Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-11-14

Finnmarksturen gör en Långa Lugnet

Och ändrar sin bansträckning. Hur det gick för Långa Lugnet i slutändan vet ni ju alla. Det verkar som om Turen går från 112 km till ca 70 km och banan blir två slingor. Banan skall dessutom bestå av en mindre andel grusväg och mer stig. Detta drastiska drag görs för att få fler återkommande cyklister då Finnmarksturen har väldigt många som bara åker loppet en gång och dessutom dras med minskande antal anmälda. Tävlingen kommer fortsatt gå sista helgen i augusti.
Källa: http://www.dt.se/nyheter/ludvika/article799000.ece
Personligen tycker jag att man skjuter sig själv i foten ett par gånger om här. Om man vill ha cyklister som återkommer och tycker turen är lätt och kul så skall man ju inte ha mer stig. Tyvärr är det så att de flesta som kör långlopp är cyklister som inte riktigt uppskattar stigar. Kanske om man grusar/asfalterar stigarna. En annan sak, som jag faktiskt tror är Finnmarksturens största problem, är tävlingshelgen. Om man vill ha fler cyklister bör man leta sig bort från sista helgen i augusti. Detta har jag också påtalat för organisationen. Krockar man med världens största långlopp på MTB, som avgörs i Norge samtidigt, så får man inga norrmän och missar också en hel del svenska cyklister. I höstas hade man också Bockstensturen veckan efter vilket nog gör att de flesta från södra/västra Sverige inte kommer till Ludvika. Två långlopp på en vecka kan vara tufft för många och ekonomiskt kan det också vara tufft för en del. Dessutom har man nu Cykelvasan två veckor innan Finnmarksturen. Detta tror jag gör att man tappar många dalacyklister och spontan-långloppare.
Man vill ha fler återkommande cyklister låter det i tidningsartikeln. Genom att drastiskt ändra banan riskerar man att förlora många av de som faktiskt är återkommande. Tjusningen med Finnmarksturen är inte att det är ett långlopp som startar och har målgång i Ludvika och heter just Finnmarksturen. Nej, tjusningen är ju att det faktiskt är det längsta och tuffaste långloppet vi har. Tjusningen är alla jobbiga backar som man inte kan annat än älska (när man fått lite distans till loppet...). Tjusningen är också att banan varit ungefär densamma i 20 år och att cyklisterna känner igen sig och alla vet vad som väntar.
Jag är rädd detta är ännu en spik i kistan för Finnmarksturen, och ska jag vara ärlig så blir det inte mycket mer än cupstatusen som lockar 2011. Jag kanske är en bakåtsträvare här, men man kan inte gå in och förändra Sveriges äldsta, bästa och tuffaste långlopp på detta viset. Förhoppningsvis inser organisationen sitt misstag och kör den riktiga Finnmarksturen igen 2012, kanske på någon annan helg än sista helgen i augusti.

7 kommentarer:

  1. Håller med i stort sett allt. Byt helg. Kör innan MTB-Vasan? Gör banan ännu snabbare och ta bort en eller två backar på mitten? Många vill cykla långt men inte för tekniskt. Och traditon är viktigt... PS. Nästa vår ska jag testa ut en riktigt snabb bana här uppe i Vikarbyn. Ska gå att cykla CX däck runt banan. 8-9 mi. Får se om det kan bli något av det...

    SvaraRadera
  2. Jag har en CX-snabb bana här i Falun redan. Vi kanske kan köra en CX/MTB-långloppshelg i dalarna någon gång framöver?

    SvaraRadera
  3. helgen innan vasan går Grenserittet. Men 2 veckor innan är det väl tomt och vore väl helt klart passande eller? För annars känns det dött med tävlingar mellan SM och Grenserittet.

