2018-08-07

Pyramiderna och Blanktjärnsrundan

Hej och god morgon från Åre!

Igår så genomförde vi första cykeldagen här i Jämtland och vi körde igenom Pyramiderna-rundan och Blanktjärnsrundan. Bägge är välmarkerade från parkeringsplatserna i Vallbo respektive Vålådalen. Det finns också en led som knyter samman dessa platser om man vill köra allt i ett svep.

Det var riktigt härligt att cykla i fjällvärlden och vi fick också se en ren på fjället. Om jag ska välja en av rundorna att tipsa er om så ta den förbi Pyramiderna, det är fjällcykling och mer upplevelse än vad Blanktjärnsrundan är. Blanktjärnen är förvisso härlig med färgen på sitt vatten, men i övrigt så går rundan i fjällskog så det blir liksom inte samma upplevelse som ovan trädgränsen. Bägge rundorna innehåller svårigheter, men jag tyckte att det funkade ändå och det är ju kul med lite utmaningar.

Totalt fick vi ihop 4½ timmar rulltid och 6 timmar totalt, så det var ingen snabbcykling vi var ute på. Jag startade aldrig cykeldatorn för intensiteten var i princip aldrig så hög att det var att räkna som träning. Det handlade om trivselcykling. Men även trivsel i så många timmar blir ju lite jobbigt.

Det var några fler cyklister ute och cyklade dessa rundor samtidigt som oss, så man är inte längre ensam som cyklist på fjällen. Kul att se! På Vålådalens fjällstation satt en internationell stigbyggare och pratade med någon från Vålådalen, så det lär väl bli vidare satsning på cykel där.

Pyramid-rundan innehöll en bäckpassage av det lite svårare slaget. Linda tog av sig skorna och strumporna och traskade igenom. Jag försökte klara mig utan att ta av mig något vilket resulterade i en blöt högerfot. Tur ändå att vi haft en torr sommar, kan tänka mig att det kan vara betydligt mer vatten där. I Vålådalen där vi körde Blanktjärnsrundan så hade Länsstyrelsen byggt en linbana parallellt med den nya bron över Vålån. Den var ett försök och man ombads prova den och skicka in sina synpunkter. Alltså den var väl kanske inget för cyklister. Det fanns ett cykelfäste på den men det fanns liksom ingen möjlighet att ta sig runt korgen för att hänga upp cykeln. Man borde givetvis ha byggt en större platå så att man kunde hänga upp sin cykel själv. Nu fick jag hjälpa Linda och som ni kan se på nedersta bilden så var det väldigt högt upp till cykelfästet från marken. Nåväl, en detalj i sammanhanget.

Det var riktigt kul att cykla på fjället och idag ska vi nog upp en bit på Åreskutan för att cykla ner igen å så ska byn få sig ett besök. Något vi bör se här i centrala Åre?!


Bilder från cyklingen förbi Pyramiderna.

Bilder från Blanktjärnsrundan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar