Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-04-19

Topplistan vecka 16

Jo, det är sant. Jag gör ett nytt försök med veckans topplista. Påminn mig gärna under veckorna om listan, annars glömmer jag den nog redan nästa vecka. Fast det kanske inte är intressant ändå? Men här kommer iaf topp 10 i min cykelvärld denna vecka:

10.
Henric Wilert. På en, för många, lite oväntad tiondeplats hamnar faktiskt Henric Wilert. Prylbögen. Får man säga så förresten? Prylbög, alltså. Satt och kollade resultatlistan från dagens deltävling i Kalas XC-Cup och fann då Henric Wilert som segrare i H30-klassen. Det var det bästa med hela resultatlistan från idag, om jag ska vara ärlig. Kul att han vågar sig ut i skogen för att bli smutsig.

9.
Team Cyclesports MTB-killar. Kul att Team Cyclesports MTB-killar kör det dom är bra på, cyklar MTB. För vad ska de egentligen på asfalten att göra? Nä, stanna där ni hör hemma. I skogen.

8.
Frisk. Egoplacering, jag vet. Men jag är frisk igen. För att lyckas i en så hård sport som cykel behöver man vara frisk och hel, egentligen hela året. Har man en säsong som går lite halvdåligt, men man håller sig frisk och hel, så har man goda möjligheter att höja sig ett snäpp eller två till nästföljande säsong. Är man snabb men sjuk och skadad ofta så blir det svårare att förbättra sig. Så stay frisk and hel!

7.
2010 års cykelprylar. Nu dyker de upp på foton och visningar. Och hos vissa cyklister. Det är kul, men 2009 har ju knappt börjat. I min perfekta värld så presenteras 2010 års cykelprylar direkt efter avslutad 2009-säsong. Då lockas köparna att skaffa det nya heta till nästkommande säsong. Och om 2010 års prylar tillverkas nu, varför åker nästan alla toppcyklister runt med sunkiga 2009-prylar? Borde inte företagen marknadsföra 2010 redan nu, för att skapa ett sjukt sug efter produkterna till nästa år?

6.
Bloggar. Eller egentligen cykelbloggar. För nyhetssidor hänger helt enkelt inte riktigt med. Det är också svårt för dem att hänga med. På bloggar och Twittrar kan man hitta resultat, bilder och läsa om vad toppåkarna tycker om sina tävlingsprestationer. Innan det finns ett ord om aktuella tävlingar på nyhets och arrangörers sidor. Om man orkar läsa runt lite så får man mycket info. När jag själv vill har resultat, rapporter och bilder från svenska tävlingar är det bloggar jag vänder mig till.

5.
Tävlingsträning. Vill man bli bra på att tävla så bör man träna på att..? Just det, tävla. Det finns nog ingen bättre träning än att åka så fort man kan mot andra. Våra tävlingsträningar i Falun har dragit igång. Vaderna spänns, tider ska slås, syran sprutar, lungorna exploderar och pulsen rusar. Sen får man alltid komma ihåg att träning är träning och tävling är tävling. Men träning bör likna tävling. Undrar du hur du ska bli bättre? Hitta någon att träna med (mot!).

4.
Fredrik "Seglarn" Edin. Talang. Talang. Ni vet vad jag tycker om talanger. Kul med nytt, fräscht, blod i MTB-toppen. Okej, Fredrik var bra också förra året. Men inget riktigt pallmaterial. Nu har han, i vinter, tagit klivet dit. Det som talar för honom, också i framtiden, är att han är målmedveten, hungrig och villig att satsa. Han vill helt enkelt se hur bra han kan bli.

3.
Kalas XC-Cup. Lite oväntat kanske. Men nu har vi, äntligen, något som verkar vara en bra MTB-Cup. Åtta deltävlingar av varierande karaktär och utspridda över säsongen. Tidigare år har det varit för få tävlingar och inte tillräckligt utspritt under säsongen. För att få cyklister att satsa måste det finnas "stora" tävlingar att satsa på. Och Sverigecupen är lite som en elitserie där alla de bästa möts. För vem vill satsa en hel säsong och bara ha 4-5 bra tävlingar att mäta sina krafter på? Till vanliga, nationella, tävlingar kommer inte alla de bästa. Men till Kalas XC-Cup kommer de. Stor eloge till arrangörer som tagit på sig en cuptävling. Och till förbundet(!?) som nu har en vettig cup. Nu är det upp till klubbarna att skicka iväg cyklister till cuptävlingarna. Och fostra nya framtidshopp.

2.
Svensk tävlingspremiär. Nu i helgen började säsongen. Nu är det sommar i några månader. Njut, tävla och ha kul! För sen kommer vintern igen. Tävling är bästa träning och det är nu alla timmar på testcykeln och distanspassen ska ge resultat. Som vi har längtat efter säsongen; en hel, mörk, lång, blöt, kall och dyster vinter. Äntligen!

1.
Emma Johansson. Sveriges nya världsstjärna, får vi hoppas. Oavsett vad hennes framgångar och totalledning i världscupen direkt gör för svensk cykel så är det onekligen ingen nackdel att vara så bra som hon är. Med internationella framgångar kommer mediatid och mer fokus på cykelsporten. Med mer mediatid, ett bra tävlingsprogram med många och bra tävlingar och aktiva föreningar kommer cykelsporten ha förutsättningar för att växa sig stor även i Sverige. Nu håller vi (jag) tummarna för fortsatta framgångar för Emma i världscupen. En totalseger i världscupen och VM-guld är allt vi (återigen; jag) begär!

4 kommentarer:

  1. Topp tio på din lista, meriterande!
    Prylbög? Jag föredrar prylconnoisseur. Jag köper inte bara grejor, jag tränar lite också.
    Måste jag verkligen dra upp Laxå 2008 igen? :-)
    /Wilert

    SvaraRadera
  2. Fin lista. Håller med även om jag inte begär något av Emma Johansson. Men jag hoppas det kommer gå grymt bra för henne i år.

    SvaraRadera
  3. Haha cyclesport.se.

    Tagit från Niklas Gustavssons hemsida.
    "När vi lämnat tävlingen skulle vi åka till Belgien för att bo i det hus vi hyrt. Men när en av servicebilarna gav upp och det strulat ekonomiskt så stannade vi kvar i Frankrike och väntade på en att bilen skulle bli klar från service."

    SvaraRadera
  4. Vill minnas att Wilert körde rätt bra på 08XC fär några år sen ? :-)

    SvaraRadera