Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2016-09-18

Nya rutiner och listor

Hej och godmorgon cykelvänner!

Här har morgonen börjat i ett ganska mysigt tempo men jag har ändå fått en del hushållssysslor gjort. Tagit hand om lite tvätt som typ alla andra dagar. Vi är ju rätt många och rätt aktiva så ungefär en maskin om dagen behövs om det inte ska svämma över av smutsiga kläder här hemma.

Det är är ju skittråkigt för er att läsa, det förstår ju också jag. Få av er bryr er nog något nämnvärt om det, men just nu saknas både motivation och tid för speciellt mycket cykling. Bloggen är ju min cykelblogg, men just nu blir det nog mest annat istället för jag tycker ju ändå om att blogga.

När jag plötsligt ska ta hand om ett helt hushåll själv så behöver givetvis rutinerna ändras något för att det ska fungera bra. Ni behöver inte oroa er för om jag kan tvätta kläder, städa, laga eller annat. För det har jag gjort innan också. Ronya och jag delade upp sysslorna här hemma på ett bra vis. Hon skötte tex mer städning och jag skötte tvätt. Men jag är ingen sådan där gammaldags man som inte vet hur man startar en diskmaskin/tvättmaskin, hur dammsugaren fungerar eller hur man startar spisen. Oroa er inte för det. Men när man är två så flyter det där på ganska bra, speciellt efter några år tillsammans... Nu när jag istället måste se till att allt sköts på egen hand så måste jag nog styra upp det lite mer.

Så här kommer vi till mina nya rutiner. Barnen måste givetvis hjälpa till lite mer. Det är ju en sak att ta hand om all disken eller plocka leksaker när man är två. Men om jag bara ska ta hand om disk, städa efter barn, tvätta deras kläder, laga maten och så vidare så blir det inte mycket tid över till någonting annat. Det förstår också barnen och de vill ju ha mig till annat än hushållsarbete också, tack och lov. Så det blir nog inga större problem.
Söndagar kommer bli min städdag, åtminstone tills vidare. Men jag måste ju börja med någonting för att se hur det fungerar. Jag småplockar ju varje dag, men söndagarna är dagen då det ska städas och bli rent på riktigt. Dessutom så ska jag lägga lite tid på något som behöver göras här hemma på just söndagar. Idag har jag tex smort några innerdörrar som haft lite gnisselljud och skruvat åt ett par fönsterhandtag som blivit lite glappa. Dagens extragrej ska dock bli att tvätta fönstren. Det har ju inte skett i detta hus sedan Sundsvall brann.
14 fönster har vi, så det lär ju ta en liten stund i alla fall. Tre av dom är fasta fönster som inte går att öppnas, så dom lär jag gå ut för att fixa utsidan på.

När det kommer till listor så har jag skapat tre listor som jag sparar i Googles molntjänst, Google Drive. Dessa listor är:
- Saker att göra med barnen
- Saker att göra med hemmet
- Saker att göra på egen hand

Rubrikerna säger väl det mesta egentligen.

I listan på saker att göra med barnen så står inga jorden runt-resor eller liknande. Utan mer av varan mindre vardagliga saker som man kanske inte tar sig tid till i vanliga vardagen, men som behövs för guldkanten på just vardagen. Nu är barnen så aktiva så det blir ju guldkant på många vardagar ändå. Som igår. Men ibland kan man behöva en skogspromenad, se ett vattenfall, klättra upp i ett utsiktstorn eller åka till skateparken. Listan är alltså mitt sätt att inspirera mig själv till aktiviteter med barnen och ha färdiga idéer på vad vi kan göra. Det vore ju tråkigt om jag en dag har tid och lust att göra något men inte kommer på vad...

Listan med saker att göra med hemmet ska jag fylla på när jag kommer på saker och det ska vara både stort och smått. Idéer och småfix. Som att måla baksidan på garaget och bygga balkong. Sånt jag vill göra. Smågrejerna ska jag bara se till att beta av (tex på dessa söndagar) och dom större/längre projekten ska jag se fram emot framöver. Om jag får behålla huset givetvis.

Listan med saker att göra på egen hand är saker som jag vill göra för mig själv, utan barnen inblandade. Egna aktiviteter, personlig utveckling och en liten önskelista på saker jag vill skaffa mig bara för min egen skull.

Sådär kör jag nu och ett tag framöver så får vi se hur allt fungerar.

Lite inspiration på temat listor kan ni få genom Blondinbellas lista på 100 mål att nå. Jag vet inte om det är hon som kommit på konceptet men jag gillar tanken med att sätta fler mål än vad man kan plocka ur huvudet utan tankeverksamhet. Att man liksom får fundera på vad man vill och dessutom komma på ett antal mindre mindre mål som kanske kan genomföras en vanlig måndagseftermiddag efter jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar