Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-11-22

En plan

Det här med att göra träningsprogram blir ju bara svårare och svårare med åren.. Förr, när jag var ung och överladdad var det ju bara att bestämma när jag ville träna vad och sedan anpassa livet efter vad som skulle tränas. Nu är jag klokare, har mer i livet och därmed svårare att ens kunna träna. När jag ska göra ett träningsprogram (vilket jag gör otroligt sällan...) så börjar jag med att placera ut de tävlingar jag vill åka och kategorisera dom efter hur viktiga de är för mig. Tre kategorier duger gott.
Kategori 1 är tävlingar som betyder mest. Vissa vill bara ha en tävling per säsong att lägga allt krut på, jag har gärna kört med ungefär tre race där jag verkligen verkligen vill göra något bra. Inför dessa planerar jag träningen väldigt noga veckorna inför tävlingen så att jag får den uppladdning som jag tycker passar mig och som jag tror på.
Kategori 2 är tävlingar som är ganska viktiga, men allt kretsar ändå inte kring dom. Här kan sista veckan vara lite extra kinkig för att det skall kännas bra i skallen när jag står på startlinjen.
Kategori 3 är tävlingar där resultatet inte spelar någon roll utan kan mest ses som en del i träningen. Här tas det inte ut någon extra vilodag eller tränas extra inför tävlingen, utan dessa race är mer att se som bra tillfälle att öva i skarpt läge.
När jag placerat ut tävlingarna i kalendern så är det dags att kolla på andra dagar som är viktiga. Så som födelsedagar, konferenser, skolavslutningar och dagen efter firmafesten, där det kanske inte kommer gå att träna alls. Går man i skolan eller jobbar så lär den tiden också in i kalendern och när det är klart börjar man få en översikt om när man kan träna hur mycket.
Periodisera. Som cyklist brukade jag dela in vintern i tre delar. En komma igång igen efter föregående säsong-del, en försöka bli starkare, lättare, snyggare, uthålligare-del och så när det börjar närma sig vår kommer bli snabb-delen. Utöver detta brukade jag dela in träningen i ett treveckorsschema där jag hade en lätt, en medel och en hård vecka. Detta eftersom jag inte pallar att bara köra hårda veckor men tror att det är bra för utvecklingen att köra riktigt mycket ibland. Därför kommer en lättare vecka efter en hård för att kroppen skall ta till sig av träningen och utvecklas istället för att bara brytas ned. Så i första perioden funderar jag på vilka typer av träningspass som är lämpliga och slänger ut dom på tre olika tuffa veckor. Sedan gör jag samma sak med period två och period tre.
Nu är det bara att försöka passa in träningspassen under de dagar som jag har möjlighet att träna. Hur enkelt som helst! Nu ska jag väl ärligt talat säga att jag nöjer mig med väldigt lite i år och är mest glad om jag kan träna. Har jag inte tid att träna på dagen så kan jag ju alltid gå upp halv fem och träna innan jobbet.
Nu lever jag efter lite enklare standard och har inte så höga krav på mig själv längre...
Träning 0 gånger i veckan: Katastrof.
Träning 1 gång i veckan: Värdelöst.
Träning 2 gånger i veckan: Fungerar lite som bromsmedicin; blir inte bättre, men blir inte heller sämre lika snabbt som om jag skulle gå utan utan träning.
Träning 3 gånger i veckan: Bibehåller ungefär den nivå jag var på veckan innan.
Träning 4 gånger i veckan: Nu börjar det likna något, med denna mängd går det ju att utvecklas.
Träning 5 gånger i veckan: Riktigt bra, nästan optimalt faktiskt.
Träning 6 gånger i veckan: Elitfasoner.
Träning 7 gånger i veckan: Dags att skaffa ett jobb.

2 kommentarer:

  1. Ligger det inte något motsägelsefullt i att du sällan gör träningsprogram men samtidigt planerar träningen inför kategori ett tävlingar oerhört noggrant?

    SvaraRadera
  2. Jag gör sällan träningsprogram över lång tid (som en vinter eller sommarsäsong). På senare år har jag mer gått mot att bara planera veckorna inför stora tävlingar.

    SvaraRadera