2014-08-04

Skogsbrand i Sala och vilodag

Det brinner i Skogarna mellan Sala och Fagersta. Det brinner mycket. Skogsbranden är ca: 10x10 km och röken blåser in över Dalarna. Fruktansvärd omfattning på branden som nu närmar sig bebyggelse och man har börjat evakuera byar. Önskar att det fanns något jag kunde göra!

Det har ju inte kommit många mm regn de senaste veckorna här uppe och de senaste dygnen har det dessutom blåst en del. Måste vara kämpigt värre att försöka stoppa en brand under dessa förutsättningar. Desstuom bara på ca: 180 pers inklusive största delen som är frivilliga.

Idag på jobbet så började det snabbt att lukta rök och på eftermiddagen så sved det faktiskt i ögonen och luftvägarna var irriterade av röken. Nu på sena eftermiddagen så kom det ett litet åskväder och passerade Falun och Dalademokraten uppmanade folk i Falun att hålla sig inomhus på grund av röken och askan som kom ner med regnet.

Så här ser det ut här hemma i Stennäset, ca: 10 mil från branden:
Vårt relativt nymålade vita räcke är nu täckt med aska och små brända barr. Ljuset är orangefärgat eftersom solen inte riktigt tränger igenom röken.

Solsken!?

Inga vidare förutsättningar för utomhusidrott här alltså och jag har ändå en planerad vilodag. Ska nu ha en period där jag ska försöka träna mindre, vila mer och få snabba ben till både Finnmarkstur och en eventuell Cykelvasastart. Imorgon kör vi dock Dalacup, om den här röken försvunnit till dess...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar