Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-07-21

Dagens etapp på Touren

Vilken etapp va? När Andy Schleck stack iväg med 6 mil kvar trodde jag visserligen att han skulle kunna hålla undan, men jag trodde inte att det skulle bli med mycket. Men när huvudklungan med favoriterna insåg att de tappade jättemycket tid och började skicka upp cyklister ur form och mindre bra hjälpryttare för att hålla farten samtidigt som Andy och Maxime Monfort körde för allt var de var värda framme i täten, då förstod man att det kunde bli en storseger för Andy. Dagens stora förlorare är ju Alberto Contador som tvingades ge sig på slutet och tappade mycket tid, han är nu borta från kampen om slutsegern. Cadel Evans visade stor kampvilja och tände griller rejält och grillade många av sina konkurrenter länge och väl innan de förkolnade och släppte. En efter en. Cadel tog in ungefär två minuter sista milen eller så men passerade ändå linjen distanserad med 2.15. Fränk Schleck fick en ganka bra resa tack vare broderns attack och inspirerad av honom körde han mycket fint i backarna och kunde spurta ifrån på slutet och ge Leopard Trek en dubbelseger. Förutom Fränk så var det Ivan Basso som klarade Cadels tempo bäst och han rullade över linjen 2.18 efter Andy. Totalledaren Thomas Voeckler fick ge sig med ett par hundra meter kvar och spurtade vildsint in tre sekunder efter Basso. Därmed lyckades han försvara totalledningen inför morgondagens tuffa bergsetapp.
Jag hade hoppats att Cadels långa hårdkörning skulle kosta lite mer och att kanske Thomas kunde tjäna någon sekund mot honom i Sammandraget. För Cadel Evans är bäst av favoriterna på tempo och alla behöver få så många sekunder och minuter de kan få mot honom. För jag ser hellre att Thomas Voeckler skrällvinner touren än att Cadel vinner den faktiskt. Egentligen gillar jag hela grejen med bröderna Schleck och deras fina nya lag. Men deras eviga gnäll om än det ena och en det andra har gjort att jag inte längre hoppas på dem. Med en bergsetapp och ett tempolopp kvar innan avslutande etappen så ser Cadel Evans och Thomas Voeckler ut att ha bäst utgångsläge. Kanske att storebror Fränk fick en så pass bra resa idag att han kan smita iväg imorgon på adrenalin och glädjeångor. Andy borde ju ha rostat sina ben rätt rejält idag, Cadel körde för allt vad tygen höll på slutet och alla andra, utom Fränk, fick ju faktiskt ge sig. Totalt ser det nu ut så här i tätstriden om den gula tröjan:
1 Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar 79:34:06
2 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek 0:00:15
3 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek 0:01:08
4 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:01:12
Om Thomas kan hänga med Cadel Evans imorgon och inte släppa iväg främst Andy men även Fränk speciellt många sekunder så vinner han nog Touren totalt. För även om Cadel är bättre än Thomas på tempo så kan ni ger er fan på att Thomas kan åka ruskigt bra tempolopp i gul ledartröja och matchande tempocykel. Bröderna Schleck har nog aldrig kunnat åka tempo.

Morgondagens etapp är verkligen stenhård. Men den är ganska kort, vilket jag tror Thomas Voeckler är ganska glad för. Om övriga favoriter kör hårt även i de inledande två stigningarna får han det nog tufft. Men är han bra med in i sista backen så biter han sig nog kvar i täten.

Även poängtävlingen är jämn(are) nu. Mark Cavendish var en av ett gäng cyklister som missade maxtiden idag. De kommer ändå få fortsätta touren men Mark fick 20 poängs avdrag i poängtävlingen och leder nu bara med 15 över Jose Joaquin Rojas Gil. Mark borde ändå kunna säkra poängtröjan på sista etappen. OM inte nu Rojas lyckas slita sig över morgondagens första två stigningar på ett fint sätt, kanske ansluta utför och sedan spurta till sig poäng på spurtpriset före klättringen upp mot Alpe d'Huez. Vad tror ni om det?

I bergspristävlingen är det sjukt jämnt och den avgörs imorgon:
1 Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto 74 pts
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 72
3 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek 70
Här hoppas jag på Jelle Vanedert som inte vinner lika mycket och fint som de övriga konkurrenterna om prickiga tröjan. Men om han skall lyckas så lär han nog smita iväg i utbrytning och plocka morgondagens två första bergspris.

Rigoberto Uran Uran i den vita ungdomströjan bonkade idag och tappade den. Ny ledare där är Rein Taaramae före Pierre Rolland som assisterat Thomas Voeckler på ett fint sett. Det vore enormt stort för lilla Team Europcar att vinna vita och gula tröjan på hemmaplan med franska cyklister.
1 Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne 79:43:42
2 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 0:00:33
3 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling 0:03:10

Strax bakom täten på dagens etapp petade Team Garmin Cervelo in tre åkare på topp 12 och utökade sin ledning i lagtävlingen. Utmanande AG2R hade ändå tre gubbar topp 20 idag och MTB-cyklisten, Jean-Christophe Peraud, som nyligen börjat prova på det här med landsväg trillade in på topp-10 i totalen efter dagens 16:e plats.
1 Team Garmin-Cervelo 238:16:08
2 AG2R La Mondiale 0:10:30
3 Leopard Trek 0:11:06

Hur tror ni de tre (två) sista dagarna på Touren kommer att se ut? Vilka kommer stå som vinnare i Paris och vilka blir förlorarna? Det har varit en väldigt "nervös" tour tycker jag och cyklisterna har verkat väldigt oroliga och haft stor respekt för varandra. Jag hoppas på Thomas Voeckler i totalen och tror att den kampen avgörs imorgon.

3 kommentarer:

  1. Har oxå tröttnat på framförallt Andys barnsliga gnäll hela tiden. Bättre om han enbart lät benen tala.

    Däremot håller jag på Evans för totalen, det är dags nu.
    /Fredric

    SvaraRadera
  2. Andy kan väl åka tempo efter tre veckors etapplopp?

    SvaraRadera
  3. Evans är nog favorit nu, men jag hoppas ändå på Voeckler.
    I fjol blev Andy 44:a i tempot och 2009 blev han 21:a. Visst, han skulle köra ifrån de flesta svenskarna i tempo men han har svårt att hävda sig mot de främsta i världen.

    SvaraRadera