Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2016-10-22

Några tankar om min vinterträning


Hej vänner!

Jag skrev ju här om dagen om att jag skulle skriva ner några tankar om min höstträning och grunderna till min vinterträning. I samma inlägg så frågade jag om ni hade några frågor kring det och jag fick några frågor. Nedan följer frågor och svar:

Intressant om du skrev om hur du tänker kring träning på över tröskel. Jag tränar sällan över tröskel, blir man bättre av det?
Jag tror faktiskt att just du som sällan tränar över tröskel skulle bli bättre av att träna just över tröskel. Om du istället tar en cyklist som nästan alltid tränar över tröskel så skulle den nog lyftas av att träna någonting annat. För egen del så kör jag en hel del träning över min tröskel. Jag gillar att ta i och har svårt att hålla igen.

Vad fokuserar på under perioderna nov-dec, jan-feb & mar-apr? I vilken pulszon kör du distanspass?
Uppbyggnad - cykelträning - tävlingsförberedande träning. Jag brukar hålla mig mellan 65 och 75 % av maxpuls när jag kör distans. Det gör inget om jag ligger lite högre heller, men jag har svårt för träning under 65%.

Vilka slags intervaller är bra att köra? Hur långa, hur ofta, i periodisering? Tack!! :)
Dom flesta intervallerna är bra. Jag tänker att ju närmre säsong desto mer tävlingslika intervaller passar bäst. Jag kör intervaller väldigt ofta, men andra kör kanske intervaller en eller två gånger i veckan.

Vad är dina rekommendationer gällande vinterträningen för en glad amatör?
Det viktigaste är att du tränar så att du fortsätter att vara glad. En glad cyklist är en snabb cyklist.

Vad är dina tankar kring alternativträning till Cykel typ, längdskidor, simning, löpning osv. är det bara som utfyllnad (extra pass) eller är det fullvärdigt att byta ut 1-2 cykelpass i veckan mot löpning, simning, längdskidor etc? Kör du någon alternativträning till cykel?
Jag har själv varit dålig på alternativ träning genom åren. Inte för att jag inte har trott att det kan fungera, utan för att jag gillar att cykla och då är det just det som jag har tränat. Tycker du om löpning och skidåkning så finns det ingen anledning att låta bli. Men vill du bli bra på att just cykla så är det där du ska lägga fokus, speciellt nära och under säsong.

Vad är dina tankar angående uppbyggnads fasen inför 2017. Skall man lägga krut på tex, 2x30m, 2x20 eller mer högintensiva intervaller som 30/90, 60/120.
Det beror givetvis på vad du vill bli bra på, vad du behöver förbättra och vilka vapen du ska vässa.
________________

Lite kortfattat om hur jag nu tänker mig att genomföra min vinterträning då.
Eftersom jag nu under hösten har separerat så är ju livet ganska mycket annorlunda mot tidigare år. Det kommer givetvis också att påverka träningen, men det behöver inte bara vara negativt för cykelträningen. Jag kommer nämligen att att ha barnfria dagar där jag kan träna mycket. Tidigare har jag ju till exempel försökt köra distans en gång i veckan, nu kommer jag kanske kunna köra distans flera dagar i veckan om jag så önskar. Men visst, det kommer med nya utmaningar också. Med fyra barn i hushållet och ensam med ansvaret så gäller det att planera och vara disciplinerad om det ska bli någon träning. Men det där fixar jag.

Jag ser alltså ingen anledning till att inte träna på ungefär i samma takt som tidigare år. Målet blir återigen att bli bättre än någonsin, säsongen 2016 gick väl sådär men det har också sina anledningar. Denna höst har jag tränat ovanligt lite pga separationen, så årsmängden blir kanske inte heller riktigt vad jag önskat. Men om det är någon tid på året man kan träna lite så är det nu på hösten.
Till nästa säsong siktar jag på en nystart, som det så fint brukar kallas.

Vinterträningsupplägget i korta drag:
- Tre stora perioder: Uppbyggnad - cykelträning - tävlingsförberedande träning. Dessa perioder är uppdelade i periodiserade veckor med lättare, mellan och hård träning.
- Lite, men ändå träning, under hösten.
- Barnen höstlov (v.44) har jag tagit ledigt på och kommer inte träna en enda gång. Alltså 9 dagar vila och massor av tid med mina barn. I fjol hade jag ingen ren vila, utan tränade på lite lätt fram till vinterträningen började.
- V. 45 så börjar min vinterträning. I år med alternativ träning (löpning, skidåkning och styrketräning).
- Varje månad så kommer jag köra en maxtjuga för Kompiskampen.
- Mellan jul och nyår kör jag i vanlig ordning Rapha Festive 500. 500 km utecykling från den 24:e till 31:a december.
- Efter nyår mer fokus på cykel och mindre alternativ träning.
- Från slutet februari/början av mars blir det ännu mindre alternativ träning och mer tävlingsförberedande träning.

Att jag tar vila trots att jag egentligen har tränat rätt lite i ett par månaders tid redan är för att mentalt få ladda om och dessutom så vill jag bli sämre i år. Jag vill alltså sänka mig själv fysiskt en aning för att sedan kunna känna att jag förbättrar mig under vinterträningen. Jag tror dels på att motivationen hålls hög på detta vis och det kan dessutom finnas en fysiologisk vinst i att kroppen hela tiden behöver rusta sig för att bli bättre och bättre.

Att jag nu ska ha med alternativ träning och styrketräning är för att jag i princip aldrig har alternativtränat i en cykelsatsning och styrketräning har jag aldrig ägnat mig åt. Vill man utvecklas och bli bättre så måste man prova nya vägar. I somras började jag läsa på om styrketräning, har bildat mig en uppfattning om hur jag vill genomföra den och liksom hittat min väg. Jag hade tänkt använda hösten för att smyga igång styrketräningen och skaffa mig rätt utrustning/resurser för styrketräning. Det har inte blivit av pga livet. Men det är verkligen hög tid att ta upp den tråden igen.

Jag satsar ju även nästa säsong på långlopp och då främst Långloppscupen. Fokus på vårkanten blir främst långa intervaller kring tröskeln och långa, hårda, pass.

Ja, det här var lite kort om mina tankar kring min vinterträning det. Det är väl viktigt att poängtera att det här är mitt upplägg för mig själv med mina förutsättningar och mål. Alla är vi individer med olika träningsbakgrund, styrkor, svagheter, resurser,  målsättningar och förutsättningar.

Viktigast av allt är att det ska vara kul att cykla. För har man glädje av det man gör så blir det också gjort.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    vad kör du för styrketräning?

    Tack för en jättetrevlig blogg!

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra förklarat! Gillar din blogg starkt, tittar in flera gånger om dagen och hoppas att det finns nått nytt att läsa om.
    Har en frågor till: Vad tycker du om långpass med inslag av intervaller eller i pulzonen upp till ca 85%? Du skrev ju själv långa och hårdare pass, utveckla gärna Tack. Förstår om du inte vill avslöja dina hemligheter...

    SvaraRadera