Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2016-02-18

Köra en säsong med bara inbjudningstävlingar?

Hej och godmorgon cykelvänner!

Ni undrar väl vad jag ska ha för mig idag? Så här ser hålltiderna ut:
08:20 barnens lektioner börjar, barnen var på skolorna i tid.
09:15 inskolningen på dagis börjar.
11:10 tandläkaren med Ebbah (och Frida i släptåg)
12:50 mellanbarnen slutar skolan
16:30 Filip hockeyträning
16:30 Emily dansträning
17:00 Ebbah ridning
17:30 Filips träning slut
18:30 Ebbahs och Emilys träningar slut.

Lite så alltså. Det krångligaste blir ju med Fridas inskolning idag känner jag. Vi ska egentligen vara där 09:15-14:00, men vi lär sticka iväg för tandläkarbesöket 11:10 och igen för att hämta barnen vid skolan 12:50. Så jag skulle kunna tro att dagens dagisdag slutar redan före elva. Vi får väl se. Men det blir liksom lite för hackigt och vi kommer in vid fel tillfällen till dagis igen sen.

Ronya har varit bortrest ett tag så jag har råddat allt själv här hemma, men idag ska hon komma hem igen. Längtar!

-----

För ett tag sedan så skrev jag till en att man borde bara köra tävlingar som man blir inbjuden till. Liksom bara en säsong med race som verkligen vill att man är där. Tyvärr ser det ju inte riktigt så ut i Sverige idag, utan alla förväntas betala för sin start. Även om man kanske är förra årets vinnare, svensk mästare eller liknande. Det finns liksom ingen kultur hos svenska tävlingsarrangörer att man försöker få bra och intressanta startfält genom att bjuda in cyklister. Med några få undantag.
Om jag skulle arrangera en tävling så skulle jag se till att yppersta eliten visste om att den fanns. Dels skulle jag ju vilja att tävlingen har ett starkt startfält, men ofta är ju också dom allra snabbaste cyklisterna sådana som har stora kontaktnät och agerar ambassadörer för sporten och olika varumärken. Det minsta man kan göra som tävlingsarrangör är ju att hälsa cyklisterna välkomna och berätta att man finns. Bara ett mejl som berättar att tävlingen finns kan ju göra att jag blir intresserad av att köra den. En fristart till en cyklist kostar ju liksom ingenting för en arrangör, det blir en extra nummerlapp och kanske en pastasallad efter tävlingen.

Här om dagen så insåg jag att jag faktiskt skulle kunna få till en riktigt bra sådan säsong redan nu, då jag har fått inbjudningar till 15 tävlingar hittills. Alla är intressanta lopp också. De flesta erbjuder fristart men några går lite längre och erbjuder boende eller annat också. Sånt är alltid uppskattat! Jag får ju faktiskt mina starter betalda av klubben, så egentligen tjänar jag själv inte en spänn på att få en fristart till något lopp. Men gesten uppskattas ändå och Falu CK borde ju uppskatta det i alla fall om jag kör tävlingar utan att belasta deras ekonomi. Långlopp kan ju vara rätt dyra...

Det finns cyklister som kontaktar arrangörer och tigger fristarter, det vet jag. Mina inbjudningar har jag fått utan att jag själv har ställt någon sådan fråga först. Man måste också komma ihåg som cyklist att det kanske inte räcker med att ha blivit 9:a i någon stor tävling för att en arrangör ska tycka att du är ett intressant namn för tävlingen och därför ska få röda mattan utrullad. Man lär erbjuda något tillbaka också. Det kan ju räcka med att du är glad och snygg, men ofta krävs lite mer. Är du en profil värd namnet, eller kan du erbjuda något annat?


Bild från Finnmarksturen 2014, foto: Daniel Olsson.

27 kommentarer:

  1. Bra tankar om inbjudningar, absolut. Ger gott rykte etc. - och nog lite reklam för de mindre tävlingarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tror jag också att det är. Det finns ju tävlingar som jag knappt kände till som jag fått upp ögonen för efter att de bara mejlat och berättat att de finns.

      Radera
  2. Jag är så skäggig och ful, så får aldrig nån inbjudan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kanske får göra något åt det Samuel. Antingen raka bort skägget eller så får jag bjuda dig på Tolvtjärnsloppet i juni :-)

      Radera
    2. Vi kanske får göra något åt det Samuel. Antingen raka bort skägget eller så får jag bjuda dig på Tolvtjärnsloppet i juni :-)

      Radera
    3. Haha ja Tolvtjärnsloppet åker jag hursomhelst vet du ju :-)

      Radera
    4. Du är bara en rakning bort!

