Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-03-22

Cykel på Tåg i Bergslagen

Pressmeddelande:


Ta cykeln med på tåget

Tåg och cykel hör ihop. Det tycker i varje fall Tåg i Bergslagen, som meddelar att från och med 15 juni kan resenärerna ta med sig cykeln ombord på tåget.

Tåg är ett miljöklokt sätt att resa. Många av dagens tågresenärer är arbetspendlare. Inte lika många bor eller arbetar precis vid tågstationerna. Genom speciella anordningar på tåget kan nu resenärerna ta med sig cykeln.

– Ju fler bilar som stannar hemma desto bättre är det för miljön. Vi ser det här som ett led i utvecklingen av kollektivtrafikens attraktionskraft, säger Tåg i Bergslagens vd Lennart Burström.

Kostar inget extra
Möjligheten att ta med cykeln ombord gäller i princip alla tåg och avgångstider inom Tåg i Bergslagens område. Den enda begränsningen är antalet platser. Två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka.

– Det kostar inget att ta med cykeln på tåget. Däremot kan vi inte garantera att alla cyklar kommer med. Finns det plats så finns det. Är det fullt så är det.

Mer info:
Lennart Burström vd, Tåg i Bergslagen, 070-668 9887
Maria Bäckström, marknadschef Tågkompaniet, 026-420 64 16

FAKTA: Cykel ombord på Tågkompaniets tåg
Gäller på alla tåg och alla avgångstider inom Tåg i Bergslagens område, med undantag för Västerdalsbanan, vissa tåg mellan Ludvika och Falun samt då vi har ersättningstrafik istället för det ordinarie tåget.

Det kostar inget att ta med cykeln, men det finns några saker som vi vill göra resenären uppmärksam på.

· Två cyklar får plats på varje tåg. Det går inte att förboka dessa platser. Finns det plats så finns det. Är det fullt så är det.

· Cykelplatserna är gjorda för vanliga cyklar. Resenären kan alltså inte ta ombord tandemcykeln, cykelkärran eller liknande.

· Resenären ansvarar själv för att cykeln kommer på och av tåget. På så sätt kan resenären bidra till att tåget kommer i väg i tid.

· Det finns en särskild anordning ombord för att säkra cykeln under resan. Resenären ska använda den, annars kan människor göra sig illa när de går förbi.

· Resenären ansvarar själv för cykelns väl och ve under resan. Tågkompaniet kan inte ta ansvar för eventuella skador på cykeln.

· Ibland ersätts tåget med buss en viss sträcka. Då kan vi inte garantera att cykeln kommer fram samtidigt som resenären. Resenären kan prata med tågpersonalen för mer information.

8 kommentarer:

  1. men det har man väl alltid kunnat på TiB? Kan även förvarna att mtb inte funkar eftersom däcken är för breda för att gå in i fästanordningen...

    SvaraRadera
  2. Gillar din blogg! Kul du håller oss läsare uppdaterade om allt möjligt. Synd mtb inte funkar, gillar TiB annars. Hundra gånger bättre än tågen här nere.

    SvaraRadera
  3. Lisa & Karla: Ni vetä väl att man kan släppa ur lite luft ur däcken? På så vis borde dom passa och sedan får man pumpa upp igen när man klivit av.

    SvaraRadera
  4. Jag är inte imponerad alls, vem planerar en resa utan att vara säker på att få åka med?

    SvaraRadera
  5. När kan man få med sitt tåg på cykeln? Det är ett mycket större problem tycker jag.

    SvaraRadera
  6. men är det inte tänkt som en pendlingsfunktion? = omständigt att inte bara kunna lasta på och av och rulla iväg utan kringjobb

    SvaraRadera
  7. Nä, nu förstår jag inte.. Om man pendlar så cyklar man väl? Vad ska man då på tåg och göra? Skämt å sido. Man får väl stå och hålla i sin cykel då kanske?

    SvaraRadera