2015-10-19

Den heldämpade cykeln

Så här ser den ut alltså, liggandes på en lövbädd i min trädgård, 2016 års Bianchi Methanol 29.2 FS.

Shimanos XT-komponenter, 29"-hjul givetvis, Fox står för dämpningen och Formula R1 ser till att cykeln stannar. Låsning av dämpare sker med ett reglage på styret som låser bägge dämparna. Låsningen har tre lägen; ett helt låst, ett medium och ett helt öppet.

Jag hade ju tänkt mig att testa denna mot min hardtail som också heter 29.2 men SL istället för FS. För samma peng (54.995:-) får man en hardtail 29.2 SL med XTR, och nästan 2 hekto lättare hjul jämfört med 29.2 FS där man alltså också får nöja sig med XT-komponenter.
Då jag har lyckats komma över lite viktuppgifter så ska det dessutom skilja 1.7 kilo mellan cyklarna (obs att jag inte vet om det är samma ramstorlek på cyklarna som vägts).

På papperet så blir det alltså en solklar seger för hardtailen som erbjuder finare komponenter och en mycket lägre vikt.

Om jag struntar i prislappar och bara fokuserar på prestanda så skulle jag kunna köra på Bianchis heldämpade Methanol 29.1 FS. Den kommer med SRAM XX1 och väger bara ett halvt kilo mer än hardtail-cykeln 29.2 SL. Men då vi skulle strunta i prislappar så finns ju också hardtailvarianter med XX1 eller XTR Di2 också. Men då dom två hardtailvarianterna inte säljs i Sverige så glömmer vi dom just nu.

Nåväl. På papperet är segern enkel för en hardtail. Mycker mer (lättare och bättre) cykel för pengarna. Men tävlingar avgörs ju aldrig på papperet, så jag ska väl ta mig ut och testa dom också. Hade helst testat dom med ett och samma hjulpar, men det är olika bakaxlar på dom två cyklarna som jag har...

9 kommentarer:

 1. Ska bli väldigt intressant att höra vad du tycker om denna fulldämpare :-) ha det gött

  SvaraRadera
 2. Jag bytte till FS i höst, kan inte säga att jag är missnöjd! Är väl inte direkt feg på en HT men kan definitivt säga att jag fått ett nytt mått självförtroende vad gäller höga farter och kurvtagning i stökig terräng. För mig funkar FS bäst när jag kör den som en HT, tanken för mig är inte att försöka trampa över så mycket mer stök än tidigare men att kunna attackera stöket och att behålla mer fart igenom.
  Kör bakdämparen med ganska högt lufttryck för att jag fortfarande ska kunna pumpa fart genom terrängen och lätt kunna "plocka" med mig cykeln över saker. Ett annat plus är att det är ganska kul också! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just känsla och kulhetsfakor är ju värt väldigt mycket. :)

   Radera
 3. Om du väljer ett annat märke än Bianchi kan du få mer cykel för mindre pengar. Men för Bianchi är det nog mycket värt att Öijer kör just Bianchi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väldigt billiga cykelmärken, men det betyder inte alltid att man får mer cykel för pengarna... Jag hoppas att Bianchi tycker det.

   Radera
 4. Ska bli riktigt spännande att höra hur du gillar den. Jag längtar mig tokig efter att få prova min nya som inte kommit än men förhoppningsvis snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En beställd cykel kan ju sällan komma för snabbt. :)

   Radera
 5. Oh vad läcker. Ska bli intressant att höra vad du tycker. För egen del går jag lite och suktar efter Bianchis fulldämpade trailmodell Ethanol 27.2 FST.

  SvaraRadera