    Lät väldigt drastiskt, men kan det inte bli så att fler åker upp för att se hur den nya banan är då? Jag blir iaf nyfiken som inte riktigt gillat Finnmarksturen innan

    SvaraRadera
  4. Håller inte alls med... Om du frågat mig för 4-5 år sedan hade jag instämt i det mesta men har ändrat uppfattning. För det första är tävlingen med dagens utformning ruggigt funktionärskrävande. Blir svårare för varje år att få tag i dessa. För det andra måste man göra nåt åt deltagareantalet för att överhuvudtaget arrangera tävlingen. Det räcker inte bara med de återkommande cyklisterna. Jag tror inte heller på att ändra datum. Tror inte massor av norrbaggar skulle komma om det skulle passa deras kalender. Till cykelvasan kommer de till stor del bara för namnet. Datumet är ju iaf ganska inkört hos MTB-cyklisterna. Dagens bana är för tuff för det stora antalet även om vissa partier blivit lättare/tagits bort de sista åren. Så någonting drastiskt måste göras. Om det sen lyckas eller inte får vi se, men med dagens utformning tror jag det defintivt är kört. Nu blir det riktigt intressant att se vilken bana de tänkt sig. Det finns bra/lättcyklade stigar att ta till. Och man kan forfarande ha med första biten av dagens bana till ex.vis Krabobäcken och sista från Galgbacken och hem.

    SvaraRadera
  5. De lär inte få fler deltagare genom att göra banana kortare. Nu har de ju världens chans att ta alla cyklister från Cykelvasan som vill ha en tuffare utmaning. Med bättre marknadsföring och bättre hemsida hade de haft 1000 cyklister redan 2011 på riktiga Finnmarksturen. I takt med att Cykelvasan växer så hade även Finnmarksturen växt. Håller inte med att banana är för krävande. Tjejen körde iår sitt första cykellopp någonsin och tog sig under 7 timmer. De borde istället byggt upp mystiken och utmaningen kring loppet ytterliggare. Sedan verkar de ha problem att dra åt samma håll i Ludvika. Lindbergs köpte upp hela mässområdet och sedan struntade han i att använda det och hänvisade till sin butik istället. Grymt vilket inramning till arrangemanget det skapade! Förr var ju mässan en del av upplevelsen och en anledning till att jag kom dit dagen innan.
    Niklas

    SvaraRadera
  6. Varför äger du en MTB-cykel?

    Förstår självklart att man från arrangörshåll vill ha så många deltagare som möjligt. Enkel matte. Men nu är ju Långloppscupen ett MTB-lopp.
    Vilket sponsornamnet Mitsubishi MTB Challenge antyder.
    Tycker det gränsar till det löjliga när man ser "proffsen" vid startlinjen på Bockstensturen med borttagna framdämpare och racerdäck som dugit åt många landsvägsåkare..Inget ont om de tävlande, som vill vinna, men jag ser inga landsvägslopp där man hänger på framdämpare, eller?

    Jag cyklar MTB för att jag just gillar teknisk körning i skogen. Är inte själva syftet med en MTB att den oftast & bäst framföres på annat än grus-asfaltsvägar? Cykla 6 mil grusväg kan jag göra hemma när jag försäsongstränar..
    Inser det svåra i att ha 1000 startande och att det praktiskt skall fungera med enbart 6-10 mil skogstigar. Men när fokus helt hamnar på antal deltagare, snarare än att hitta en bana med bästa möjliga mix tycker jag att man är fel ute.

    Reklamjippot cykelVASAN som jag hoppas övriga arrangörer undviker att titta på, även om alla är avundsjuka på deras antal startande. Men hur mycket har egentligen detta lopp med MTB att göra egentligen?

    Jag hoppas innerligen att MTB-eldsjälarna i föreningarna bakom de olika långloppen inte helt viker ned sig för de i föreningarna som hellre ser till antal erlagda deltagaravgifter än att göra bästa möjliga MTB-bana!
    //Daniel

    SvaraRadera
  7. Hoppas 2014 blir långa banan igen då den ej blev det i år.... Min dröm har vart att få åka samma bana som Gary Fischer gjorde på slutet av 90-talet.... Så känd var just Finnmarksturen! MTB är på väg tbx. Se till Finnmarksturen är på väg tillbaka också som den en gång var!

    SvaraRadera