      Radera
  3. Ärr det här ironi? Om så är fallet är den extremt dåligt paketerad. Om du menar allvar kan jag bara beklaga din inställning. Faktum är att jag blir både arg och på gränsen till ledsen. Mest arg kanske? Det är så mycket ruttet i det du skriver så jag blir mörkrädd! Att vissa av Falu CK:s elitcyklister, -främst damerna, får startavgifter betalda kan jag förlika mig med men mitt engagemang för klubbens räkning handlar uteslutande om att ge möjligheter för barn & ungdomsverksamheten. "en fristart till en cyklist kostar ju liksom"..... Vad menar du? Tror du på allvar att de 600 pengar varje deltagare betalar i anmälningsavgift går raka vägen in i klubbkassan?? Det är ju knappast en kassako att arrangera cykeltävlingar. Det luktar illa, riktigt illa det du skriver./Stefan Carlsson, Ungdomstränare Falu CK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag skriver om känner du nog till och det kallas marknadsföring. Om du lockar ett starkt startfält eller profiler till din tävling så ökar intresset för tävlingen och tävlingen kan på så vis tjäna ännu mer pengar genom fler deltagare och kanske nya samarbetspartners. Inget ruttet i det, tycker jag.
      Min poäng är ju att fler tävlingar skulle nog kunna öka sitt deltagarantal genom att bjuda in några elitcyklister. På så sätt får ju klubben mer pengar till sin verksamhet. Finns inget som luktar illa i det, tycker jag. Både arrangören och cyklisten (eller cyklistens klubb i mitt fall) vinner ju på det.

      Radera
  4. Vilka är tävlingarna som saknar elitcyklister? Elitcyklisterna kör de tävlingar som erbjuder bra prispengar och hög status. Om arrangören bjuder på en start eller en kovmacka är rätt ointressant i sammanhanget. De få affischnamn vi har inom svensk cykel är garanterat lika angelägna som vi som arrangerar tävlingar att öka sportens attraktionskraft att de kör de tävlingar deras tävlingsprogram medger./stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige är det nog bara Cykelvasan och SM på mtb-sidan som har den statusen att de inte behöver arbeta ytterligare för att locka eliten.

      Radera
  5. Jag är helt inne på din linje Henrik.
    I Motocrossen (ute i europa) så bjuder arrangören in ett flertal toppåkare med en startersättning samt prispengar. Att en klubb bjuder på anmälningsavgiften till flertalet toppåkare eller andra profiler ser jag som en riktigt bra investering för klubben. Sen gäller det att ta vara på det och marknadsföra på bra sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. I cyclocrossen så tar ju Sven Nys 8000 euro för att komma till start i en tävling...

      Radera
    2. Nu är det väl äpplen och päron i alla fall? Är tanken att cykeltävlingar ska erbjuda "appearance money"? Merparten av cykeltävlingar i Sverige har ingen betalande publik, så var ska pengarna komma ifrån? Från övriga betalande startande, i huvudsak motionärer? Ursäkta om jag trampar i klaveret, jag tror inte man får fler betalande motionärer till tävlingarna för att man får några extra elitåkare i startfältet. Men det är jag det... /Tomas

      Radera
    3. Det var ett exempel på stora skillnader. Tror givetvis inte att någon svensk arrangör skulle tycka det var rimligt att betala någon 8000 euro för en cyklist.
      Pengarna kommer från ökade intäkter via fler deltagare och kanske fler samarbetspartners.

      Se på Lidingöloppet MTB som exempel. Där har de Calle Friberg som uttalad ambassadör för tävlingen. Så han får nog mycket mer än bara en fristart. Nu har tävlingen nyligen presenterat Scott som partner, ett märke som Calle själv jobbar för. Att dessutom ha Calle som ambassadör för tävlingen gör ju att Calle talar väl om tävlingen i olika sammanhang, vilket säkerligen lockar fler deltagare.

      Radera
  6. Håller med Stefan!"Bara köra inbjudningstävlingar" innebär det att du enbart skall cykla de tävlingar där någon annan skall betala för dig? Innebär det att du inte vill vara med och bidra till cykelklubbarnas utveckling där det skapas förutsättningar till många medlemmar och en god verksamhet, för att det skall bli så i en förening så krävs det ju en ekonomi i föreningen som är positiv och det blir ju svårt om man som arrangör inte kan få betalt på något sätt. Jag hoppas och tror att de flesta startande kommer på en tävling av andra orsaker än om Emil Lindgren står på startlinjen.
    Jag betalar gladeligen startavgifter för då vet jag att föreningen bakom tävlingen kan få möjligheter att utveckla sin verksamhet och det kommer på sikt ge fler cyklister i Sverige. Du skriver om marknadsföring, ja absolut är det viktigt men jag hoppas man som elitcyklist och bloggar också kan skriva bra saker om tävlingar och saker som man inte får gratis. Sen är det väl så Henrik att Elitcyklister inte enbart åker SM och cykelvasan? Sven Nys 8000 euro? Hur många betalande åskådare var det på cross VM ? //Mikael Löfgren Barn/ungdomstränare Falu CK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju, som jag skrivit om, marknadsföring för tävlingen det handlar om. Hur tävlingar väljer att marknadsföra sig är ju upp till varje arrangör. Ett flertal arrangörer tycker att elitåkare som jag bidrar med något till tävlingen som är värt en fristart (eller mer). På så vis kanske jag bidrar med ännu mer till arrangören.

