2012-08-29

Nytt angående CX-Cupen

CX-gruppen la upp lite ny info på deras Facebooksida igår:

"Cupen

Efter en lång diskussion beslutade CX-kommittén att köra på ytterligare ett år med det gamla upplägget för herrjuniorer, herrseniorer och herrveteraner, det vill säga en prestigeklass och en superklass, med måltider på cirka 60 respektive 40 minuter. Nytt är att ledartröjan och de kontanta vinstmedlen i superklassen försvinner.

Under året kommer dock ett nytt poängräkningssystem att testas parallellt med det gamla för att undersöka möjligheterna att slå ihop de båda herrseniorcuperna. I detta system kommer poängen för varje deltävling först fördelas bland de fullföljande i prestigeklassen och först därefter i superklassen.

Prispengar kommer att utgå för de bäst placerade i de båda prestigeklasserna; damer prestige och herrar prestige. För deltävlingsvinst erhåller ettan 1.500 kronor, tvåan 1.000 kronor och trean 500 kronor. Vid ett deltagarantal som överstiger tolv personer i aktuell klass erhåller även fyran 300 kronor och femman 200 kronor. För priser i cupsammanställningen återkommer CX-kommittén med information i god tid innan cupen startar.

Varvningsregeln, det vill säga automatisk avplockning vid varvning, slopas helt från och med denna säsong.

Deltagaravgifterna kommer från innevarande säsong att harmoniseras så att alla, från junior och uppåt, betalar 200 kronor per start. Ungdomarnas avgift förblir 70 kronor, medan sportklassens avgift hamnar på 100 kronor och nybörjarna på 20 kronor.

Tävlingstiden förlängs i Open Sport Mixed till 30 minuter från tidigare 20 minuter, vilket förhoppningsvis kommer locka allt fler att testa på cyclocross.

Arrangörer får tidigast stänga anmälningsmöjligheten en vecka före start. För efteranmälan får arrangören ta ut en extra avgift motsvarande 50 procent av ordinarie avgift.

För ungdomar fortsätter dagens åldersuppdelning i klasserna; pojkar 11-14 år och flickor 11-14 år, vilka kör cirka 20 minuter, medan pojkar 15-16 år och flickor 15-16 år kör 30 minuter och startar tillsammans med sportklassen om deltagarantalet så tillåter. Tjänstgörande kommissarie får bestämma från fall till fall.

Nytt för säsongen blir också att CX-kommittén på ett tidigare stadium mer aktivt kommer att säkerställa tävlingsbanornas lämplighet.

SM

Svenska mästerskapen i cyclocross avgörs som tidigare kommunicerat i Sunne den 3 november. CX-gruppen arbetar vidare på att försöka få till SM-status för följande klasser: Herrar Elit, Damer Elit, Damer veteran, H30, H40, Herrar juniorer, samt U23.

Cupavslutningen

Arrangörerna av cupavslutningen i Stockholm, Cykloteket Racing Team och den nybildade klubben CKCX, arbetar vidare med en avslutningsmiddag som förmodligen kommer att äga rum på friluftsanläggningen i Flottsbro. Mer information om detta inom kort i samband med inbjudan till de båda tävlingarna."


Så här verkar det alltså bli när cupen drar igång om tre veckor lite drygt. Hur ser ni på förändringarna? I mitt tycke är det positivt, man har tagit tag i prestigeklassen och gjort ett lyft. Superklassen får behålla poängräkning men förlorar ledartröja och prispengar i totalen. Man inför också på prov en parallell poängberäkning för att eventuellt i framtiden kunna skapa en A och en B-klass.

6 kommentarer:

 1. Undrar bara hur CX-Cupen skulle se ut om det inte var ingen superklass för det är Superklassen arrangörer vinner mest på väl?
  Att ta bort ledartröja och prispengar var ingen bra beslut om dem som deltal i superklassen inte ställer up i CX cupen för ni max 20 deltagare i Prestige(Herr och Dam). Lycka Till!!!!????
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan superklassen fanns Prestigeklass och Veteranklass, bägge lockade ungefär lika många deltagare. Det som hände när superklassen kom var att cyklister bytte från prestige till super. Det har alltså inte ökat något nämnvärt i totala antalet deltagare, det har bara skett en omfördelning av deltagarna.
   I vilken svensk cup hittar man ledartröja och prispengar till en Senior/B-klass?

   Radera
 2. Peter Brohlén29 augusti 2012 09:27

  Hej Henrik.

  -Kör ni CX-träningar i Falun ?

  Sorry för offtopicfrågan.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är synd att södra Sverige hamnade utanför cupen denna säsong...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Vi får hoppas att det finns lite hungriga arrangörer i södra Sverige till nästa år.

   Radera