Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-02-02

Falu CK tycks inte få SM i CX hösten 2011

I protokoll från SC:s styrelsemöte 23/1 finns följande att läsa:
"Beslutades efter yttrande från CX-gruppen avslå ansökan från Falu CK att arrangera SM CX 2011 då önskad tidpunkt för mästerskapet ej kan tillgodoses av sökanden."

Vi i Falu CK hade ansökt om SM i CX den 15:e oktober 2011, detta eftersom vi faktiskt bor i norden och har SNÖ på vinterhalvåret. Förbundet hade inget önskemål om datum när vi skickade in vår ansökan. Mötet där beslut skulle fattas hölls 5:e december. I det mötesprotokollet fanns följande att läsa:
"Noterades ansökan från Falu CK om SM CX 2011, beslutades remittera ärendet till CX-gruppen för yttrande innan nästkommande styrelsemöte."

Mellan dessa möten hörde CX-gruppen av sig och frågade om vi kunde arrangera i mitten av november istället. Något som vi avböjde. I höstas satte man igång snökanonerna på Lugnet endast dagar efter vår CX-tävling (16/10 2010). När Almby IK arrangerade SM i Kumla (13/11 2010) så låg det stora mängder snö över tävlingsområdet, även nere i Skåne låg stora mängder snö redan i november. Så ska vi alltid ha SM i CX på snöunderlag, eller ska vi kanske anpassa oss efter vårat klimat?
När det gäller vilket datum som ett CXSM skall arrangeras finns följande att läsa i tävlingsreglerna:
"Ev SM i Cyclo-Cross skall avgöras på datum som godkänts av UCI:s
Management Committee."

Det är alltså UCI som skall godkänna datumen och inte CX-gruppen, om vi ska vara formella. Och det bör man nog vara i sådana här sammanhang. UCI har första helgen i januari som rekommenderad helg för nationella mästerskap i CX. Undantag ges dock till de som ansöker om detta. Tidiagste nationella mästerksapen i höstas var:
10/10 Kontula, Finland
6/11 Toronto, Kanada
13/11 Kumla in Schweden
Jag anser att om SCF inte har någon bestämd helg för Svenska Mästerskapen så bör vi hålla oss till de regler som finns. Men jag är väl kanske bara en bitter rackare nu eftersom vi längtat efter SM här i Falun, efter att ha arrangerat spänstiga oktobertävlingar sedan år 2000. En gång med snö och is och ett år arrangerade vi en extra tävling i samband med Svenska Cykeldagarna i slutet av november. Då i snöfall och med undertecknad som vinnare!
Så istället för att den enda förening som sökt SM i rätt tid får arrangera står vi nu utan arrangör för nästa års Svenska Mästerskap.

14 kommentarer:

 1. Blir det snö vet jag en kille som kan hjälpa till att ploga :-)
  Nej ärligt talat är det ju dåligt att det skall falla på att ni inte får välja datum !
  Lite tröttsamt

  SvaraRadera
 2. Inte lätt alltid. Tycker du själv det är passande att alltid köra sm i mitten av oktober oavsett arrangör? Och vad tycker du om att ni oftast har för få funktionärer jämfört med andra arrangörer?

  SvaraRadera
 3. Helt apropå ett tips från de småländska cykelskogarna se länken nedan...

  http://www.highchaparral.se/doc.asp?M=100000183&D=600000431&L=SE

  Hälsningar Team High Chaparral

  SvaraRadera
 4. Jonas: Eftersom förbundet inte har något datumförslag så borde det vara fritt för arrangören att söka valfritt datum. Vilket ju vi gjort och fått avslag. Man behöver nog på förbundsnivå diskutera om vi vill ha ett SM i tre decimeter snö, SM på barmark eller bara SM-arrangörer från sydligare delarna av landet.

  SvaraRadera
 5. Jonas: Hur många är för få, när hade vi det, hur många har andra arrangörer och vad har det för betydelse vilket antal funktionärer en arrangör har? Vi har de flesta år haft ett 20-tal och det har varit fullt tillräckligt.

