2016-01-11

Jenny Rissveds - bäst testvärde av alla svenskor

Jenny Rissveds och jag efter en omgång av Ingarvet GP.

Läste om detta med Jennys testvärde på DT.se i morse och då snackar vi inte bara alla svenska cyklister, utan samtliga damidrottare i Sverige. Enligt uppgift så ska Charlotte Kalla tidigare ha fått 74 i testvärde, men Jenny Rissveds har mätt upp 75 ml/kg/min. Jag bloggade faktiskt om när hon gjort det testet och det blogginlägget kan ni läsa här: http://oijer.blogspot.se/2015/02/hoghojdstraning-och-banrapport-infor.html
Det finns ju ingen officiell lista över testvärden, tyvärr, utan alla sådana testresultat är hemliga till dess att idrottaren själv väljer att avslöja dom. Därför kan det ju finnas någon eller några som gjort bättre tester än Kalla och Rissveds. Löpare som springer 10.000 meter eller marathon borde ju ligga bra till. Lisa Nordén kanske också är där i krokarna?

Jag tycker faktiskt det är lite märkligt att så många idrottare är så måna om att hålla sina resultat hemliga, förstår faktiskt inte vad man skulle förlora på att avslöja dom. Kanske skäms man om man har ett lågt testvärde? Men har man ett relativt lågt testvärde och ändå presterar bra så finns det ju inget att skämmas över. Ett fantastiskt testvärde betyder ju inte nödvändigtvis att man är bäst på en idrott. Det är ju bara ett värde på hur bra man kan syresätta kroppen.

Man måste också komma ihåg att olika testanläggningar kan ge lite olika resultat i sådana här maxtest. Dock så har LIVI på Lugnet i Falun, där Rissveds testade sig, tidigare haft ett rykte om sig att ge låga testvärden i förhållande till vissa andra testanläggningar.
Dessutom skiljer det ju bara en enhet mellan Kalla och Rissveds testvärden. Vilket i deras fall handlar om dryga halvkilot i kroppsvikt. Hur mycket hade de ätit dygnet innan testet och hur mycket kläder hade de på sig vid invägningen inför testet? Testades de på morgonen, eller senare under dagen när de hunnit äta/dricka mer?

Själv så har jag ca: 70 i testvärde, så jag har en bit kvar till Jennys nivå. Antingen så måste jag förbättra min lungkapacitet, eller så lär jag gå ner ca: 5 kilo.

3 kommentarer:

 1. Håller helt med dig Öijer. Mer testvärden åt folket!

  SvaraRadera
 2. Vart körde du ditt test där du fick 70 i testvärde? /Eddie

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min källare! Så det är givetvis bara ett beräknat värde. Mina två senaste test med mask gjordes i Aktivitus monter i samband med cykelmässa och då har jag legat på drygt 71 i testvärde.

   Radera