2017-03-24

Soluppgångspendling med spurter, livestream och en föreläsningsfråga

Visst är det något speciellt med att cykla tidigt på morgonen ändå? Lugnet, tystnaden och soluppgången. Så himla härligt!

Det var visserligen lite kallt idag. Men som sagt, det är ändå något speciellt att cykla tidigt på morgonen och med sällskap så blir det ju ännu bättre. I grunden så var det ren transportcykling idag men för att få lite träning ur det hela så körde jag tio spurter också längs vägen. Vips så kom jag till jobbet med lite träningseffekt i kroppen.

Idag kan ni se E3 Harelbeke på Eurosport 2 klockan 15:00, brukar vara bra tävlingar. 16:45 så kan ni se Katalonien runt på Eurosport 1. Så det är bara att boka TV-soffan för er som har tid med sådant. Vill ni se tävlingarna via livestream så kolla här, här eller här. OBS att livestreamen börjar 14:15 respektive 15:45, så där hinner ni se lite mer...

Avslutningsvis så skulle jag vilja be er om en tjänst. Jag har nämligen fått en förfrågan om att komma och föreläsa vid en cykelklubbs aktivitet. Men jag har inte fått något önskemål om vad jag ska föreläsa om. Alltså jag skulle ju kunna prata om busstrafikomläggningen i Falun-Borlänge, om problematiken vid skolskjutsplanering eller kanske något annat skoj. För sånt pratar jag ju om i tjänsten ibland. Men jag tror nog att ni som läser denna blogg hellre skulle lyssna på annat. Så, vad skulle du vilja höra mig prata om vid en föreläsning? Vilket ämne skulle du önska?

2017-03-23

Bra känsla på Le Peloton!

Hej och god morgon!

Vilken god morgon det blev också då. Strålande sol och snabba cyklister som cyklade fort. Jag hade dessutom en bra känsla och snabba ben, sånt är ju alltid lite extra trevligt och sätter guldkant på en i övrigt redan fantastisk morgon. Jag var till och med i tid till samlingen, så bra start på dagen hade jag!

Lite ofokuserat på morgonen?!

På väg in till samlingen.

På samlingsplatsen. Det kom en till cyklist innan vi rullade iväg och så mötte vi upp ytterligare en. Så totalt tio cyklister idag. Jag tänkte igår att det var skönt att slippa dubbdäcken nu så alla skulle åka på likvärdigt lättrullade cyklar. Så visade det sig att det var cross som gällde idag...

Fartsträcka 1/3.

På väg till fartsträcka 2.

Slutet av fartsträcka 2.

På väg mot den tredje och sista fartsträckan.

På väg hem igen efter avslutad snabbcykling.

Jodå, det där gick ju bra. Många pigga ben på första fartsträckan och där var vi nog fem stycken som kom ungefär samtidigt fram. Den andra fartsträckan startade ganska kontrollerat innan Jonas P satte fart i backarna från Slaggen/Aspeboda och bort mot Olsbacka. Jonas D hängde på och jag kunde ställa ut cykeln i omkörningsfilen och köra ikapp. Bra känsla! Speciellt jämfört med tidigare gånger då jag kanske snarare har varit den som släppt lucka och nu fick jag istället vara den som täppte luckan. Andra halvan av fartsträcka 2 så körde vi tre ihop. I den sista fartsträckan så blev det återigen vi tre efter första backen och sedan körde vi på så till Falun igen. Jag hade bra ben och kunde ta mitt jobb med förningarna också även om det i vanlig ordning var Jonas P som köttade mest. Skoj på hoj idag!

De flesta stannade och fikade på Focus men jag var en av dom som avstod, hade ju ett par barn hemma som ska till skolan/fritids nu. Hoppas att er morgon också varit bra?! Tack för sällskapet idag grabbar, vi ses och hörs!

Fartsträcka 1:
Tid: 6:57
Sträcka:4.82 km
Snitt/maxhastighet: 41.5 / 54.3 km/h
Snitt/maxpuls: 166 / 179

Fartsträcka 2:
Tid: 8:20
Sträcka: 5.18 km
Snitt/maxhastighet: 37.3 / 47.6 km/h
Snitt/maxpuls: 169 / 181

Fartsträcka 3:
Tid: 12:29
Sträcka: 8.29 km
Snitt/maxhastighet: 39.8 / 52.8 km/h
Snitt/maxpuls: 171 / 181

Jonas Axforsen fångade mig på bild efter avslutad snabbcykling.

