2015-06-26

Mitt tempo-SM

Hej!

Det där var ju precis så jobbigt som jag hoppats på. I alla fall på slutet. Precis som jag tidigare skrivit så tyckte jag ändå att jag satt rätt bra på cykeln och kunde köra avslappnat och fokuserat.
Planen jag tänkte ut inför loppet var att dela upp det hela i fem deletapper där varje mil var en etapp. Intensiteten skulle ligga lite lägre i början för att sedan öka andra halvan och sedan maxa sista milen. Nu blev det inte så utan jag körde istället på en jämn intensitet hela loppet, tror inte att det var helt fel ändå. Snittpulsen landade på 171 vilket motsvarar 89% av max.

Jag hade hoppats kunna köra ifatt någon, men fick aldrig någon riktigt i sikte innan vi närmade oss slutet. Det känns ju alltid lite bättre att jaga någon framför. Då jag i grunden är någon slags man-man-cyklist som presterar betydligt bättre i dueller än ensam så borde inte tempo passa mig speciellt bra. Å andra sidan så gillar jag ju att ta i och min bakgrund som MTB-cyklist gör ju att tempo passar rätt okej ändå. Jämn intensitet kring tröskel hela vägen från start till mål.

Robert Pölder startade en minut efter mig och eftersom han så sent som 2014 körde för Giant-Shimano så trodde jag väl att han skulle komma ifatt mig ganska snart. Nu tog det typ 32 kilometer innan han kom förbi mig, men jag vet inte riktigt om det berodde på att jag är bra. Robert har väl haft en lite sämre period i sin karriär men jag hoppas att han snart är tillbaka i gammalt gott slag.

Jag skrev ju igår att topp-30 skulle vara ett fantastiskt resultat och jag blev 39:a. Inte fullt så fantastiskt men jag måste ändå säga att startfältet i årets tempo-SM imponerar och det är många gånger bättre än när jag senast körde tempo-SM 2007 och 2008. Kul att se! Totalt var det 56 cyklister som körde så jag lyckades i alla fall vara snabbare än ett helt gäng andra.

Om känslan i början var lätt och ledig så var det en ren plåga sista 15 kilometerna. Det brände riktigt i kontakten med sadeln och jag bara önskade att det kom någon backe som kunde motivera att jag ställde mig upp en stund. Även om det blev omväxling för någon sekund så var det ju allt annat än kul att sätta sig igen.
Väl i mål så var jag rätt ansträngd i sätesmuskulaturen och vaderna var stenhårda. Cyklade runt lite och försökte mjuka upp kroppen igen. Vill ju inte stelna totalt inför linjeloppet på söndag. Idag känns det faktiskt riktigt bra i kroppen igen. Kanske gjorde sätesvärmen i bilen susen på väg hem från Sollerön igår kväll...

Thomas Eriksson har lagt upp 47 bilder från vändpunkten här. Bland annat dessa två på mig:

Skidåkaren Anders Solin levererade följande bild innan jag ens gått i mål, världsklass!

Pulskurvan från igår, ganska jämn och fin oavsett lutning på vägen. 13 pulsslag skiljer det mellan toppen och botten från det att jag kommit igång. Svackan på slutet var när jag rullade in mot sista sväng. Puls-puckeln där vid 35 km var när Pölder hade passerat mig. Reglerna säger ju att man efter 1 km ska hålla sig 2 meter i sidled och 25 meter bakom cyklist som passerat, men jag tyckte det gick så långsamt att åka så. Så jag tänkte väl gå all-in och blåste förbi honom igen. Tror det räckte som tändvätska för honom för han kunde kort därefter passera mig igen och då var det inte längre några problem för honom att få avstånd till mig... Hans fart totalt i loppet var ju 1.6 sekunder snabbare per kilometer än mig, så han flög ju inte direkt förbi mig.
Att puls-toppen blev så kort som den blev visar ju att det inte fanns mycket utrymme för att öka farten på slutet. Skulle jag köra CX så skulle jag kunna ha högre snittpuls, men det är ju två helt olika former av intensitet. Den här är mycket mer monoton och sliter på ett annat vis.

Lite synd att jag måste lämna tillbaka cykeln, för vi kommer faktiskt ganska bra överens och det skulle vara kul att köra in mig lite mer på den och köra något mer tempolopp i framtiden. Då förhoppningsvis med lite bättre form än igår också..

Mil 1:
tid: 14:07
höjdökning: 81 m
höjdminskning: 55 m
snitt/maxfart: 42.5 / 61.3 km/h
snitt/maxpuls: 171 / 176

Mil 2:
tid: 13:16
höjdökning: 28 m
höjdminskning: 66 m
snitt/maxfart: 45.2 / 56.4 km/h
snitt/maxpuls: 171 / 175

Mil 3 (med vändpunkten):
tid: 13:57
höjdökning: 36 m
höjdminskning: 36 m
snitt/maxfart: 43 / 50.4 km/h
snitt/maxpuls: 171 / 174

Mil 4:
tid: 14:44
höjdökning: 68 m
höjdminskning: 29 m
snitt/maxfart: 40.7 / 52,7 km/h
snitt/maxpuls: 172 / 177

Mil 5 (9,61 km):
tid: 13:18
höjdökning: 49 m
höjdminskning: 67 m
snitt/maxfart: 43.4 / 57.2 km/h
snitt/maxpuls: 171 / 174

Totalt 49,61 km:
tid: 1:09:22
höjdökning: 262 m
höjdminskning: 253 m
snitt/maxfart: 42.9 / 61.3 km/h
snitt/maxpuls: 171 / 177

Via Strava så kan man ju jämföra sig med andra, så här ser några jämförelser ut:
Den mest intressanta jämförelsen, tycker jag. Staffan Arvidsson blev sjua och våra lopp ser ju exakt lika ut, bortsett från att han var nästan 7 minuter snabbare och blev sjua då. Men ni ser att jag tappade jämnt mot honom hela vägen.

Marcus Svensson blev 18:e och vi körde jämnt första kilometern eller så. Sedan började han dra ifrån även om mitt tapp inte blev lika drastiskt på slutet.

Niclas Hägglund blev 26:a och vi körde nästan exakt lika under dom sista 15 kilometerna.

Karl-Axel Zander blev 41:a, bara 2,8 sekunder efter mig. Som mest var jag 12 sekunder före honom och som mest var han 8 sekunder efter mig. Sista tio minuterna kunde jag dock avsluta något bättre än honom.

Garmin-data

3 kommentarer:

  1. Bra kört och tack för trevlig och intressant rapport!

    SvaraRadera
  2. mycket intressant jämförelse. Liten hypotetiska frågor: vad tror du det krävdes för watt under din runda? Hur mycket långsammare tror du det skulle gått med en vanlig linje cykel och hjälm

    SvaraRadera
  3. Lite drygt 300 och jag skulle nog inte fixa 40 km/h med vanlig hoj och hjälm.

    SvaraRadera