2016-01-10

Vad ska man ha på sig vid kall vintercykling?

Hej och godmorgon!

När jag har varit ute och härjat med cykeln i snö och kyla så får jag ganska ofta frågan om hur jag klär mig för att klara av kylan. Händer och fötter är ju det som är svårast att skydda och många lägger därför mycket fokus på att hålla just dessa kroppsdelar varma. Jag är dock av den tron att om man är varm om resten av kroppen så blir man inte lika lätt kall om händer och fötter. Just händerna och fötterna är ju annars det första som kroppen "stänger av" när det blir kallt och viktigare delar av kroppen behöver värmen. Lite samma sak som när man går i väggen, händerna och fötterna stängs av först.
Så, klä dig varmt om kroppen så blir det lättare att hålla händer och fötter vid liv!

Idag är det -8 och snöar. Jag ska cykla med Jens och vi ska köra en del stigar (om det går...). Tänkte visa hur jag klär mig en dag som denna, även om det givetvis inte är något facit och alla är olika känsliga för kyla.

Om ni fryser så kan ni också testa att ta i lite mer. Vid tävlingsintensitet är det lätt att hålla värmen...

1. Handskar, GripGrab Nordic.
2. Flossade cykelbyxor, CRAFT Shield bib shorts.
3. Mina allra varmaste tights från Kalas. Dom finns nog inte kvar i sortimentet längre och används bara av mig vid temperaturer från -8 och kallare.
4. Långärmat underställ, CRAFT Active Extreme (tror jag att det är). Givetvis i VM i Falun 2015-edition.
5. Kortärmad cykeltröja från Kalas.
6. Långärmad cykeltröja, CRAFT Glow jacket.
7. Långa ullstrumpor som går upp över vaderna (fått dom av min fru!)
8. MTB-skor, Northwave Extreme Tech Plus.
9. Skoöverdrag, GripGrab Arctic.
10. Hjämmössa, GripGrab Aviator Cap.
11. Hjälm, Limar Ultraligth+.

BONUS: Över min långärmade tröja från CRAFT så hänger en liten svart tygpåse. Det är en CRAFT Featherlight jacket. Superliten och lätt vilket betyder att jag kan stoppa den i fickan om jag (eller någon vän) skulle börja frysa. Dessutom har jag stoppat in en Buff där för att kunna skydda hals/ansikte om det blir kallt.

4 kommentarer:

 1. Mycket läsvärt :) Vad har du för erfarenhet av soft shell jackor typ denna
  https://www.cyclesolutions.co.uk/p69344/scott-authentic-as-windproof-cycling-jacket

  SvaraRadera
 2. Svårt att säga något om just den där modellen men risken med vindtäta jackor är att man svettas först och fryser sen. Är det tillräckligt kallt så svettas man ju inte så mycket och då kan det vara skönt med vindtätt.

  SvaraRadera
 3. Det här handlar om vinterkläder, men bor man på västkusten (Göteborg) regnar och blåser det mestadels. Så min fråga är om du har tips om långa "vättentäta" cykelbyxor? Alltså att man inte är blöt om benen efter 10 min regn och klarar en temperatur runt nånstans +1/+2 C....???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tim! Tyvärr har jag inga vattentäta tips här... Jag brukar bara klä mig så att jag inte fryser även om jag blir blöt. Men regn eller snöblandat kring nollan är väl det värsta som finns.

   Radera