2017-03-22

Tempopendling och hockeykväll

Hej och god kväll vänner!

På väg hem från jobbet idag så tempopendlade jag men det gick väl sådär kan jag tycka. Kände mig liksom seg, trött och sliten. Snittet landade på 85% av maxpuls och högsta pulsen var 89% av maxpuls. Imorgon kör jag Le Peloton och då borde jag ju rimligtvis vara ännu mer sliten, men jag kan nästan lova er att jag kommer kunna köra på med högre intensitet och det beror på att sällskapet driver upp intensiteten. Jag tycker det är lättare att pressa mig om jag har lite sällskap, därför är också den träningen guld värd för mig för att få ur det där lilla extra.

Ungefär sådär såg kvällens träning ut.

Nu har jag Filip och Ebbah här. En mjuk pepparkaka står i ugnen och ska nu plockas ut för att ätas. Vi kör hockeykväll här och kollar Leksand - Mora på TV:n. 0-1 efter första perioden så nu ska vi fika och hoppas på en vändning.

Ska återgå till TV-soffan nu, vi hörs!

Idag blir en bra dag


Hej och god morgon!

Idag blir en bra dag. Det bestämde Linda och jag igår kväll, så det är väl bara att rätta in sig efter beslutet som är taget och ha en bra dag idag då. Började morgonen med att vakna av mig själv och det var tur att jag gjorde det för jag somnade igår utan att ha ställt in någon väckning denna morgon. Hade alltså lika gärna kunnat sova fram till lunch. Det blev lite senare än jag hade planerat men ingen fara på taket.

Cyklade till jobbet i distanstempo och njöt av att det var lite sol och att det inte var blött ute. När jag ska hem ikväll så blir det tempopendling, det ser jag fram emot!

Nu ska jag byta om och börja jobba, vi hörs!
🚵 💨

2017-03-21

Tävlingsträningen på Jungfruberget


Hoj!

Jag kom iväg till Jungfruberget och det gick ju att cykla där. Det var lite is och snö på några ställen men det störde inte egentligen. Men blött var det nog överallt i alla fall. Det var tre riktigt unga förmågor på plats, tre cykelgymnasieförmågor, en cykelgymnasietränarförmåga och tre förmågor som var äldre än jag. Å så jag då, förstås. Blandat gäng sportiga cyklister med andra ord.

Upplägget var lika enkelt som genialt; tre heat på två varv vardera. För mig innebar det lite drygt 10 minuters högintensiv körning per heat.

Magister Henke var snabbast idag med Linus på rullen. Jag var tredje snabbast men inget riktigt hot, även om jag närmade mig heat för heat. Jag skojade och sa att om vi körde fem heat till så skulle jag nog kunna hänga med dom. Det är väl sådär när man är gammal som jag ändå är, gubbseg. I sista heatet så var jag bara typ tre sekunder efter när vi hade kört första varvet, men sen tappade jag mer än tre sekunder på andra varvet då jag liksom tappade hänget.

Bra skit ändå, skoj med hetsträning och precis vad jag behöver. Jag behöver liksom lära mig att ta i så pass mycket att jag pressar mig det där lilla extra.

Heat-data:
1.
Tid: 10:43
Sträcka: 3.28 km
Snitt/maxpuls: 171/177

2.
Tid: 10:30
Sträcka: 3.2 km
Snitt/maxpuls: 173/180

3.
Tid: 10:32
Sträcka: 3.18 km
Snitt/maxpuls: 172/178

Tävlingsträning på Jungfruberget idag!(?)

Hej och godmorgon!

Igår så såg jag följande på Facebook:


Alltså egentligen så är jag lite skeptisk till möjligheterna att cykla skog på ett bra vis här i Falun då det nog är lite för mycket is och även snö ute i skogarna än för att det ska gå att göra med flyt och bra säkerhet. Så jag skippar hellre än att åka ut, halka runt och bli förbannad. Meeeen att träningstävla är ju skoj så jag tänkte nog ge det ett försök. Går det inte bra så finns ju Monarken kvar nere i källaren.

Vaknade dock upp till ett snöfall idag, igen. Men det ska bli ett antal plusgrader under dagen så om det bara kan sluta lite snabbt så hinner nog detta smälta innan 17:30 idag. Annars så går det ju faktiskt bättre att cykla på några centimeter snö än det gör att cykla på is också så det gör nog inget.

