2014-08-17

Resultat och bilder Cykelvasan 2014

Resultat för herrklassen på Cykelvasan där jag rundar av topp-50. Här hittar du alla resultat från Cykelvasan 2014.

Jag gjorde ett mycket bra lopp inledningsvis. Det blev dock ett lite märkligt lopp med en väldigt lugn inledning och det ställer ju tyvärr till det med mycket stök, farliga omkörningar och många vurpur. Fjolårssegraren och en av de stora favoriterna till segern i år, Fredrik Ericsson, punkterade efter bara 13 km vilket gjorde loppet än mer öppet för övriga. Att 159 man kommer samtidigt till Mångsbodarna efter knappt tre mil är ju inte bra. Att jämföra med fjolårets intensiva körning redan från Smågan då vi bara var 32 pers samlade Mångsbodarna. Här borde Cykelvasan, och det har jag påpekat för organisationen, försöka göra förändringar i banan vilket gör det svårare för stora grupper att hålla ihop. Visst, cyklisterna kan ju köra som idioter direkt från start, men favoriterna vill sällan bränna sitt bästa krut i inledningen av loppet.

Historiskt sett så har tätgruppen som håller undan till mål bildats mellan Mångsbodarna och Risberg. För egen del så brukar sträckan mellan Mångsbodaran och Risberg betyda att jag hamnar i andragruppen. I år var det nära att upprepa sig men efter att jag dragit på mig lite för mycket syra så kom en åkstark norrman upp och vi kunde ansluta till täten ut på långa asfaltsbacken. Första gången någonsin som den backen kändes lätt och nu var jag också för första gången någonsin med i täten där.

Passerade Risberg i täten och kände mig så himla nöjd över att ha kunnat hänga med täten dit, nu skulle jag nog kunna fixa det hela vägen till Evertsberg och därifrån var det ju lättåkt till stöket innan Oxbergssjön. Mycket riktigt så kunde jag sitta med i tätgruppen som i Evertsberg bestod av 23 cyklister. Då hade en annan favorit, Alexander Wetterhall, punkterat strax innan kontrollen.

Sträckan mellan Risberg och Oxberg brukar jag sitta helstum i en andragrupp för att sedan vara helt slut innan Oxbergssjön och sedan falla bakåt. Nu kände jag mig för första gången någonsin stark vid stöket innan Oxbergssjön och var väldigt optimistisk över att kunna hänga med hela vägen till backen åtminstone. Men plötsligt så blir jag passerad av två åkare som inte varit med i gruppen tidigare, vänder mig om och ser ett pärlband av cyklister bakom mig. Andragruppen har anslutit till täten och istället för att köra om en topp-20 så är det nu istället nollat och kampen är istället om en topp 70 ungefär. Ridå!

Det blåste en lätt medvind igår vilket givetvis underlättade för alla som någonsin tappade sin grupp att inte behöva tappa så mycket. Dessutom var farten i tätgruppen väldigt ryckig. Många spurter, hårdkörningar och attacker men även stunder då hela gruppen satt i bredd över grusvägar och lättåkta partier. Tyvärr innebar ju detta ojämna tempo att jakten bakom gynnades.

Nu blev det återigen lite mer stök och bök, mitt humör hade tyvärr gått från solsken till halvklart och dessutom hade jag nu 65 km i benen så dom var ju inte längre tiptop. In mot den nya bron i Oxberg så hamnade jag givetvis för långt ner, fick cykla sakta upp första delen, i högerkurvan på bron så sladdar en norrman så det blir stopp. Jag tar mig runt, tittar framåt och ser täten spurta upp i backen samtidigt som jag ska ta mig över bron från nästan stillastående... Jag trodde att det ändå skulle kunna gå ihop så jag gasade på för att täta luckan och i backen så kunde jag sedan hålla min placering. Men det sprack av där i backen. Täten försvann och jag hamnade i en stoooor andragrupp.

Istället för att göra mitt livs lopp så satt jag nu i en avsågad grupp. Jag bestämde mig för att inte jobba något i gruppen utan hoppas på att kunna spara lite krafter och om det kanske gick ihop igen så skulle jag försöka kriga mig med en sista gång. Vi var riktigt nära täten med ungefär en och en halv mil kvar, men benen i jakten var trötta så det blev ingen återanslutning. Som grädde på moset så anslöt ytterligare cyklister med ungefär milen kvar och på sista kilometern så hade jag varken ben eller huvud nog att kriga mer. Rullade i mål på en 50:e plats, helt klart besviken med resultatet och avslutningen på loppet.

När jag fått lite mer distans till detta så kommer det säkert att kännas bättre. Uppladdningen har varit bra om man ser till min träning. På jobbet har det dock varit idiotmycket de senaste veckorna. Jag har kollegor som gråtit på jobbet, mått fysiskt illa av stressen och i torsdags så satt jag på jobbet med 39 graders feber och en mage som var kaputt. Det, tillsammans med att jag på grund av febern svettades som en gris natten till fredagen gjorde att jag var rejält tom på energi och vätska i fredags. Vaknade dock frisk på fredagsmorgonen och vände om från att jag inte skulle köra Cykelvasan till att jag skulle ge det en chans. Åt och drack rejält under fredagen för att fylla på tömda energi- och vätskedepåer till loppet... Jobbade över 45 minuter på fredagen men skämdes ändå när jag gick därifrån och fick nästan lov att ursäkta mig för att jag gick. Kom fram till Lindvallen någon gång efter 22 och hade tvättat cykeln vid 23 ungefär...

Jag gjorde allting rätt i 60 km och känslan dit var bra, jag försöker ta med mig det. Hade bara farten varit lite jämnare i tätgruppen så kanske inte andragruppen inte kommit ikapp och jag hängt med till Oxberg (och in till mål?). Om Fredrik Ericsson inte punkterat så kanske det hade gått i ett jämnare tempo.

Om inte om fanns...

Bilder på i princip alla cyklister kommer dyka upp på HappyMTB, troligtvis under dagen. Håll koll här: http://happymtb.org/forum/read.php/1/2490515


Vasaloppet sammanfattar tävlingen igår. Kolla på SVT1 klockan 17:25 idag för ett sammandrag från Cykelvasan. Ni kan få en skymt av mig i klippet ovan från 2:19, 2:30 och 2:37.

Här har ni min data från loppet även om pulsen inte stämmer då det dröjde ca: 20 minuter innan den fick kontakt med datorn:

3 kommentarer:

  1. Grattis Henrik till en grym prestation. Du skall veta att du är en stor förebild för mig. Jag får mycket inspiration av dig genom att följa din blogg. Gjorde själv en stor förbättring jämfört med förra året, genom att fortsätta följa dina äventyr kanske jag kan lyckas ännu bättre nästa år.

    SvaraRadera
  2. Fortsätter du på MTB-spåret även nu efter vasan? Hade ju varit roligt att se dig på lite fler långlopp!

    SvaraRadera