2016-07-25

Kväller

Hej!

God kväll, vad händer, hur har ni det och välkomna ska ni vara till Falun där jag bor och bloggar.

Asså. Jag har pusslat ihop videon från Engelbrektsturen och påbörjat exporten av filmen. Den blir drygt 5 gb stor i 720 pixlars HD. Men det tar TUSEN år för den att bli klar. Visst känns det som om jag borde skaffa mig en kraftfull video-dator enbart för detta ändamål? Kan det vara redigeringsprogrammet som är slött? När jag skapade videon från Ränneslättsturen så använde jag Windows movie maker men jag tyckte kvalitén blev sådär och dessutom fick videon en svart ram runt sig. Så nu kör jag via Garmins VIRB Edit. Det tar mycket längre tid, men då blir kvalitén bättre. Är väl kanske ute på Youtube i helgen typ? Helt sjukt.

Stillbild från filmen när vi passerade platsen där Isabelle Söderberg hade vurpat. Hon har skrivit lite om sin olycka på Instagram, för er som är intresserade.

Jag såg att Morgan som fick styret i låret/ljumsken nu vårdas på Danderyds sjukhus och mår efter omständigheterna väl. Det var väl en jäkla tur att hans olycka skedde där det fanns folk i närheten ändå. Tydligen så hade hans pappa varit med och tryckt på såret i 40 minuter. Jösses så mycket blod han lär ha förlorat. Hörde också från folk som langat vätska där i närheten att det kommit folk springandes från skogen helt nerblodade på händerna och armarna och skrikit att dom behövt spännband eller liknande. Fatta chocken. Nä, usch och fy. Olyckor vill vi inte ha.

Mina mål när jag åker till tävlingar är:
1. Komma hem hel
2. Ha kul
3. Cykla fort som bara den
Alltså det är ju inte direkt lämpligt längre att jag gör chansningar eller dumma manövrar på tävlingarna. Med fyra barn hemma så gäller det ju att komma hem i ett (helt) stycke. Helst snabbt också...

Det blir mycket olyckor och elände i bloggen nu känner jag. Men det här är väl ett sätt för mig att ventilera lite och bearbeta mina egna tankar. Bloggen återvänder väl till det normala inom kort.

Regnet öser just nu ner utanför huset. Lite uppfriskande ändå efter en varm och svettig dag. Duschade Frida innan hon skulle sova, blir ju så mycket fräschare och lättare att sova om huden kan andas lite.
Jag har inte cyklat något idag, till skillnad från många andra betydligt proffsigare cyklister. Tänkte dock försöka träna imorgon så jag lär väl förbereda det där lite för att hinna klämma in det. Ska dock komma mer ösregn imorgon eftermiddag, men jag får väl bara bli blöt då helt enkelt?

Ah, en grej jag tänkt på som jag ville skriva ner efter Engelbrektsturen. Alltså jag tycker det är bra att arrangörerna börjat testa det här med egen start för damerna, men att starta damerna fem minuter före som i Ränneslättsturen eller tio minuter före som i Engelbrektsturen är inte bra.
Det är inte bra för herreliten som kommer ifatt damerna under ett skede av loppet där det fortfarande är ganska hetsigt i gruppen och alla vill ha bra positioner. Samtidigt så tror jag det är än värre för dameliten som dels måste genomlida att herreliten ska pressa sig förbi dom på stigar där dom fortfarande också är inne i ett skede av loppet där tävlingen liksom inte har "satt sig" ännu. Dessutom så kan ju en pigg och stark damelitcyklist faktiskt åka med på rullen hos täten i herrklassen och dra riktigt stora fördelar av det. Både för att köra ifrån, men även för att kunna köra ikapp sina konkurrenter.
Nä, då är det bättre att göra som vi gjort på Långa Lugnet ett par år och låta damerna starta en halvtimme före. När/om herrarna då kommer ifatt så har damernas startfält spridit ut sig rejält, dom är lite trötta i benen och herrarnas tävling har också liksom satt sig.  Mindre hets, trevligare för alla och troligtvis också mer rättvist.

Det JAG skulle tycka var allra härligast är ju om ALLA kan starta tillsammans på samma klockslag. Fattar ju att det blir bökigt när det blir 1000-12000 cyklister som ska iväg samtidigt. Men ändå, jag tycker ju långloppen är gemenskap och vi tävlar alla tillsammans och mot alla. Men det är min egna helt egoistiska åsikt som inte tar någon hänsyn till kollektiv eller kön.

Eller vad tycker/tror ni?

2 kommentarer:

 1. Håller med dig till viss del. Tycker man absolut kan köra sammstart och dela upp de 1000-12000 cyklister i startfållor och att man helt enkelt får seeda sig eller mejla in färska meriter.

  jag har cyklat sedan 1994 men aldrig tränat för att bli snabb utan bara cyklat för att jag tycker det är kul. Dvs har aldrig under dessa 22 år kört intervaller, har aldrig tänkt på kost före eller efter tävling och har förtärt lagom med alcohol även under tävlingssäsong. Har kört XC, downhill, trial och XC igen och nu har jag börjat köra enduro. Som sagt är jag inte så snabb som man kan tycka att jag borde vara men har ju en riktigt bra teknik. Min snitthastighet på långloppen brukar ligga runt 20km/h och det är ju många andra som ligger där runt ikring också. Men det jag upplever som "jobbigt" är att så fort det blir ett tekniskt parti, kanske en stigning med rötter, en lite stenig utförslöpa eller några kilometer med rak fast stökig stig så tar det tvärstopp för många medans jag vill fortsätta hålla samma tempo som vi låg i på grusvägen innan. Det verkar precis som att cyklister idag bara satsar på uthållighet, att vara snabb på löpspårsliknande underlag o stark i backarna. Men att köra fort på stökigt underlag?? "Nej de korta jobbiga partierna tar vi oss bara igenom så kör vi ikapp det vi tappat efteråt" Och skulle man be om att få köra om så är det inte alltid man ens får svar... Och blir man förbisläppt så får man gliringar så fort de kommer ikapp.
  -Jasså nu går det inte så fort längre...
  Om jag kör i 22km/h eller 26km/h på en spikrak grusväg spelar mig absolut ingen roll då jag vet att jag inte har en chans ändå att slå Emil lindgren eller Mattias Wengelin utan jag lägger helre mitt krut i skogen där det är kul att åka fort. Det var därför jag började med MTB, för jag tycker det är kul med skogscykling.

  Till största delen när jag åker på tävlingar, oavsett om det är västgötacupen, mitsubishi mtb challenge eller lokala lopp som karolinertrampet eller hunneberg X-mountain så har jag alltid väldigt roligt och träffar många trevliga cyklister så det kommer jag såklart fortsätta med. Men antar att man alltid hittar något att störa sig på och nu har jag fått sagt mitt.

  Tack för en trevlig blogg!
  /Peter

  SvaraRadera
 2. Håller med om starterna, att starta med 10 min mellan är ju bara tokigt. Är banan så att man inte kan ha ett sånt utspritt fält, då får man starta samtidigt istället.

  SvaraRadera