Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2024-09-09

3:a på Karlstad XC!


Hej!

I lördags så lyckades jag bli 3:a på Karlstad XC. En tävling som jag har kört en gång tidigare också och den kan verkligen rekommenderas om man gillar snabba och fina stigar. 

Direkt när masterstarten tog slut och det blev fri fart så satte Johan "Limpan" Lindbom upp ett högt tempo där Jakob Björklund hängde på och jag la mig bakom dessa gossar. De två höll i taktpinnen inledningsvis och jag var nöjd med att sitta som trea och bara åka med. Mycket stig även i inledningen och den långa svansen av åkare blev allt kortare. Från ett enda långt led ner till en grupp om cirka 10 åkare som sen blev 5 åkare och slutligen 4 åkare. Där Tord Alenljung var med bakom mig.
Limpan verkade ha bråttom, allra helst i små backar eller på lite mer tekniska delar. Där var det full fart för att sträcka ut. Så det gick stabilt fort men med små fartökningar då och då. Jag låg strax över tröskel där det gick som fortast och strax under tröskel när det gick lite "lättare". 

Tävlingen skulle vara 60 km, min Garmin sa dock att den var 56.33 km. Förstaloppen var 33 km och därefter väntade två kortare loopar. På slutet av första loopen så körde Limpan hårt igen och denna gång så såg jag att Jakob hade svårt att hålla rullen. För min del så tänkte jag att det kunde vara bra att släppa iväg Limpan lite. Dels kunde vi tre (Tord, Jakob och jag) samarbeta och kanske hämta in Limpan igen och dels så behövde jag få andas lite... Tord hade dock bra ben och kunde täta luckan upp till Limpan. Där och då så trodde jag att jag skulle få köra ensam på en fjärdeplats bakom en trio som samarbetade och att sedan åkare skulle komma ifatt mig bakifrån..

Men så såg jag att Jakob inte kunde täppa luckan till Limpan och Tord. Så jag bestämde mig för att försöka jaga ikapp honom. Kort innan varvning så kom vi ikapp och jag sa typ "tack för att du väntade", för det trodde jag faktiskt att han hade gjort. Det visade sig dock att krutet var slut så i inledningen av loop 2 så var jag nu ensam trea bakom Tord och Limpan. Loop 2 är den snabbaste av looparna med lite mer grusvägar. Jag funderade kort på om det var dumt att köra ensam och om det skulle vara bättre att vänta in Jakob och/eller övriga jagande cyklister. Tänkte dock att jag har kört ifrån dessa en gång så jag borde ha bra fart även om det var med Limpan och Jakobs hjälp. Dessutom så om jag körde så fort jag kunde så behövde ändå en jagande grupp köra lite fortare och det skulle förhoppningsvis åtminstone vara lite jobbigt. 

Ut på loop 3 och jag hade sett en grupp som jagade bakom. Limpan och Tord var långt före men jag hörde speakern säga något som jag tolkade som att Limpan hade fått en liten lucka. Jag försökte hålla mig kring min mjölksyratröskel och gnetade på så gott jag kunde. På några partier så kunde man spana lite framåt och bakåt. Det var tomt framför men jag såg gruppen bakom mig ett par gånger. Det långsammaste partiet är banans avslutning där det är några kilometer på lite mer tekniska stigar. Jag försökte ändå hålla så bra tryck som möjligt även om benen nu var ganska trötta efter ungefär tre mil solocykling. 

När jag kom ut ut skogen, hörde speakern och såg fältet framför mig så kände jag att jag skulle greja tredjeplatsen. Sista kilometern var dock i motvind och på segt gräs och där kom cyklisterna också ut ut skogen bakom mig. Så jag fick verkligen ta i hela vägen till målet där jag kunde korsa linjen som tredje cyklist. 

Hade jag varit 1 minut och 8 sekunder långsammare så hade jag blivit 10:a. Så det blev verkligen tätt på slutet. Limpan och Tord var dock långt före där Tord var ungefär 5½ minut före mig och Limpan drygt 6 minuter före mig.  
Himla gött att få med mig den där sista pallplatsen, det är jag inte bortskämd med. 

Snittpulsen i loppet blev 172, ganska precis tröskelfart det eller kanske något slag under. På en tävling som tog två timmar. Snittfarten blev för min del 28 km/h så trots mängder med stig och svängar så rullade det på bra hela tiden.

Att jag ens kom till start var osäkert ända in på morgonen och jag anmälde mig när jag skulle åka ner. Jag hade varit lite krasslig och vilat ett par dagar men kände på tävlingsmorgonen att det hade gått åt rätt håll. 


En kul grej var att Jakob kom med min telefon till mig när han kom i mål. På uppvärmningen så hade jag lyckats tappa telefonen någonstans i skogen. Jäkligt onödigt. Jag skojade lite med Jakob och sa det innan start och bad honom att stanna länge och plocka upp den om han såg den. 
Jag visste ju ungefär var den borde kunna vara men såg den inte. Jakob hade dock sett telefonen, stannat och tagit den med sig till målet. Så himla lättad jag blev när jag fick tillbaka den. Stort tack!

Det här hade kunnat bli den sista bilden jag tog med den telefonen annars. Stort tack också till Maria och barnen för glada hejarop, stöttning och bilder. 




Kvällen spenderade vi på en kräftskiva med 70-80 andra. Mycket trevligt. 

Igår så var vi ute och paddlade Kanot på Vänern innan det var dags att köra hem till Falun igen. 




Förra veckan spenderade jag tisdag-torsdag i Skellefteå och fick nytta av att jag har börjat springa lite. Kunde få ett fint löppass längs älven i soluppgången innan arbetsdagen tog vid. 

Just nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Det blir en del resande i september. 


Tack för att du läste, titta gärna in här snart igen och ha en fin dag! 


Vill du ha rabatt på cykelprodukter? Genom några av mina samarbeten kan jag erbjuda följande rabatter: Den här länken ger 10% på Sirokos produkter: https://srko.co/henrikoijer 
Koden henrikoijer15! ger dig 15% rabatt hos www.tenson.se
Koden LIMAR30OIJER ger 30% på www.limar.com
Koden Henrik10 ger 10% på https://hypericenordic.com/