17:30 träningstävling är alltså planen för min träning idag. Hur ser dina träningsplaner ut?

2017-03-20

Är trött men lever

Hej och god morgon!

Vaknade upp rätt trött i morse, vilket ju var föga förvånande med tanke på hårt race i Danmark igår och sedan nästan sju timmar i bilen hem från Skåne för att anlända hem halv två i natt. Vaknade inte direkt upp pigg som en mört denna morgon, men det kunde också ha varit värre.. Känner mig faktiskt inte så muskulärt sliten från tävlingen men det är klart att den och bilresan inte borde ha gett mig några fantastiska ben idag. Skulle jag sätta mig på testcykeln så skulle väl benen skrika...

Tankstopp igår.

Snöfall idag?!

2017-03-19

Slush cup #4 - blev 4:a!

Hej och god eftermiddag, kära cykelvänner!

Idag var det alltså dags för säsongspremiär och dagen till ära så körde vi ett XC-liknande lopp i Danska Hilleröd. Det var den fjärde och sista deltävlingen i Slush Cup, ett mindre men ack så trevligt arrangemang. Upplägget var sådant att man körde ett varv som mätte 5.5 kilometer och så skulle man köra så mycket man hann på max 100 minuter. Så kom du i mål på 101 minuter så fick du inte räkna ditt sista varv. Banan var snabb med lite grusväg och en hel del singletrack. Inga direkta svårigheter mer än några rötter, feldoserade kurvor och ett par mindre lerhål vilket passade min Lauf-gaffel alldeles utmärkt. Banan var överlag torr vilket var tacksamt för mig med snabba Bontrager-däck.

Enligt startlistan på nätet så skulle jag stå i startled tio, på plats fanns sju startled och jag ställde mig i första startled bredvid Johan "Chipskungen" Malmsten. Sedan kom ett antal danskar och ställde sig före första startled, som sig bör.
Starten gick med en liten startslinga på grusväg innan man kom in på banan, jag tyckte att det gick i rätt bekvämt tempo men tog inte för mig så mycket när vi skulle in på första stigen. Gick väl in som sexa eller sjua, i rygg på Malmsten. Tre unga svartklädda danskar med bråttom satte fart direkt varav två fick en lucka. Bakom så avancerade jag upp som 4-5 någonting i första backen på banan. Vi bildade en trio bakom dom första tre och herr Malmsten placerade sig i nästa trio. I min trio så lyckades vi efter ett tag först bli av med den ena och sedan komma ifatt trean. Satt där i gruppen som körde som 3-5:a med ca: 20 sekunder upp till tätduon i ett par varv. En av dom unga danskarna föll i en kurva och plötsligt var vi också en duo som nu var 3:a och 4:a. Jag tänkte att det kan bli pallen idag om jag kan hålla trycket. Tyvärr så fick jag släppa i kampen om tredjeplatsen och ungefär samtidigt som jag inte orkade hålla hans tempo så var vi inne i en massa varvningar vilket gjorde att jag tappade ännu mer rytm.
Loppet var ju svinlångt (med XC-mått mätt) och efter 50 minuter så kom plötsligt en trio ikapp med cyklister jag kört ifrån tidigare (Malmsten, en ung snabb svartklädd dansk och en annan dansk i vit-blå-orange kläder). Nu gällde det att bita i och kämpa på in mot målet! Lyckades ju ändå växla tempo igen och på rulle på danskarna så gick varvningarna mycket bättre. Det här med "håll höger, kommer vänster" verkade inte funka så bra i Danmark nämligen?! I slutet av näst sista varvet så tappade Malmsten lite på danskarna och därmed också jag eftersom jag låg bakom honom. I början på sista varvet så var det en bit snabbåkt grusväg så jag ropade något uppmuntrande till Malmsten och slängde ner kedjan på muttern. Kom ifatt danskarna lagom till nästa skogsparti men då var plötsligt Malmsten borta, reva i däcket skulle det visa sig. Nu kunde jag återhämta mig lite bakom danskarna men i banans jobbigaste backe så försökte jag göra mig av med dom. Trots att jag varvet innan tänkt att det var ett dåligt ställe för det var så långt kvar till mål.. Men jag fick feeling.
Efter en bro så kom en rätt slirig och tvärbrant backe där jag gick in i ganska låg fart för att sedan trycka på över krönet och i efterföljande slakmota. Det grillade den vit-blå-orangea dansken som senare släppte. Men nu hade jag lagt mina kort på borde två gånger och den unga snabbe svartklädde dansken synade mig med en stenhård attack. Tack och godnatt!
För att inte herr vit-blå-orange dansk skulle få korn på mig igen så gav jag ändå det jag hade för att psykologiskt få honom att tro att jag var fortsatt stark. Det lyckades och jag rullade i mål som femma. Trodde jag.

