Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-03-06

Det där kaffet på Everest

Nu har jag smakat lite på det. Inte själva kaffet på Everest alltså utan musiken, boken och filmen med titeln Kaffe På Everest. Det är ju cykel och Kadens-mannen Anderas Danielssons som tillsammans med Martin Stenmarck åkte till Nepal för att tävla lite mountainbike och spela gitarr tillsammans. Resultatet blev, förutom bloggen, en liten bok med korta berättelser, en skiva med musik och filmen från deras äventyr.
Jag var lite småskeptiskt först faktiskt, man har ju varken gått in för att skapa den bästa musiken, den bästa cykelfilmen eller cykellitteraturen. Utan en musiker och en tidningsredaktör ville helt enkelt åka en tävling tillsammans och varva dom svettiga etapperna med lite gitarrspel och skönsång. Resultatet blev därefter. Och det är inte dåligt på något vis, utan en avslappnad skiva, en avslappnad film och en avslappnad bok. Inget pretentiöst och överproducerat material, utan något för de som gillar cykel, musik eller både och. Långloppscupens starke man och tillika Cykelvasans tävlingsledare; Lasse Strand har samordnat äventyret åt pojkarna och Johan Rosengren har filmat och plåtat.
Jag började med boken. Hade hoppats på en sammanhängande berättelse men fann att den bestod av korta små berättelser från olika delar av deras äventyr. Blev lite besviken och tänkte först försöka plocka russinen ur kakan men bestämde mig för att börja läsa från början. Sedan sträckläste jag bokfan. Från pärm till pärm. Trots barn som klättrade på mig och kämpade om min uppmärksamhet så höll jag i boken och släppte den inte ur handen innan jag var klar.
Inspirerad och peppad såg jag fram emot filmen men väntade ändå till det blev lugn och ro i hemmet så jag kunde titta ostört. Filmen handlade om allt från planering till cykeltävling och sammanfattning. Som cykelnörd hade jag gärna sett mer tävlingsinriktat material och kanske mer från själva tävlingen. Men jag förstår att det här inte är en film som är just för de mest insatta cykelfantasterna, utan att den skall nå en bredare massa och att även min mormor skall kunna kolla på den och hänga med i vad som händer. Filmen är ändå bra, det ska sägas. En härlig cykelupplevelse filmad i en fantastisk miljö. Innan filmen hade jag dålig koll på Martin. Jag visste ju att han var en känd svensk artist som också deltagit i Cykelvasan och gillade MTB. Men han växte som artist och person när jag såg filmen. Den enda riktiga besvikelsen med filmen är att man inte får se resultatet av Andreas egenpåhittade test som han genomförde på Martin när de var på väg mot de riktigt höga höjderna. Jag hade gärna hört hur det lät var tusende höjdmeter.
Musiken då. Ja, det är ju ingen hitsamling man skapat. Men återigen; det var nog inte meningen heller. Det är låtar som skapats under resans gång eller med intryck från resan. En trevlig sak är att musiken inte är skyddad utan man kan lätt föra över den till sin dator eller telefon/mp3-spelare. Jag la in musiken i min telefon och lyssnade på väg till och från jobbet ett par dagar. Musiken växte en aning ju mer jag lyssnade på den och den funkar bra på resan, under vandringen eller bara som söndagsmusik. Det här med musiksmak är också så olika, så även om låtarna inte hamnade på min topp-10 så kanske dom gör det för dig. Jag gillar ju bland annat Scooter, så min åsikt kanske inte väger så tungt i det här fallet...
Sammanfattningsvis så fyller materialet helt klart sitt syfte. Det är en inspirationskälla till musik- och cykelintresserade som får en att drömma sig iväg. Du får följa med på en resa som du annars aldrig skulle komma i närheten av och det är två mycket ödmjuka herrar som tar dig med på resan.
Betygen
Boken: 4/5
Filmen: 4/5
Musiken: 2.5/5
Filmen, boken och musiken får du för bara 159:- och du kan bland annat köpa den samlingen här. Priset gör ju att du verkligen inte har något att förlora, du får cykelfilm, inspirationsbok och musik för 159:- ! 

Här är också trailern för filmen om du behöver övertygas ytterligare:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar