2014-07-13

Kartsök och ortnamn

Hej!

Det var längesedan det kom något vettigt ur den här bloggen, men nu tänker jag bjuda på världens bästa tips för er som vill cykla på nya vägar och stigar. Vem vet, ni kanske vill leta lite bra backar att träna i också? Funkar även för löpning, om ni nu skulle vara intresserade av sådant...

Hur som helst. När jag var riktigt ung och precis hade börjat med det här med cykling så tyckte jag att det var kul att testa nya vägar och "utforska världen". Okej att det mestadels rörde sig om Faluskogarna, men det är alltid kul att hitta nya fina ställen att vara på oavsett om det är i ett annat land eller ett par kilometer hemifrån. När jag tröttnat på att irra runt så köpte jag dels en stor karta över kommunen och även ett par mer detaljerade kartor för områden som jag gärna cyklade i. Letade på speciella ställen att cykla till och sedan så försökte jag hitta dit. 
Kartorna kunde jag ju också använda för att hitta nya stigar, backar och vägar som blev målet på mina distanspass. Såg jag till exempel något som verkade vara en jobbig backe så kunde jag lägga upp ett distanspass med den backen som mål, på så vis blir också distanspassen lite roligare än att man bara sitter och trampar för trampandets skull.

Väldigt många timmar av mitt tidiga cyklande kunde bestå av att cykla en väg och testa alla stigar/vägar som var avstickare ifrån den vägen. Testade allt. Allt! Kartorna innehåller dels inte alla stigar, och dels kan de vara baserade på ganska gammal "fakta" vilket betyder att vägar/stigar kanske inte finns längre och det kan ha tillkommit en del nytt istället. Genom att nöta igenom så många vägar och stigar så har jag hittat en hel del kul cykling och jag kan fortfarande idag väldigt många vägar/stigar i stora delar av Falun. Även om det givetvis finns enormt mycket som jag fortfarande aldrig har cyklat på.

Kartor var ju kul men dom kostade en del pengar och ibland ville jag kanske cykla i områden utanför mina kartor. När det här Internet hade växt sig lite större så lyckades jag finna en sida som hette Kartsök och ortnamn. Jag vill minnas att det var en skitliten kartbild så man kunde bara se ett väldigt begränsat område i taget. Men där fanns mina kartor, i digital form. 

Till min glädje kan jag konstatera att Kartsök och ortnamn fortfarande finns kvar, men nu täcker kartan hela skärmen så man får både detaljer och överblick på en och samma gång! 

Besök sidan, hitta stigar, backar, nya vägar och bege dig sedan ut och utforska världen! 
Dagens tips från mig till dig: http://kso2.lantmateriet.se/

4 kommentarer:

 1. TACK för grymmaste tipset!
  Vart kan jag skicka tårtan?

  SvaraRadera
 2. Gamla Grycksbovägen 70!!!

  SvaraRadera
 3. Hej! En MTB-rookie fråga här eftersom du verkar ha koll på de flesta stigarna runtomkring Falun. Efter Del1 av Törnbergs Stig så viker den ju av höger och går över gårdsplanen(?) till ett hus som ligger på höger sida. Vet du om det är okej för de som vistas där att det fräser förbi cyklister över tomten i tid och otid eller finns det någon okänd liten stig vid sidan om huset som jag missat? Sist jag var där vände jag, men ingen minns ju en fegis... :) Hoppas sommaren är bra!

  SvaraRadera
 4. Hej! Det har passerat cyklister där i alla år och Långa Lugnet har gått där många gånger. Sällan någon där men om det är någon där så rullar man givetvis sakta förbi. Deras brunn har använts några gånger för att fylla flaskor också. Trevligt folk!

  SvaraRadera