Det visade ju sig senare att en av dom unga snabba danskarna i den ursprungliga tätduon hade klivit av, han jag släppte i kampen om tredjeplats blev därför tvåa och den sista unga dansken med fart i pedalarna blev därmed trea, 23 sekunder före mig.

Svårt att säga om det var bra eller dåligt. Men jag hade i alla fall 146 cyklister bakom mig så helt kass är jag ju inte. Jag fick bra träning i 93 minuter, fick köra i skog och hade riktigt roligt. Mer tävlingar åt folket!

Fullständiga resultat hittar ni här: http://my2.raceresult.com/62898/results?lang=dk#1_D852CA

Jag hade med mig kameran också, så några bilder från den:
Lite obligatoriska Öresundsbro-bilder på väg över/under till Danmark.

Kikar ni noga här så ser ni att bilens angav utetemperaturen till 1.5 grader när vi var framme i Hilleröd. Tur att jag tagit med mig varma kläder så som flossade cykelbyxor, varma skoöverdrag, hjälmmössa och varmare handskar.

Ungefär så här såg banan ut.

Ungefär så här ser Linda ut.

Sju startled.

Is på vattenpölarna...

Dagens vapen.

Post race kaka, fem av fem cykelflaskor!

Linda gillar kaffe!

Post race cykel.

Dampallen.

Herrpallen.

SonnMedia var på plats och luftade sin optik, ni hittar samtliga 352 bilder här: https://www.facebook.com/pg/sonnmedia.dk/photos/?tab=album&album_id=1277763372271125. Bjuder på bilderna på mig så ni slipper leta:
Den sista där ser jag ju faktiskt riktigt sportig ut!

Dagens Garmin-data:

2017-03-18

Tävling i Danmark imorgon och cyklingen i Genarp idag

Hej och god afton mina cykelvänner!

Imorgon ska vi ju alltså tävla i Danmark. Det är bara en liten tävling, så inget stort spektakel. Jag fastnade vid att man fick gratis "kage" efteråt. För er som vill läsa lite om tävlingen eller kanske hitta ett resultat senare så är det Slush Cup #4. Startlistor hittar ni här. Alltså typ vintercupen i Danmark och det här är sista racet. Tävling är bästa träning och det är aldrig fel att träna på att tävla, så vi tar chansen. Målet är givetvis att köra så fort jag kan från start till mål och sedan får vi se vad det räcker till för dagen. Ska bli skitkul! 

Idag var vi iväg till Genarp för att hoja lite MTB och skita ner oss. Det regnade när vi åkte dit och i början när vi cyklade. Men sedan så blev vädret bättre och när vi åkte hem så sken solen. Det var sjukt halt på lederna och det var typ konstant 1-5 cm snorhal lera. Med mina 2" långloppsdäck så gick det väl ungefär lika mycket i sidled som framåt, men det var skoj och påminde mycket om att köra cyclocross. Kör med mindre luft i imorgon... Förhoppningsvis så hinner det torka upp lite även i Danmark till morgondagens race.

Det blev 89 minuters sladdande med speedway-benet utfällt i många av kurvorna. Skitkul och skönt att göra sig av med bilåkarbenen. I kväll har vi övergett fett och protein och istället käkat pasta med köttfärssås och nu står godisskålen bredvid mig. Det går ju inte att LCHF-banta sig in i 100 minuter MTB-tävling. 

Lerdäck?

Kul med lera? Verkar så!

Svängigt och svinkul.

Stock.

Solen tittade fram mot slutet.

Trött och sliten gubbe efter knappt en och en halv timmes lätt cykling.

Yes, det där var väl ungefär allt för idag. Ska bli kul att tävla imorgon. Vi hörs imorgon igen, om inte före tävlingen så givetvis blir det något efteråt i alla fall. Ha det gött!