Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-07-30

Öijer svarar

Passar på att lyfta fram en bloggkommentar så här på fredagskvällen:

"Här kommer en fråga från en cykelamatör!
Har börjat cykla mer landsväg och funderar på att uppgradera min cykel alternativt köpa ny.
Har en Specialized Sirrus (Al-ram, Shimano Sora, rakt styre, "hättor" på pedalerna...) idag.
De försäljare jag pratat med rekommenderar någon med kolfiberram vilka ligger kring ca 25000kr.
Ger en cykel med kolfiberram verkligen så mycket bättre prestanda?
Som ett första steg tänker jag byta till SPD-pedaler vilket jag själv tror ger mer än vad en kolfiberram skulle förbättra. Sedan kan ett par bars göra gott på styret. Slutligen skaffa mer slimmade kläder för att minska luftmotståndet.
Tänker jag som ambitiös amatör rätt eller bedrar snålheten visheten?"


Om jag skulle rekommendera en glad, och ambitiös motionär något vid cykelköp så är det först och främst att bestämma en budget. Eller snarare en gräns för sin investering. Och har man 20.000:- för mycket så ska man inte köpa en cykel för 21.000:-. För man behöver också ha bra skor, en bra hjälm och helst ett par uppsättningar kläder också. Regnjacka (för visst cyklar man trots blöt luft?), handskar, benvärmare,  armvärmare och kanske en vindväst. Multiverktyg, pump och någon slang vill man också ha med sig när man cyklar (det är så jobbigt att gå flera mil i sådana däringa cykelskor).
Köper ni en dyr cykel så be om flaskställ och flaska på köpet, det skulle jag göra.
Ska ni inte tävla på cykeln utan bara motionera så är det nog mest pang för pengarna med aluminiumram och utrustning motsvarande Shimanos 105. Jag har själv åkt med 105 på en cykel jag haft och det var mycket bra grejer. Vill man ha kolfiberram så blir det några tusen dyrare. Pengar som ni istället kan lägga fina hjul, lite lyxigare kläder eller kanske en cykelresa. Det får ni ut mer av. Små skillnader kostar ganska mycket tyvärr.
Köp en snygg cykel. Man inte bara får, utan bör vara fåfäng som cyklist. Du skall ju tycka om din cykel och vilja ta ut den då och då. Här har du, för en gångs skull, möjlighet att själv välja partner. Och då ska det väl ändå se bra ut också?

Så, sätt en siffra på vad allt får kosta, dra av några tusenlappar för kläder och annan utrustning så har du vad din cykel får kosta. Kolla runt på olika märken och se vad du kan få för utrustning för de pengarna. Välj sedan den snyggaste cykeln.
Eftersom jag är en cykelfjant skulle jag kanske köpa en cykelcross med aluram och en extra uppsättning billiga hjul med landsvägsdäck på. Då kan man njuta av skogsvägarna ena dagen och  leka Armstrong längs landsvägarna nästa dag.
Ganska enkelt, helt enkelt.

1 kommentar:

  1. Kan bara hålla med. Cross + lösa lvg-däck och du får sjukt många möjligheter, räcker hela hösten. Skaffa ett sparkonto och köp en mtb i vår om du inte tycker att crossen räcker.

    SvaraRadera