  SvaraRadera
 6. Har för mig det är fler klubbar som sökt SM, men inget jag vet till hundra procent, kanske hade de andra klubbarna bättre datum, ja vet inte. Inte jag som bestämmer.

  Har hört en del på omvägar om bl.a. SM och eran CXtävling i höstas när det var för få folk som skötte allting. Undrar någon något och det bara är en person som vet är det inte lika smidigt att hitta än om det är flera t.ex. Dessutom underlättar det för funktionärerna om man inte alltid måste vara överallt. Tror fler håller med mig om detta men kanske inte vågar ta upp det, ja vet inte.

  SvaraRadera
 7. Såg i mötesprotokollet från 27:e januari att Åstorps CK tilldelats SM i CX 2011. Så ansökan har väl kommit in efter deras möte den 23:e då. Vi får väl hoppas att föreningarna i sydligaste Sverige kan ta på sig att arrangera SM-tävlingarna också framöver.
  Eftersom du själv inte var på plats i Falun men vet att vi hade för få funktionärer, i vilket sammanhang märktes detta?
  Kan ju vara bra att veta framöver så det inte blir samma miss igen.

  SvaraRadera
 8. trist med SM längst ner i sverige.. långt att åka.. uppslutningen vid de sydligare cx tävlingarna var väl så där, så det kanske krävs SM status för att det ska bli några deltagare ;)

  SvaraRadera
 9. Var där och coachade mina lagkompisar och upplevde arrangemanget i Falun som jättebra, så jag förstår inte riktigt Jonas kritik. Bra arrangemang, bra speaker, bra banor, bra väder...

  SvaraRadera
 10. Orsaken till att det inte finns ett bestämt datum i förväg är besked från UCI att vi i Sverige beviljas ha CX-mästerskapen på annan datum än det UCIs regler föreskriver. En förutsättning för att UCI-poäng skall utdelas på SM är dock att tävlingarna inte går samtidigt som världscuptävling. Eftersom UCIs kalender inte är publicerad ännu har man därför heller inte kunnat fastställa datum för SM.

  SvaraRadera
 11. UCIs kalender är visst det fastställd. Världscup i Tjeckien skulle gå dagen efter ett eventuellt SM i Falun.
  Och SCF har inte frågat UCI om Falu CKs datum är okej, SCF har enligt sitt egna protokoll frågat CX-gruppen.
  Den enda världscupen i november 2011 är den 26:e i Koksijde. All information finns givetvis på UCI:s hemsida.

  SvaraRadera
 12. Har som sagt hört det på omvägar, så ta det inte negativt utan mer något som ni kanske kan ha i åtanke om ni vill. Var även kritik emot XC SM när det gick i Falun som jag som åskådare tyckte sköttes bra, förutom avsaknaden av servering där man kanske hade något med uppgörelsen med Lugnet att göra med.

  Jag satsar på att komma till Falun och köra i år iaf och som det låtit på Oscar så verkar det bli grymt.

  SvaraRadera
 13. XCSM 2009 arrangerades ju inte ens av Falu CK, så det hör ju inte hit över huvudtaget tycker jag. Någon slags "allmän" kritik som du hört på omvägar känns lite svårt att ha i åtanke inför kommande CX-tävlingar.
  Falu CK har i dagsläget bara ansökt om CXSM, ingen annan CX-tävling för 2011.

  SvaraRadera
 14. Jag kan förstå om det upppstått kritik emot falu ck på vissa av deras arrangemang men att inte tilldela föreningen cx sm är ju löjligt då man hållit i landsvägs sm för både veteraner och elit på samma gång,Och fåttt enormt med cred för det.Och tydligen av vad jag hört ska få hålla samma arrangemang igen....tydligen duger klubben på landsväg i alla fall.;)
  ÄNTLIGEN FÅR VI VETERANER
  SLÅSS OM MEDALJER!

  mvhl
  Janne.Jakobsson

  SvaraRadera