En målsättning är inte en önskan om något du skulle vilja uppnå. En målsättning är något väldigt specifikt som du skall sträva efter att nå.
Jag har alltid varit intresserad av den mentala biten. Inte bara hos idrottare, utan människor överlag. Sedan min vinter på Mallorca, i kursgården tillhörande Lars-Eric Uneståhl, så ökade intresset en aning. Eftersom jag var där i tre månader och det fanns ett stort antal böcker om mental träning och liknande ämnen så läste jag ett par. Hur som helst, det jag vill komma till är att jag inte är utbildad i ämnet utan bara ger lite tips till Dig från mig. Så gör ni precis som jag skriver nedan kan det bli pannkaka av alltihopa, men det kan också vara en hjälp på vägen. Plocka dina russin.
Det jag vill att ni skall göra är att skapa en bild av er själva när ni lyckats med er målsättning. Hur det ser ut där ni är, hur det luktar, hur det smakar, vilka ljud som finns, vilka känslor ni känner o.s.v. Allt i princip. Ni skall skapa en bild av er själva i framtiden. Har ni lite grund i visualisering eller bara mental träning i allmänhet så har ni kanske en bra grund att bygga denna bild på. Men alla kan ju fantisera, eller hur? Till er hjälp för att skapa denna bild hjälper det om ni läser vidare. Mycket text kanske, men det är många saker som är ganska viktiga i en lyckad målsättning.
Målsättning är en viktig faktor för att nå framgång, inte bara idrottsligt utan även i alla andra aspekter av livet. För en lyckad civil karriär krävs en bra målsättning, till exempel.
Börja med att fundera lite på vad du vill uppnå, och fundera sedan på om du är beredd att göra det som krävs för att nå dit du vill. För man når inte en målsättning genom att ligga i soffan, om nu inte Ligga i soffan är din målsättning. Är du inte beredd att göra det som krävs för din målsättning, så kommer du troligtvis inte att nå ända fram. Så fundera ut vad du, med dina förutsättningar, kan tänkas uppnå för mål och vad som kan krävas för att nå dit.
Fundera också på varför ska du nå ditt mål. Vad är det som motiverar dig? Är det för att imponera på kompisarna, göra ditt livs lopp, är det för din egen skull, är det för prispengarna? En målsättning är något personligt, något som bara du kan sätta. Din tränare, dina föräldrar eller dina kompisar ska inte bestämma dina mål, det skall du göra.
När du funderat lite så är det dags att ta fram papper och penna (eller laptopen) för att skriva ner din målsättning och varför du skall nå den. Målsättningen skall du göra så specifik som möjligt och helst inte med en placering som mål. Ta hellre en tid eller något som du själv kan styra över. För även om du gör ditt livs lopp så kan många andra också ha gjort sitt livs lopp samma dag och hamnat före dig. Se till att din omgivning (familj, vänner, tränare, träningskompisar etc.) är medveten om och accepterar din målsättning. Du kan komma att behöva hjälp och förståelse för att nå dina mål, så de som är berörda av din målsättning skall också veta om denna. Du behöver dock inte berätta för alla om din målsättning, även om du givetvis får göra det om du gillar den press det kan ge.
Målsättningen skall vara hög, men realistisk. Du ska kunna nå målet med dina förutsättningar, men det ska inte heller vara för lätt. Det kan vara klokt att ha ett reservmål som är lite högre. Säg tex att du siktar på fem timmar på Vasaloppet och inser med två mil kvar att det nog kommer gå med ganska stor marginal, risken är stor då att du blir ofokuserad och slappnar av för mycket. Reservmålet kan vara 4.45 eller kanske till och med 4.30. Då är chansen större att du kämpar hela vägen över mållinjen och inte bara når ditt mål utan överträffar det.
Skriv ner din målsättning och var så tydlig som möjligt, ange tiden för målgång eller liknande.
Tex: Söndagen den sjunde mars 2010 skär jag mållinjen i Mora klockan 13.50.
Eller: Den sjunde mars 2010 står jag klockan åtta, väl förberedd, i startfållan i Berga by för att klara av mitt livs sportsliga utmaning; de nio milen mellan Sälen och Mora.
Ha målsättningen där du kan se den varje dag. Målsättningen skall vara som ett slags personligt kontrakt med dig själv. Använd inte ord som; måste, inte, kanske, hoppas. En målsättning kan sänka dig om du inte formulerar den rätt.
Tex: "Jag måste klara Vasaloppet på sex timmar, jag får inte hamna närmare sex och en halv timme."
Med en sådan målsättning börjar du med att sätta stor press på dig själv. Målet skall vara något positivt att sträva efter och inte en anledning till oro. Och tänker/skriver du i banor om misslyckanden så hamnar du lätt i ett misslyckande. Tänker du på sex och en halv timme så kommer du troligtvis att åka på just sex och en halv timme.
Ange flera delmål, gärna med lite lättare målsättningar till en början. Dessa ska du klara av och få ytterligare motivation av att ha uppnått. Exempelvis att klara milen på 40 min i december, 39 minuter i januari och 38 minuter i februari. Eller att gå ner två kilo i vikt till januari och klara milen på 40 minuter i februari. Gör gärna små personliga målsättningskontrakt också med delmålen. Sätt gärna upp dagliga mål så att du varje dag har något delmål att nå på din väg mot framgång. Målen kan vara prestationsbaserade, ha med teknik att göra eller något mentalt. Tex: imorgon skall jag genomföra träningen med ett glatt humör. De dagliga målen gör varje dag meningsfull. Skaffa gärna en kalender/dagbok där du skriver om din träning och annat som påverkar dig i din väg mot slutmålet. Ska du träna på måndagen så skriver du redan under söndagen in måndagens målsättning och hur du skall nå din målsättning.
På måndagskvällen skriver du sedan hur det gick, vad som var bra, vad som kan göras bättre och hur skall du göra det bättre.
Det räcker givetvis inte med att skriva ett personligt målsättningskontrakt med dig själv för att nå ditt mål. Du måste han en plan för hur du skall göra för att lyckas med din målsättning. Hur ska du nå till dina mål? Vad behöver du göra i form av träning, kost, utrustning. Fundera själv eller ta hjälp av någon som kan.
Nu börjar du bli klar med ditt kontrakt. Men en väldigt viktig och motiverande punkt är kvar; Anledningar till att just du ska lyckas uppnå ditt mål. Dessa ord eller fraser kan du med fördel bära med dig jämt (skriv ner allt!) och upprepa för dig själv så ofta du kan. Det blir bränsle för din motivation. Varför kommer du att lyckas? Jo, för att du; är vältränad, envis, stark i uppförsbackar, har skrivit en riktigt lång och bra målsättning, för att du alltid kommer ge allt, för du är riktigt bra på att valla etc. Ju fler saker du kan komma på desto bättre. När du sedan du skall genomföra ditt mål, så tänker på alla dessa anledningar till varför just du kommer att lyckas och allt blir lite lättare.
Det är viktigt att tänka på att en målsättning kan, och kanske till och med bör, ändras med tiden. Under din väg mot målet kan både fördelaktiga och negativa saker inträffa, och då bör målsättningen justeras efter dina rådande förutsättningar.
Belöna dig själv när du når dina delmål/mål, skaffa ny utrustning, gör något roligt, ät en glass eller något annat som du skulle vilja. Ange gärna belöningen i dina målsättningar så du vet vad du strävar efter. För det är du värd!
GRYMT!
SvaraRadera