavslutningar i andra lokaler? Tycker mest de kristna håller på att dö ut och försvinna då de flesta idag inte tror på något speciellt utan tar lite här och lite där av de som passar istället för att våga satsa och tro på framtiden.

    SvaraRadera
  14. Kanske är det, för de som har flytt från ett land med religiös intolerans, precis en sakral lokal som är "fri" det som behövs, en skolavslutning i en kyrka med en hyllning till liv (vilken floskel!) och blomstring.
    Att ha en skolavslutning i en kyrka utan några kristna övertoner kan i princip bara kritiseras av de religiöst intoleranta, religiöst intoleranta gudstroende eller religiöst intoleranta ateister.

    Lisa: jag tror vi båda har både åsikter och fakta i en skön blandning för våra respektive åsikter, hur skulle det annars vara?

    Såsom jag ser det har inget gott kommit utav de vissa kommuners kyrkovägran. Vissa elever skippar sexualundervisning, religionsundervisning, naturvetenskap (evolutionsläran!); hur långt skall man gå för att folk inte ska känna sig kränkta? Och hur mycket av historien ska vi sudda ut? Våra (?) anfäder har blödit, slitit och dött för idéer frihet, nationen, kyrkan, religionen och överlevnad: jag _tycker_ inte man kan kasta bort all historia, i sin rätta bemärkelse, utan ens eftertanke. I det minsta borde man minnas allt och förstå. Och bevara det som bevaras bör.

    Vi ska i det minsta vara glada, i flertalet länder är det påbjudit med EN enda religion, där är omvändelse straffbart med döden, andra gudshus förbjudna, andra trosinriktningar förföljda. Kyrkoavslutningar är en storm i ett vattenglas i jämförelse.

    SvaraRadera
  15. Det värsta var förövrigt OS-invigningen i Vancouver detta år.

    När KD Lang sjöng "Hallelujah" fann min indignation inga gränser. Var detta inte religiös propaganda? Ska man vara kategoriskt fördömande?

    Nåväl lyssnartipset är Jeff Buckelys cover på Leonard Cohen-klassikern: http://www.youtube.com/watch?v=WIF4_Sm-rgQ

    // en 24-årig filosofiintresserad agnostiker, teknisk högskolestudent som inte är säker på särskilt mycket.

    SvaraRadera
  16. Jag väntar fortfarande på svaren på frågorna i min förra kommentar.

    Annars: menar du att eleverna skippar sexualundervisningen, religionsämnet och naturvetenskapen på grund av att de inte får samlas i kyrkan två timmar på skolavslutningen? Återigen skulle jag vilja ha lite belägg för ett sådant påstående (vilket du förstås inte har eftersom det är så uppenbart taget ur luften, men överbevisa mig gärna där).

    På vilket sätt "suddas historien ut" genom att kidsen inte får sjunga i kyrkan sista dagen innan sommarlovet? Vilken historia? Den där våra förfäder "blödit, slitit och dött" för den "frihet och överlevnad" som kommer av en skolavslutning med kristna förtecken?

    & att försöka dra till med argumentet att det finns ställen där religion av olika former är straffbart etc blir ju bara löjligt. Det är som att använda exemplet om svältande barn i afrika. Bara för att det finns ställen där olika situationer är värre än här betyder det inte att det inte finns saker värda att förändra även i vårt samhälle. Men OM du nu nödvändigtvis vill använda det, så lägger det ändå krokben för dig själv iom att det just på grund av att religion på många ställen är såpass laddat definitivt inte bör blandas in i onödan i vårt ändå såpass sekulariserade samhälle/skola.

    SvaraRadera
  17. Lisa: ja, visst är jag löjlig.

    Vad jag har försökt hävdat:

    - Ingen känner sig kränkt av att skolavsluta i kyrkan och de som känner sig kränkta är fundamentalister, religiösa eller ateister, som borde tillvänja sig att det finns en uppsjö olika trosinriktningar i Sverige.

    - OM man borde få slippa kyrkoavslutningar pågrund av kränkthet borde man logiskt sett OCKSÅ få kunna slippa evolutionslära och allt annat som utmanar den omhuldande världsbilden. Det vill vi väl knappast?

    - Kyrkan är ett kulturarv som inte tillhör kristna utan svenskar i gemen, låt vara att det var/är en kristen kultur i mångt och mycket.

    Vem gagnar det att det inte är skolavslutning i kyrkan? Egentligen? Ärligt talat? Tjänar verkligen någon på det? Eller är det bara en löjlig principsak från ett fåtal politiker som ska bevisa några poänger.

    Att du inte köper min argumentation FÖR kyrkliga skolavslutningar (MED blomstertid och fadderullan UTAN tvångsdop, bönemöte etc) det kan jag köpa.

    Jag hör gärna argument EMOT, har det kommit upp något bättre än "lagen säger så", "det märks ju inte"?

    SvaraRadera
  18. så länge du inte svarar på mina frågor/motargument blir det här en helt menlösa diskussion som bara förstärker min ståndpunkt

    SvaraRadera