2016-05-06

Inför Lidingöloppet MTB och MTB-sprinten på EM

I fjol hade jag startnummer 11, blev 11:a i loppet och får därför startnummer 11 i år. Foto: Anders Almhed.

Vad: Lidingöloppet MTB, 63 km långlopp på mountainbike.
Var: Lidingö
När: Lördagen den 7:e maj
Distans: 63 km
Antal anmälda: 1596 i alla klasser, 174 i herrar tävling.
Segrare 2015: Felicia Ferner och Matthias Wengelin.
Faoriter: Angelica Edvardsson i damklassen och i herrklassen så står det nog mellan Fredrik Edin, Lars Bleckur, Mikael Flockhart och Jonas Ahlstrand.
Hemsida: http://www.lidingoloppet.se/sv/MTB

I år "krockar" Lidingöloppet MTB med EM i MTB men för egen del så gör det inte så mycket när jag ser på konkurrensen. Visst, tre av åkarna som var före mig i fjol är på EM men å andra sidan så var inte Jonas Ahlstrand eller Johan Landström med i fjol och dom borde vara starkare än mig.
Förra året tippade jag mig själv att hamna någonstans mellan 10 och 20 och det blev en 11:e plats. Ett bra lopp efter en riktigt bra vinterträning.
I år har jag lite bättre koll på mig själv och vad jag kan förväntas prestera på en MTB, men vinterträningen har faktiskt inte varit riktigt lika bra som i fjol. Det ser ut att bli en placering kring 11:a även i år, plus minus tre placeringar ungefär.  Det beror ju lite på vad dom andra gör också, så att säga...

En åkare jag tycker ska bli intressant att se är faktiskt Martin Eriksson, tror han kan bli riktigt snabb i år. Nu vet jag att han har varit krasslig nyligen så han kanske inte är på topp imorgon. Men han borde nästan ha varit med i EM-truppen, om ni frågar mig.
Jonas Ahlstrand och lagkamrat Johan Landström är två som kan bli riktigt besvärliga för dom lite mer renodlade MTB-cyklisterna. Att de kör för Team Ormsalva båda två gör ju inte deras chanser mindre. Båda är väldigt starka cyklister och Johan kör faktiskt en hel del MTB, Jonas är inte helt ovan vid brett styre han heller. I år kör Fredrik Edin inte länge med Cykloteket utan kör för Sepura Toyota Racing with Birk. Han känns som den bästa långloppscyklisten i fältet. Lars Bleckur vann Långloppscupen i fjol och är sällan dålig, förra året var han dock nere i samma grupp som jag på Lidingöloppet MTB. Lars åker fortsatt i Cykloteket och har fördelen att ha Martin Eriksson med sig. Mikael Flockhart är alltid med där framme men saknar väl kanske det där avgörande vapnet, hans hopp borde vara att nöta ner resten av fältet men det blir svårt på en så här pass snabb bana.

I fjol startade jag med en flaska, ingen langning som gjorde att jag var snål med drickat och sedan tappade jag flaskan ungefär halvvägs. I år kör jag också med en flaska, ingen langning men tänker inte snåla så. I fjol startade jag med ett par tunga hjul, i år har jag betydligt snabbare hjul även om jag kommer på fjolårsgrejer. Inga nya hjul än alltså för er som väntar på namnet på fälgen osv.
Funderar på om jag ska filma loppet eller ej, har ju redan en film från i fjol så det blir ju liksom lite samma sak. Å andra sidan så har väl ingen dött av för mycket film?

Jag åker ner imorgon bitti till Stockholm. Min mor och Lasse tar hand om Filip och Ebbah, Frida åker med mig ner och tas om hand av Ronyas syster, Nasim. Jag är glad och tacksam för att det gick att lösa så att jag kan tävla. För det ska bli riktigt kul att tävla!

Här har Lidingöloppet publicerat en artikel med några snabba frågor till mig och här kan ni läsa en banrapport med bland annat Öijer-line.

__________

Idag är det Cross Country Eleminator (XCE) på MTB-EM. Kvalet börjar 17:00 och finalerna drar igång 18:30, ni kan se det live här. XCE är alltså vad vi på svenska kallar för sprint.
Tyvärr så blev sprint inte riktigt den hit som UCI hade hoppats på och sprint är därför inte längre med i världscupen, utan körs i princip bara under mästerskapen. Många av dom bästa åkarna prioriterade bort sprinten till förmån för att fokusera helt på dom vanliga XC-loppen och det blev liksom lite urvattnat då.

Det här syns tyvärr också på dagens sprint-tävlingar där det endast är 13 damer med och Sverige representeras av Linn Gustafzzon. Linn är helt klart en duktig cyklist, men Jenny Rissveds och Alexandra Engen skulle ju tillsammans kunna kamma hem två medaljer till Sverige i den här disciplinen.
I herrklassen så är Sverige bättre representerat med Emil Linde som största hoppet. Sverige ställer upp med inte mindre än fem åkare i det 31 man stora startfältet. Utöver Emil så kör också Matthias Wengelin, Axel Lindh, Martin Setterberg och Johan Widén.

9 kommentarer:

 1. En flaska och ingen langning? I hur många depåer stannar du då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, förhoppningsvis så behöver jag inte stanna. :)

   Radera
  2. Men hur kan du klara dig på en flaska, ett mysterium?

   Radera
  3. I fjol klarade jag mig ju på lite knappt en halv flaska. Men så gick det lite långsammare sista milen då också..

   Radera
 2. Självklart måste du filma! Se det som en allmännyttig gärning för oss inomhuscyklister. Tror inte jag klarar av en vinter till med enbart de nuvarande filmerna, även om de är riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Håller med KJ. Tycker att du borde filma. Skulle vara kul :)

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver du langning så säg till, jag får en flaska efter halva så en till går att lösa.

   Radera
 5. Är väl att ta i och kalla Lifingöloppet för mtb-tävling !


  SvaraRadera