      Dessutom så är det ju så i många fall att startavgifterna flyttas mellan dom olika aktiva klubbarna. Falu CK betalar ju för att deras cyklister ska tävla i Borlänge CK's tävlingar och Borlänge CK betalar ju för att deras cyklister ska köra i Falu CK's tävling.

      Jag skriver bra saker om saker som jag tycker bra om, så enkelt är det. Tävlingar som aktivt visar att de vill ha elitcyklister på sina tävling och som skapar bra förutsättningar för elitcyklister att tävla aktivt tycker jag oftast bra om.

      Precis, cyclocrossen i Belgien är så mycket större och har kommit så mycket längre än cykelsporten i Sverige.

      Radera
    2. Bra Henrik! Är det något som luktar illa är det ockerpriserna för deltagande i långlopp på MTB... DET om något försämrar utvecklingsmöjligheterna för svensk cykel och skrämmer iväg ungdomar. Inte ungdomarna i sig kanske men definitivt föräldrarna som ska lägga ut 1400 spänn för 90km dalacykling. Att tävlingen får ett starkt elitfält stärker attraktionskraften, liksom att tävlingen får marknadsföring via sociala medier. Lär av Belgien.

      Radera
    3. Tack Hannes!
      Oftast så är ju också dom där större tävlingarna dyrare att arrangera. Men det är ju en trist trend att vi går mot mer motionsinriktade lopp och färre vanliga XC- eller landsvägstävlingar.

      Radera
  7. haha, stor humor! Jag antar (och hoppas) att Mikael Löfgren och Stefan Carlsson är bättre som ungdomstränare än marknadskonsulter. Det handlar juh inte om att en person vill åka gratistävlingar, det handlar om att en person ifrågasätter varför cykelklubbar inte förstår möjligheten till billig (och sjukt välriktad) marknadsföring. Självkostnaden för en startplats till Öijer i förhållande till potentiell marknadsföring är det nog ingen annan kanal som slår. Detta förutsatt att Öijer är så snäll och inte tar betalt motsvarande sitt marknadsvärde (vilket borde vara långt högre än en fri startplats). Underbart när någon blir kränkt. Hoppas ni kan reda ut det i bastun.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kränkt vet jag inte! mest fundersam, jag måste nog plugga lite mer marknadsföring. Klar vi löser detta i bastun :)
      // Micke Löfgren

      Radera
    2. Tack för det Marketing Manager!
      Jag hör av mig när det är dags att starta upp en säljavdelning.

      Radera
  8. Jag får också lite inbjudningar (dock inte så många att jag kan gå runt en hel säsong på dem, well done!!!) och det har ju inte att göra med att jag är elit utan att det är arrangörer som ser det strategiska värdet i att synas. Det är ju dock aldrig så att man får en gratis start helt utan motprestation - när bloggen är involverad är det både tid och pengar involverade, från båda parter, på något vis. Förvånad över negativa reaktioner på det här, ni får ta en riktig långbastu och lösa det hela :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar inte heller få så många. Det var därför jag lite halvt på skoj och halvt på allvar från början hade den där dialogen om att man någon gång borde köra en säsong med bara inbjudningstävlingar. Vi konstaterade då att det skulle bli ett ganska skralt tävlingsprogram.
      Men sedan dess har det ramlat in inbjudningar och idag har jag fått två till. En via kommentaren nedan och en annan via mejl.

      Radera
  9. Bjuder härmed in dig (Henrik Öijer) att delta i Ceres Challenge lördagen den 3:e september. Ceres Challenge är Sveriges enda MTB-tävling i sitt slag, 55km stigcykling (90% singletrack) i fantastisk Östgötsk och Sörmländsk terräng. Eftersom det handlar om en lagtävling (3-mannalag där tiden tas på 3:e man över mållinjen) så får du givetvis ta med dig två lagkompisar (kostnadsfritt).

    Här kan du läsa lite mer om loppet: http://www.ckceres.com/wordpress/?page_id=176

    Med vänlig hälsning:
    Niclas J Rosenberg
    CK Ceres ordförande
    niclas@cykelosport.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för inbjudan! Tyvärr krockar det med Bockstensturen, som jag nog kommer köra den dagen på grund av mitt fokus på Långloppscupen i år.

      Radera
  10. Helt rätt, man måste kunna erbjuda någonting tillbaka för att få någonting. Många blir sura när andra får saker/fristarter då handlar det enbart om avundsjuka. Den publicitet du för är värt sjukt mycket för alla varumärken i cykelsvängen.

    Alla har nytta av att cykling växer med hjälp av marknadsföring.

    //Boddan

    SvaraRadera